Ο Σ. Φάμελλος αρχικά ανέφερε ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τα αίτια της βίας και της έντασης παραβατικότητας στη χώρα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις ανισότητες στην κοινωνία, το έλλειμμα στο κράτος δικαίου αλλά και τις εξελίξεις σε άλλα μείζονα κοινωνικά θέματα που προβληματίζουν την ελληνική κοινωνία.
Ωστόσο, αυτό καθαυτό το έλλειμμα ασφάλειας αναδεικνύεται στην πολιτική της κυβέρνησης: «Μια κυβέρνηση που έχτισε δογματικά και επικοινωνιακά την πολιτική της κυριαρχία πάνω στα θέματα ασφάλειας έχει αποδειχθεί παντελώς αναποτελεσματική, ειδικά στα θέματα οπαδικής βίας: πάνω από 100 Κροάτες ακροδεξιοί χούλιγκανς διέσχισαν τη μισή Ελλάδα για να κάνουν τελικά δολοφονική επίθεση και να σκοτώσουν ένα νέο άνθρωπο μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. Ενάμιση χρόνο πριν, είχαμε τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, και μόλις πριν από λίγες μέρες, την επίθεση στον αστυνομικό των ΜΑΤ στου Ρέντη. Τουλάχιστον δυο φορές έχουν εξαγγελθεί από τον κ. Μητσοτάκη τα ίδια μέτρα, τα οποία και αποσπασματικά είναι, αλλά ιδίως δεν εφαρμόστηκαν», σημείωσε.
Τα ελλείμματα όμως στην πολιτική ασφάλειας δεν αφορούν μόνο την οπαδική βία αλλά είναι συνολικά, τόνισε ο Σ. Φάμελλος, αναφερόμενος στο παράδειγμα της αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκη: «Στη Θεσσαλονίκη είχαμε δυνάμεις των ΜΑΤ να περιφρουρούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία δεν λειτούργησε ποτέ και παρέμεινε μία ακόμα επικοινωνιακή εξαγγελία, αλλά στη Β’ Θεσσαλονίκης είχαμε ελλιπή αστυνόμευση γιατί δεν υπήρχαν αστυνομικοί και περιπολικά με αποτέλεσμα τα περιστατικά κλοπών να παρουσιάσουν έξαρση».
«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζουμε την επάρκεια όλων των σωμάτων ασφαλείας: θέλουμε να έχουμε επαρκή αριθμό αστυνομικών, να είναι επαρκώς εξοπλισμένοι, να είναι άριστα εκπαιδευμένοι, να έχουν τις σωστές αμοιβές, και ιδίως να υπάρχει ορθολογική κατανομή δυνάμεων, για να νιώθουν ασφάλεια οι πολίτες. Και θέλουμε οι αστυνομικοί να εισέρχονται στις σχολές με τις πανελλαδικές εξετάσεις να έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε σχολές αστυνομίας που είχε κλείσει η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου», επεσήμανε.
Ερωτώμενος για τη συνεχιζόμενη κρίση ακρίβειας, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, ο Σ. Φάμελλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα: «Τα διάφορα pass και οι επιδοτήσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όχι απλά δεν βοήθησαν στο πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά σε ένα βαθμό τη χρηματοδότησαν. Γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθωρισμού, σχεδόν 50% στην Ευρωζώνη, οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία μάλιστα δεν μεταφράζονται και σε κέρδη για τους εργαζόμενους, δηλαδή σε αύξηση μισθών, γι’ αυτό και μιλάμε για πληθωρισμό απληστίας. Και παρά τις εξαγγελίες για ελέγχους και πρόστιμα, η κυβέρνηση ουσιαστικά κλείνει τα μάτια σε αυτά τα υπερκέρδη», σημείωσε.
Σχολιάζοντας ιδιαίτερα το θέμα των ελέγχων, ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι προφανώς πρέπει να γίνονται έλεγχοι και να μπαίνουν πρόστιμα, και πρέπει να έχουμε ισχυρούς και στελεχωμένους μηχανισμούς ελέγχου της πολιτείας, αλλά μέχρι στιγμής αυτό γίνεται επικοινωνιακά: «Γνωρίζουμε ότι σε ίδια εταιρεία που επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση του μεικτού περιθωρίου κέρδους έχει επιβληθεί και πολλαπλάσιο πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού, πριν από λίγα χρόνια το οποίο εκκρεμεί στα δικαστήρια. Επομένως υπάρχει ζήτημα σε σχέση με τη συνολική αποτελεσματικότητα των ελέγχων και των προστίμων», σημείωσε.
Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ, μεγάλων ενεργειακών ομίλων στους οποίους το Δημόσιο διατηρεί σημαντικό ποσοστό, και οι οποίοι εμφανίζουν υπερκέρδη: «Και στις δύο αυτές περιπτώσεις έχουμε ρεκόρ κερδών. Δηλαδή, αν και ως μέτοχος μπορεί, το Δημόσιο δεν παρεμβαίνει στα περιθώρια κέρδους που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις, για να έχουν φθηνότερο κόστος καυσίμου και ρεύματος τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία της χώρας. Ενώ και το ίδιο το κράτος αισχροκερδεί διπλά, καθώς, λόγω της αύξησης τιμών, τα έσοδα από το ΦΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 40%», υπογράμμισε σχετικά με την ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο θέμα των υψηλών τιμών.
Αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά που έχει επιβληθεί για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, ο Σ. Φάμελλος εξήγησε ότι δεν έχει επιβληθεί έκτακτη εισφορά για το 2023, παρότι τα υπερκέρδη συνεχίζονται και παρά το ότι αυτό είναι ξεκάθαρη απόφαση με τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι για το 2022 έχουν εισπραχθεί μόλις 630 εκατ. ευρώ όταν τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων ανήλθαν σε 2,6 δισ.ευρώ, και η κυβέρνηση επέλεξε επίσης να δώσει τη δυνατότητα και μείωσης φόρου για την επόμενη χρονιά στα δύο διυλιστήρια. «Η φορολόγηση των διυλιστηρίων για το 2023 θα απέδιδε ποσό παρόμοιο με αυτό που θα εισπραχθεί από το οριζόντιο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Συνολικά, αν λάβουμε υπόψη μας και την απώλεια αγοραστικής δύναμης και άρα εισοδήματος που έχουν οι πολίτες, φαίνεται ότι 10 εκατ. Έλληνες δουλεύουν για να σωρεύουν υπερκέρδη μερικές μεγάλες εταιρείες, όπως τα διυλιστήρια, οι τράπεζες και οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τηλεπικοινωνιών. Αυτή είναι μια άδικη πολιτική που δεν αξίζει στη χώρα μας», υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr