Η Νάγια Γρηγοράκου κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αυταρέσκεια και εγωισμό επισημαίνοντας πως με το συζητούμενο νομοσχέδιο εξισώνει τα Επαγγελματικά Ταμεία με τον Πυλώνα ΙΙΙ της ιδιωτικής ασφάλισης, αφού μέσα στα σχετικά 111 άρθρα δεν υπάρχει ούτε ένα κίνητρο που να οδηγεί στην ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
«Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι Ανώνυμες Εταιρείες. Εταιρείες, δηλαδή, που θα αποφασίζουν αν τους «κάνει», αν τους συμφέρει ο ασφαλισμένος», συμπλήρωσε εμφατικά.
Στη συνέχεια καυτηρίασε τον τρόπο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, τονίζοντας πως από το 2020 μέχρι σήμερα παρά τις όποιες νομοθετικές της παρεμβάσεις οι στρεβλώσεις και οι αδικίες που προέκυψαν στο ασφαλιστικό στα χρόνια των Μνημονίων συντηρούνται.
«Επιβεβαιώνεται πως είναι πολιτική σας επιλογή να αποδομήσετε το κράτος πρόνοιας, μετατρέποντάς το σε «φιλανθρωπικό ίδρυμα» που θα μοιράζει επιδόματα, αναπαράγοντας τη φτώχεια, τις κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες. Και σήμερα αντί να κάνουμε μία εξαντλητική συζήτηση πάνω σε όλα αυτά έρχεται η περίφημη τροπολογία για τη νομιμοποίηση μεταναστών που βρίσκονται και εργάζονται ήδη στη χώρα τα τελευταία 3 χρόνια και τελικά και πάλι το ασφαλιστικό μετατρέπεται σε κομπάρσο της συζήτησης», σημείωσε.
Η Βουλευτής Λακωνίας υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση έρχεται με καθυστέρηση δήθεν να λύσει το φλέγον ζήτημα της έλλειψης των εργατών γης, το οποίο από τον περασμένο Ιούλιο είχε θίξει στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
«5 μήνες μετά φέρνετε τροπολογία με την οποία υποτίθεται πως θα λύσετε το πρόβλημα. Η περίοδος συγκομιδής της ελιάς στη Λακωνία έχει βέβαια τελειώσει. Αλλά αλήθεια πώς θα λύσετε το πρόβλημα όταν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η υποστελέχωση των υπηρεσιών αλλοδαπών και μετανάστευσης παραμένουν; Πώς θα καταφέρετε να τρέξουν οι διαδικασίες;», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος πρότεινε στην Κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την εφαρμογή του Νέου Κώδικα Μετανάστευσης, αξιοποιώντας τη διάταξη παραδοχής διοικητικής αδυναμίας ή και αποτυχίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που υπάρχει στο ερανιστικό σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την οποία ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης δεν θα εφαρμοστεί στο χρόνο που είχε προβλέψει, από 1/1/2024 αλλά 3 μήνες αργότερα. «Αυτός ο νέος Κώδικας αντικαθιστά τον Κώδικα Μετανάστευσης του 2014, που τροποποιήθηκε αλόγιστα τα προηγούμενα χρόνια, παρότι κατά κοινή σχεδόν ομολογία, ήταν μια άρτια νομοθέτηση, εφαρμόσιμη και αποτελεσματική. Ο πατέρας μου, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, είχε την πολιτική ευθύνη για αυτόν το νόμο και έχω εικόνα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φτάσει στο Κοινοβούλιο. Τότε Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο ήταν ο κ.Συρίγος, Διαβάστε τον πάλι λοιπόν, συζητείστε με τις υπηρεσίες, τους κοινωνικούς εταίρους, τις κοινότητες μεταναστών. Και αλλάξτε τον δικό σας Κώδικα πριν εφαρμόσετε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr