Ο κ. Γεωργιάδης, αφού τόνισε τη σημασία που έχει «να συνομιλούν μεταξύ τους οι κυβερνήσεις και οι κοινωνικοί εταίροι εργοδοτών και εργαζομένων» μίλησε για τη θέση και την πρόοδο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
«Για εμάς στην Ελλάδα που είχαμε αυτή τη δύσκολη δεκαετή περίοδο, η ιδέα ότι μπορούμε με λογικό τρόπο να βρούμε κοινές συνιστάμενες λύσεις και να προχωρήσει η οικονομία και η κοινωνία προς τα εμπρός, έχει εμπεδωθεί.
Η Ελλάδα έχει κάνει μια μεγάλη πρόοδο. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν. Μπορώ να σας πω ότι τα στοιχεία δείχνουν την πρόοδο αυτή. Πριν από 4 χρόνια, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την Πρωθυπουργία της χώρας, η Ελλάδα είχε ποσοστό ανεργίας στο 17,6% ενώ σήμερα είμαστε στο 10%. Απέχουμε αρκετά ακόμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι το 6,5%, αλλά είμαστε 7,5 μονάδες κάτω, περίπου 45% κάτω μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι οικονομικές προβλέψεις για την επόμενη τριετία είναι καλές και πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε στο τέλος της παρούσης θητείας της Κυβερνήσεως τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον ρυθμό της ανεργίας.
Επίσης, είχαμε σημαντική πρόοδο στην πτώση της ανεργίας των νέων. Ήμασταν πρώτοι με μεγάλη διαφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαμε φτάσει κάποτε ακόμα και το 60%. Σήμερα είμαστε κάτω από το 20%, είμαστε στην 9η θέση από το τέλος, το οποίο είναι μια μεγάλη πρόοδος που ο ελληνικός λαός με πολλές θυσίες κατάφερε να κάνει και πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει παίξει τον ρόλο της με τον τρόπο που χειρίζεται τα δημόσια και οικονομικά της χώρας. Πιστεύουμε όμως ότι για να κάνουμε το μεγάλο βήμα εμπρός, πρέπει να ενισχύσουμε τον κοινωνικό διάλογο.
Ακούμε συνεχώς για τις αλλαγές που θα φέρει στην παγκόσμια αγορά εργασίας η τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που κι εμείς διερευνούμε για να δούμε πώς θα μας επηρεάσει κι εδώ στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια. Σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μεγάλα προγράμματα για το «reskilling» και το «upskilling» της αγοράς εργασίας της Ελλάδος και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Καββαθά, τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, διότι έχει παίξει ρόλο σε αυτή τη συνεργασία. Η ΓΣΕΒΕΕ συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη συζήτηση, και μάλιστα τώρα έχουμε ξεκινήσει και καινούρια προγράμματα.», πρόσθεσε και σημείωσε πως στην Ελλάδα, μας ενδιαφέρει «ακούμε τι λέει η αγορά και τι λένε οι κοινωνικοί εταίροι».
«Οι ανισότητες στην αγορά εργασίας παραμένουν στην Ελλάδα. Παραμένουν αρκετά στο θέμα της αμοιβής των γυναικών και είναι ένα κομμάτι το οποίο έχουμε βάλει ως κεντρικό στόχο της πολιτικής μας να γεφυρώσουμε. Επίσης και στους νέους, που επίσης υπάρχει εκεί μια μεγάλη ανισότητα και είμαστε πρόθυμοι τα συμπεράσματα του διημέρου συνεδρίου σας εδώ στην Αθήνα να τα μελετήσουμε και να δούμε πως μπορούμε και στη δική μας χώρα να τα αξιοποιήσουμε.
Θέλω να θεωρήσετε την Ελλάδα μία χώρα που πιστεύει σε αυτό που κάνετε και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μία κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της δουλειάς όλων των οργανισμών που εκπροσωπείτε σήμερα εσείς εδώ. Πιστεύω ότι και η δική μας ελληνική αντιπροσωπεία δείχνει με την υψηλή της ποιότητα το πόσο πραγματικά στα σοβαρά πιστεύουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια. Στο μέτρο που με αφορά, το Υπουργείο Εργασίας θα είναι απολύτως «ανοιχτό» για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μαζί πολιτικές, που στο τέλος θα φέρουν περισσότερη δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας. Γιατί η ανισότητα είναι απλώς μια λέξη που πολλές φορές δεν λέει τίποτα. Εμείς θέλουμε δικαιοσύνη στην αγορά εργασίας. Θέλουμε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που δυστυχώς ο πληθωρισμός έχει πλήξει πάρα πολύ τα εισοδήματα κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων να βρούμε τους τρόπους να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά τους και να τους προσφέρουμε ένα καλύτερο αύριο, μια καλύτερη ποιότητα ζωής για αυτούς και τα παιδιά τους», είπε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr