Πιο συγκεκριμένα, οι έξι προκλήσεις έχουν ως εξής:
1. Η συντήρηση της ανθεκτικότητας. Στην οικονομία ακολουθείται, είπε ο υπουργός, το μείγμα της δημοσιονομικής σοβαρότητας με τις αναπτυξιακές προοπτικές. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη πιστοποίηση από την ΕΕ, ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 7 χώρες που είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
2. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Όπως είπε ο υπουργός, αυτή δεν διατάσσεται αλλά ενθαρρύνεται, αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις στη φαρμακοβιομηχανία, την αγροδιατροφή και τις ΑΠΕ. Τώρα, προσέθεσε, επιταχύνουμε στην απονομή της δικαιοσύνης και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του τραπεζικού τομέα.
3. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια- στόχος, είπε, να ανέλθουν οι εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και στο 70% έως το 2030- καθώς και στη στήριξη των επιχειρήσεων για την πράσινη μετάβαση.
4. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και έφερε ως παράδειγμα για τα έως τώρα αποτελέσματα, το γεγονός ότι το δηλωθέν εισόδημα από το Rbnb έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.
5. Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο υπουργός έκανε λόγο για την ανασυγκρότηση της ΕΤΑΔ, η οποία διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τα ακίνητα στο παραλιακό μέτωπο και τα χιονοδρομικά κέντρα. Παράλληλα, εκπονούνται μελέτες για τον διαχωρισμό των ακινήτων της ΕΤΑΔ σε μη ώριμα και ώριμα προς αξιοποίηση.
Επίσης, προχωρούν η αξιοποίηση των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων, οι παραχωρήσεις των λιμανιών, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού, καθώς και η είσοδος του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο.
6. Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του οποίου εντάσσονται οι έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και οι έκτακτες και οι μόνιμες εισοδηματικές ενισχύσεις.
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το 2022 ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά 87%, φτάνοντας σχεδόν τα 5,7 δισ. ευρώ, οι αφίξεις τουριστών από τις ΗΠΑ έφτασαν τα 4,5 εκατ. σημειώνοντας ανάκαμψη 312% έναντι του 2021 ενώ οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν στην 8η χώρα προέλευσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων προς την Ελλάδα.
Ανέφερε ενδεικτικά τις επενδύσεις στα υπερσύγχρονα κέντρα δεδομένων της Microsoft, το πρώτο data region της Google στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την τοπική ζώνη Amazon Web Services, το κέντρο ανάλυσης δεδομένων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, την επένδυση της JP Morgan σε μια κορυφαία ελληνική εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, τη Viva Wallet και το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν θα αφήσουμε την πρόοδο να πάει χαμένη. Ιδιαίτερα μετά από αυτά που βιώσαμε την περασμένη δεκαετία, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να επαναληφθούν ποτέ ξανά. Με την πολιτική μας η οικονομία προχωρά δυναμικά μπροστά και μαζί της ανεβαίνει η πατρίδας μας», κατέληξε ο υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr