Συνδιοργανωτές της Integrity Week, που διοργανώνεται για πρώτη χρονιά, είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η INTERPOL, η UEFA, η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και χθες (27/11) πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωσή της στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), η οποία φιλοξενεί τις εργασίες της.
Σε αυτή απηύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, όπως και οι Πρόεδροι της ΕΟΕ και της ΕΠΟ Σπύρος Καπράλος και Παναγιώτης Μπαλτάκος, αντίστοιχα. Όλοι σημείωσαν το μέγεθος του προβλήματος, ανέδειξαν τις ενέργειες και πρωτοβουλίες κάθε φορέα και αρχής, στη μάχη κατά της χειραγώγησης αγώνων, όπως και την ανάγκη για εθνική και διεθνή συστράτευση και συνέργιες.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε:
«Η χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων αποτελεί μάστιγα για τον χώρο, που απομειώνει την αξία του και δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας σε αθλητές και θεατές.
Πρόκειται για «σκιά» που εξαπλώνεται εξαιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης, που καθίσταται ισχυρός σύμμαχός της και συμβάλει τα μέγιστα στη διόγκωση του προβλήματος, κυρίως μέσω της διάδοσης του διαδικτυακού παράνομου στοιχηματισμού.
Οι μέθοδοι εξαπάτησης είναι δαιδαλώδεις, δύσκολα εντοπίσιμοι και κυρίως εξαιρετικά δυσχερής η εξεύρεση αποδεικτικών στοιχείων.
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν το πόσο δύσκολο έργο επιτελούν οι Αρχές, το πόσο δύσκολο έργο επιτελούμε όλοι, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καλούνται πλέον να αναλάβουν τα κράτη, αναπτύσσοντας τα κατάλληλα εργαλεία για την καταπολέμησή του!
Πρόκειται για έναν διαρκή αγώνα δρόμου!
Η συνεργασία των φορέων φαίνεται να είναι μονόδρομος!
Η Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας που πραγματοποιείται στη χώρα μας και συμμετέχουν 8 χώρες της περιοχής μας (Γεωργία, Κύπρος, Ισραήλ, Μάλτα, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Τουρκία, με την οικοδέσποινα Ελλάδα) με τους αντίστοιχους φορείς (ΔΟΕ, UEFA, Interpol, Συμβούλιο της Ευρώπης), αποτελεί ευκαιρία εξέλιξης όλων των εργαλείων που έχουμε αναπτύξει μέχρι τώρα για την ανίχνευση των ύποπτων αγώνων, αλλά και δυνατότητα ανταλλαγής πολύτιμης τεχνογνωσίας.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις έχοντας και την προεδρία της Επιτροπής με τον γενικό μας Γραμματέα και πρόεδρο της Εθνικής Πλατφόρμας Εθνικής Ακεραιότητας, Γιώργο Μαυρωτά.
Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, μία πρωτοποριακή Πλατφόρμα που έχουμε αναπτύξει και πλέον αποτελεί και καλή διεθνή πρακτική για τις υπόλοιπες χώρες, έχει ήδη μεγάλη δραστηριότητα στους τρόπους καταπολέμησης των χειραγωγημένων αγώνων».
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου από την πλευρά του, τόνισε:
«Θεμελιώδης πυλώνας του αθλητισμού είναι η ακεραιότητα, όσων διοικούν, συμμετέχουν, όσων παρακολουθούν. Στον επαγγελματικό αθλητισμό και όχι μόνο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες, βεβήλωσης του βασικού πυλώνα του αθλητικού ιδεώδους. Η χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων είναι ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε συγκεκριμένες αθλητικές διοργανώσεις. Εξαπλώνεται και εξαπλώνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο, προσπάθειες, συλλογικές με τη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων και κρατών αλλά και διμερών σχημάτων, έχουν πολύ μεγάλη σημασία στο να εμπεδώσουμε δύο βασικά πράγματα. Πρώτον ότι θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης και αμφισβήτησης των αθλητικών εκδηλώσεων και δεύτερον ότι θα αναδεικνύουμε συνεχώς με τις δράσεις μας, την ανάγκη να κρατήσει ο αθλητισμός τις αρχές του. Γι αυτό και η δουλειά που γίνεται από την Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Αθλητισμού και ειδικότερα της ΕΠΑΘΛΑ αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπή είαι πολύ σημαντική για να συνεισφέρει εμπειρίες, γνώσεις και ιδέες στην κοινή μας προσπάθεια για την περιχαράκωση και τη στήριξη της ακεραιότητας σε όλα τα αθλητικά γεγονότα. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι και αυτή η εκδήλωση».
Κατά την παρουσίασή του ο γγΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς παρουσίασε τη δομή και λειτουργία της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και εστίασε στη σημασία τέτοιων διεθνών εκδηλώσεων καθότι η χειραγώγηση των αγώνων είναι ένα πρόβλημα χωρίς σύνορα που απαιτεί διεθνή και διατομεακή συνεργασία και συνένωση δυνάμεων ώστε να υπάρχει δικτύωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τόνισε ότι στον τομέα αυτόν η χώρα μας πρωτοστατεί διεθνώς.
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος από την πλευρά του ανέφερε:
«Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι εδώ σαν εκπρόσωπος της Ολομέλειας της ΕΟΕ και πρόεδρός της. Είναι πρώτη φορά που φιλοξενούμε ένα γεγονός τέτοιου βεληνεκούς με αποκλειστικό θεματικό άξονα την αθλητική ακεραιότητα και συγκεκριμένα το πεδίο, χειραγώγησης αγώνων. Η ακεραιότητα είναι βασικό συστατικό του πυρήνα του αθλητισμού Καμία αγωνιστική επίδοση δεν είναι αποδεκτή εάν αυτή δεν επιτευχθεί σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού και τους κανόνες του ολυμπιακού καταστατικού Χάρτη. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΔΟΕ έχει εντάξει πλέον το συγκεκριμένο κώδικα για την πρόληψη της χειραγώγησης στον ολυμπιακό καταστατικό χάρτη. Κάτι που σημαίνει ότι η τήρησή του είναι απολύτως υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους και τα μέλη του ολυμπιακού κινήματος. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα έχετε την ευκαιρία να εκτιμήσετε το αποτέλεσμα της στενής και συστηματικής συνεργασίας της ΔΟΕ με την ΙNTERPOL προκειμένου η πρόληψη κάθε μορφής διαφθοράς να είναι περισσότερο αποτελεσματική σε διεθνές επίπεδο. Μετά την επικύρωση της Σύμβασης Macolin από τη χώρα μας το 2019, ξεκίνησε το 2020 και η λειτουργία της ΕΠΑΘΛΑ, Δεν μένει παρά να δούμε και χειροπιαστά αποτελέσματα από τη λειτουργία της ΕΠΑΘΛΑ και την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Μπαλτάκος αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες του παράνομου στοιχηματισμού στον αθλητισμό και επαίνεσε τη διεξαγωγή ανάλογων πρωτοβουλιών τονίζοντας ότι όλες αυτού τους είδους οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να καταλήγουν σε αυτούς που δικάζουν, τους δικαστές. «Πρέπει όλοι να γνωρίζετε ότι οι επιτροπές της ΕΠΟ αποτελούνται από τακτικούς δικαστές. Σε αυτούς προσπαθούμε να προσφέρουμε συνεχώς στήριξη ώστε να μπορούν να δικάζουν τέτοιες υποθέσεις. Η ΕΠΟ αναλαμβάνει συνεχώς τέτοιες πρωτοβουλίες, πρόσφατα οι δικαστές μας πήγαν στη Sportradar για εκπαίδευση. Στηρίζουμε την εκπαίδευση των δικαστών μας για να μπορέσουν να αποκτήσουν τη γνώση για σημαντικές υποθέσεις που εκδικάζονται διεθνώς, στο CAS και σε άλλα διεθνή όργανα».
Στο μεγάλο ραντεβού στην Αθήνα για την αθλητική ακεραιότητα, εκπρόσωποι των διεθνών και εθνικών φορέων αλλά και διεθνείς αθλητές, μίλησαν, την πρώτη μέρα του συνεδρίου, για τον ρόλο τους στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων και αντάλλαξαν απόψεις και βέλτιστες πρακτικές, παρουσία εκπροσώπων των Ομοσπονδιών των ομαδικών αθλημάτων, των μελών της ολομέλειας της ΕΟΕ, της ΕΠΑΘΛΑ, των επαγγελματικών λιγκών και των συνδέσμων αθλητών.
Την δική τους οπτική κατέθεσαν ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν αθλητικός διευθυντής της Εθνικής ανδρών ποδοσφαίρου, Τάκης Φύσσας και ο διεθνής μπασκετμπολίστας και νυν τεχνικός σύμβουλος της ΕΟΚ, Κώστας Τσαρτσαρής.
Ο Τάκης Φύσσας από την πλευρά του σημείωσε πως θεωρεί τον εαυτό του τυχερό καθώς δεν έχει να αναφέρει κάποιο περιστατικό χειραγώγησης από την περίοδο της αγωνιστικής του πορείας και αυτό το αποδίδει στο περιβάλλον του. «Το περιβάλλον μου, οικογενειακό και αθλητικό, ήταν πάντα υποστηρικτικό σε εμένα δίνοντας μου τη δυνατότητα να αποκτήσω την απαραίτητη παιδεία, τη γνώση και τις αξίες που είναι το κλειδί και για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, εν προκειμένω να μην γίνει ποτέ προσπάθεια προσέγγισής μου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το πρόβλημα της χειραγώγησης είναι υπαρκτό, έχει διογκωθεί και το κλειδί για την αντιμετώπισή τους είναι η γνώση: «Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια οργανωμένη αντίδραση του αθλητισμού και των αρχών του απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα και πρωτοβουλίες σαν και αυτής της εκδήλωσης θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος», συμπλήρωσε.
Ο Κώστας Τσαρτσαρής, δήλωσε: «Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ να μιλήσουμε για κάτι αυτονόητο. Δυστυχώς πολλά πράγματα στην κοινωνία δεν είναι αυτονόητα και πρέπει να παλέψουμε για να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους υπόσταση. Έτσι και η παγκόσμια αθλητική κοινότητα πρέπει να παλέψει για να επαναφέρει την ακεραιότητα στον αθλητισμό. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν αθλητής, στο σχολείο, στην αυλή, στην αλάνα και μετά 15 χρόνια αθλητισμός. Ακόμη και σήμερα ο αθλητισμός είναι μέσα στη ζωή μου. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Οι αθλητές πασχίζουν σε όλη τους τη ζωή να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο, να καταφέρουν κάτι και όμως συμβαίνουν πράγματα που είναι πέρα από το χέρι τους. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο βοηθάει πάρα πολύ, όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά την παγκόσμια κοινωνία. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα στα παιδιά μας, ότι η ακεραιότητα είναι ότι πιο σημαντικό πρέπει να διαφυλάξουμε στον αθλητισμό».
Στη συνέχεια των εργασιών της πρώτης ημέρας, από το Συμβούλιο της Ευρώπης τοποθετήθηκε η Επικεφαλής τομέα Αθλητισμού, Sophie Kwasny η οποία τόνισε: «Αυτό που στοχεύουμε είναι να έχουμε όλους τους ενδιαφερόμενους μαζί να προωθούν την αθλητική ακεραιότητα και να αντιμετωπίσουν από κοινού την αθλητική χειραγώγηση. Για αυτό τον λόγο είναι ουσιώδες πως -αυτή την εβδομάδα- είμαστε εδώ όλοι μαζί, γιατί χωρίς αυτή την ενότητα δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο».
Τον ρόλο της UEFA και του δικτύου της στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης στο ποδόσφαιρο παρουσίασε ο Angelo Rigopoulos, Managing Director Regulatory and Integrity της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που σημείωσε: «Όλοι μαζί δουλεύουμε με στόχο να καταπολεμήσουμε τη χειραγώγηση παιχνιδιών και αυτό θα έχει αποτέλεσμα όταν θα μπορέσουμε να βάλουμε κοινούς στόχους και να συνεργαστούμε. Γι αυτό η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μια πάρα πολλή σημαντική πρωτοβουλία», ενώ από την πλευρά της ΕΠΟ μίλησε και ο Δημήτρης Δαβάκης Integrity Officer της Ομοσπονδίας.
Εκ μέρους της INTERPOL μίλησε ο Αναπληρωτής Διευθυντής Οικονομικού Εγκλήματος, Nicholas Court και για τον ρόλο των εθνικών αστυνομικών αρχών, ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ και μέλος της ΕΠΑΘΛΑ, Βασίλης Παπακώστας.
Για τον ρόλο του Ολυμπιακού κινήματος και των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών μίλησαν από την ΔΟΕ, ο Υπεύθυνος σχέσεων με τις Ολυμπιακές Επιτροπές, Ευάγγελος Αλεξανδράκης και από την ΕΟΕ η Φωτεινή Καραμανλάκη (σύνδεσμος ΕΟΕ με ΔΟΕ για θέματα χειραγώγησης αγώνων).
Τέλος, τον προγραμματισμό των εργασιών για τις επόμενες ημέρες της Εβδομάδας Αθλητικής Ακεραιότητας παρουσίασε ο γγΑ και Πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ και της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin, Γιώργος Μαυρωτάς οι οποίες περιλαμβάνουν (Τρίτη και Τετάρτη 28,29/11) «κλειστά» περιφερειακά σεμινάρια από την ΔΟΕ και την Interpol στους εκπροσώπους 8 χωρών (Γεωργίας, Κύπρου, Ισραήλ, Μάλτας, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανίας, Τουρκίας και Ελλάδας) και από UEFA, ΕΠΟ στους εκπροσώπους του ποδοσφαίρου, αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Αθλητικής Ακεραιότητας θα πραγματοποιηθεί και η 7η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης (Τετάρτη και Πέμπτη 29,30/11) στην οποία προεδρεύει ο γγΑ και επικεφαλής της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς.
Η Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας ολοκληρώνεται την Παρασκευή 1/12 (10:00-14:00) με το ετήσιο συνέδριο της ΕΠΑΘΛΑ που θα έχει αντικείμενο τις σύγχρονες προκλήσεις για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων στον ελληνικό και διεθνή χώρο και κατά τη διάρκεια του οποίου, εκτός από τις παρεμβάσεις ξένων και Ελλήνων προσκεκλημένων, θα γίνει και η παρουσίαση του απολογισμού της ΕΠΑΘΛΑ για το 2023.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr