Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως «ευχόμαστε να είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι. Ευχόμαστε να μπορέσουμε με τις παρεμβάσεις μας, με τον πολιτικό μας λόγο αλλά και με τη δράση μας μέσα στην κοινωνία να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνική πλειοψηφία η οποία αυτή τη στιγμή βιώνει μια πρωτοφανή κατάσταση από τη μια βλέπει την μονοκρατορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία οδηγεί και σε αυταρχικές ατραπούς όπως αυτό σε σχέση με την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο και από την άλλη βλέπουμε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει μια σοβαρή, μια τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπρόταση από την μεριά της αντιπολίτευσης, μια πρόταση εναλλακτική η οποία να δίνει διέξοδο στους πολίτες. Φιλοδοξούμε με την προσπάθειά μας να διατυπώσουμε αυτή την πρόταση.
Είμαστε 11 και είμαστε περήφανοι για την Κοινοβουλευτική μας ομάδα μας γιατί απαρτίζεται από άνδρες και γυναίκες που έχουνε δώσει ο καθένας τις δικές τους μάχες, έχουν δοκιμαστεί στην πολιτική πράξη και έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους και με την εμπειρία τους μπορεί να βοηθήσουν πάρα πολύ την κοινοβουλευτική δουλειά. Από εκεί και πέρα βεβαίως η όποια δυνατότητα συνεργασίας, συμπόρευσης και με άλλους και άλλες προϋποθέτει την προγραμματική συμφωνία. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μεταγραφές αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει ειναι να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ξεκάθαρου προγραμματικού λόγου όπου οι θέσεις μας θα διατυπώνονται με σαφήνεια».
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι η ΚΟ θα μετατραπεί και επίσημα σε κόμμα απάντησε: «Αυτό πρέπει να γίνει, αλλά όχι με βιαστικά βήματα. Πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες αλλά με έναν τρόπο συγκροτημένο, σοβαρό και λειτουργικό έτσι ώστε αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον και ελπίδα το νέο αυτό εγχείρημα να μπορέσουν να ενταχθούν οργανικά στις γραμμές του και να προσφέρουν τη γνώση τους την εμπειρία τους, την αγωνιστικότητά τους στο συλλογικό μας εγχείρημα».
Σε ερώτηση για το αν η Νέα Αριστερά θέλει τα μη κρατικά πανεπιστήμια απάντησε πως «όχι, εμείς πιστεύουμε και στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θεωρούμε ότι αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η ελληνική κοινωνία και το εκπαιδευτικό σύστημα είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Εμείς δεν παλινωδούμε στις θέσεις μας θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το οποίο λέμε».
Όσο για το πού μπαίνει ο πήχης για τις ευρωεκλογές σχολίασε: «Δεν βάζουμε τον πήχη με ποσοτικούς όρους, τον βάζουμε με πολιτικούς όρους. Θέλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη για να εκπροσωπήσουμε τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες που ανησυχούν από τις εξελίξεις και θέλουν μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη».
Σε ερώτηση για το αν έχει βρεθεί χρηματοδότηση για το νέο εγχείρημα είπε πως «ξεκινάμε με τις μικρές μας δυνάμεις, ξεκινάμε με πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα αλλά ξεκινάμε με κέφι, με μεράκι για δουλειά. Οι βουλευτές μας θα κάνουν ότι μπορούν και με τις δυνατότητές τους για να συνδράμουν σε αυτό το εγχείρημα και από εκεί και πέρα θα απευθυνθούμε και στον κόσμο».
Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του κ. Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι «Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», ο κ. Χαρίτσης απάντησε πως «δεν κάνουμε τη χάρη σε κανέναν Μητσοτάκη, εμείς αυτό το οποίο κάνουμε είναι να σηκώνουμε το γάντι της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Δεξιά η οποία επιχειρεί να κυριαρχήσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους. Δεν γίνεται με προγραμματικές παλινωδίες, δεν γίνεται με μια πολιτική της ατάκας και του συνθήματος».
Σε διευκρινιστική ερώτηση είπε πως με το χαρακτηρισμό παλινωδίες αναφέρεται στον Στέφανο Κασσελάκη: «Η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι με μια άμορφη πολιτική παρουσία μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την επελαύνουσα Δεξιά. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι χρειάζεται σοβαρότητα, αξιοπιστία, χρειάζεται ο κόσμος να γνωρίζει τις θέσεις μιας σύγχρονης μαχητικής και τεκμηριωμένης Αριστεράς και αυτό εμείς θα προσπαθήσουμε να φέρουν στο δημόσιο διάλογο.».
Ερωτηθείς αν υπάρχει απόσταση μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και της κας Αχτσιόγλου είπε πως «η ενότητα στο εσωτερικό μας είναι δεδομένη για αυτό και προχωράμε όλοι μαζί, και δεν προχωράμε ο καθένας μόνος του ως ανεξάρτητος βουλευτής. Προχωράμε όλοι μαζί γιατί υπάρχει μια κοινή συνισταμένη σε αυτή την προσπάθεια και σε σχέση με την αντιπολίτευση με πολιτικούς όρους και αριστερό πρόσημο που θέλουμε να κάνουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και σε σχέση με το πολιτικό σχέδιο, τη στρατηγική μας για μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θέλουμε να παρουσιάσουμε στους έλληνες πολίτες. Προχωράμε όλοι μαζί και ο στόχος μας είναι να συνενώσουμε δυνάμεις και με άλλες φωνές και με άλλες συλλογικότητες και με άλλες προσπάθειες οι οποίες κινούνται στον αριστερό χώρο και προοδευτικό χώρο. Είναι στοίχημα για τον αριστερό, για τον προοδευτικό χώρο να μπορέσει να συνενώσει δυνάμεις αλλά σε στέρεα προγραμματική βάση».
«Είναι και το ΠΑΣΟΚ Αριστερά για εσάς;» ρωτήθηκε στη συνέχεια για να απαντήσει: «Το ΠΑΣΟΚ είχε μια μεγάλη ευκαιρία με την απλή αναλογική την οποία την πέταξε στα σκουπίδια για να υπάρξει ένα τέτοιο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων αλλά επειδή πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον νομίζω ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προγραμματικής συνεννόησης των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμενων. Όποιος αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική δύναμη και όποιος θέλει επί της ουσίας να αντιπαρατεθεί με την κυρίαρχη σήμερα Δεξιά πρέπει αυτό να το αποδείξει με πράξεις. Εκεί θα κριθούμε όλοι μας».
Τέλος, σε ερώτηση για το αν η Νέα Αριστερά είναι ανοιχτή στον κ. Τσίπρα είπε πως «το κόμμα μας είναι μια νέα προσπάθεια, δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως όλοι μας κουβαλάμε την κληρονομιάς μας, κουβαλάμε και την πορεία μας σε αυτό το χώρο για πάρα πολλά χρόνια, τον χτίσαμε αυτό το χώρο εδώ και είκοσι χρόνια από εκεί και πέρα όμως κάνουμε μια νέα προσπάθεια και μια νέα αρχή με τη Νέα Αριστερά. Το ζητούμενο για εμάς είναι να συνενώνουμε δυνάμεις με συλλογικότητες με πολίτες, με κινήσεις από το χώρο της οικολογίας , το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό είναι το στοίχημα για εμας από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι τέτοια η δυναμική των πραγμάτων που δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν σοβαρές προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr