Πρόκειται για την υλοποίηση μιας από τις προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης που πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε και αφορά στο πώς θα ορίζονται οι διοικήσεις στα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.
«Σκεφτείτε ότι αυτό το ζήτημα αφορά περίπου 600 θέσεις στο δημόσιο, υψηλόβαθμες θέσεις, που αφορούν σε οργανισμούς εθνικής εμβέλειας, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ, όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Θα γίνουν κρίσεις σε όλες και μάλιστα ετοιμαζόμαστε με τον κύριο Χρυσοχοΐδη αμέσως, για τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Είναι η πρώτη, η οποία θα αφορά 160 θέσεις. Θα βγει η προκήρυξη και εν συνεχεία θα υπάρχουν οι προθεσμίες. Θυμίζω ότι για να γίνεις διοικητής νοσοκομείου θα πρέπει πλέον με τα νέα κριτήρια για να είσαι υποψήφιος θα πρέπει να έχεις πτυχίο σε συνάφεια, εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια, γνώση ξένης γλώσσας. Θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι διοικητές να περάσουν από το λεγόμενο τεστ δεξιοτήτων. Δεν είναι τεστ γνώσεων. Είναι τεστ δεξιοτήτων, δηλαδή, παραγωγικού συλλογισμού, επαγωγικού συλλογισμού. Από το ΑΣΕΠ θα διενεργηθεί.
Μόνο οι 15 πρώτοι θα περάσουν στην επόμενη φάση. Όλη αυτή είναι μια διαδικασία την οποία αυτοβούλως θέτουμε υπό το ΑΣΕΠ, ενώ η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Δηλαδή η ευθύνη για την επιλογή όλων αυτών των φορέων που ανέφερα ανήκει στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση όμως αυτοπεριορίζεται. Επιλέγει να βάλει πρόσθετα φίλτρα αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας στην διαδικασία αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Η διαδικασία αυτή, υπό τον ΑΣΕΠ, θα καταλήξει στους τρεις επικρατέστερους εκ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός θα μπορεί να επιλέξει έναν, εξήγησε η κα. Κεραμέως.
«Μας ασκείται λοιπόν μια κριτική που λέει ότι γιατί να επιλέγει εν τέλει ο υπουργός. Πρώτα από όλα ο υπουργός δεν επιλέγει όποιον θέλει. Δεν επιλέγει από μια ανεξάντλητη δεξαμενή. Μπορεί να επιλέξει μόνο έναν εκ των τριών που το ΑΣΕΠ έχει κρίνει ως επικρατέστερους. Σημείο δεύτερο, την πολιτική ευθύνη για τους φορείς αυτούς την έχει ο υπουργός. Εάν κάτι συμβεί σε ένα νοσοκομείο, τον υπουργό Υγείας, θα φωνάξετε εσείς. Ο Υπουργός θα κληθεί να συνεργαστεί με αυτούς τους ανθρώπους», επεσήμανε.
Οριζόντιες αυξήσεις στο Δημόσιο
Επιπλέον αναφέρθηκε στις αυξήσεις που έρχονται στους μισθούς του δημοσίου, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που έχουμε αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια και ότι αφορά οριζόντια αύξηση σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, σε όλους. Ακόμα, προσέθεσε, υπάρχουν επιπλέον αυξήσεις οριζόντιες σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. «Πράγματι αυτοί που έχουν επίδομα τέκνων παίρνουν πρόσθετη αύξηση ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και κάτι άλλο, το οποίο προσωπικά το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, υπάρχει μια σημαντικότατη αύξηση σε όσους κατέχουν θέση ευθύνης στο Δημόσιο. Τμηματάρχες, Διευθυντές, Γενικοί Διευθυντές. Η αύξηση αυτή μπορεί να είναι της τάξης του 30% γιατί για μας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο αυτοί οι προϊστάμενοι, αυτοί οι επικεφαλής των αντίστοιχων τμημάτων» ανέφερε.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολιτευτικών κομμάτων συγκεκριμένα στο κομμάτι αυτό, η κα. Κεραμέως χαρακτήρισε «θλιβερή» τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να το πω με ένα παράδειγμα. Μιλήσαμε πριν από λίγο για το νέο νόμο για την επιλογή των διοικήσεων. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση προσήλθε με όχι σε όλα. Αυτό που λέω δεν είναι σχήμα λόγου. Σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου για την επιλογή και αξιολόγηση των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου ψήφισε όχι. Ψήφισε όχι στο να απαιτούμε το πτυχίο του υποψηφίου να είναι σε συνάφεια με τη θέση. Ψήφισε όχι στο να απαιτούμε εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια με τη θέση. Ψήφισε όχι στο να περάσουν όλοι οι υποψήφιοι από τεστ δεξιοτήτων υπό το ΑΣΕΠ. Ψήφισε όχι στο να περάσουν μόνο οι 15 πρώτοι στην επόμενη φάση. Αυτή η μηδενιστική λογική, η ισοπεδωτική λογική πιστεύω δεν οδηγεί πουθενά. Το λέω, συμμετέχοντας ενεργά στο πολιτικό σύστημα της χώρας, έχοντας την τιμή να το υπηρετώ. Είναι τόσο χρήσιμο όταν η αντιπολίτευση έρχεται με προτάσεις. Και δεν κρύβω ότι στο νομοσχέδιο ενσωμάτωσα πάρα πολλές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Αυτή η στάση του όχι σε όλα, πιστεύω ότι δεν είναι γόνιμη στάση», επεσήμανε.
«Η Νέα Δημοκρατία δεν πορεύεται σύμφωνα με τα προσωπικά της συμφέροντα»
Ερωτηθείσα σχετικά με τις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η υπουργός τόνισε «η Νέα Δημοκρατία δεν πορεύεται, όπως έχει αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με τα προσωπικά της συμφέροντα. Δεν διστάζει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις όταν αυτό είναι για το καλό της χώρας και του ελληνικού λαού. Εδώ πέρα έχουμε ένα μείζον ζήτημα, δεν είναι θέμα φορολόγησης, είναι θέμα φοροδιαφυγής. Υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα εδώ πέρα και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει προχωρήσει αυτό το νομοσχέδιο. Είμαστε σαφείς ότι δεν θα υποχωρήσουμε από τις βασικές του θέσεις. Προφανώς στη διαβούλευση θα υπάρξουν προτάσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου θα παραμείνει ο ίδιος. Γιατί είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει όλους και εν τέλει είναι άδικο. για τη χώρα και άδικο για όλους τους συνεπείς φορολογούμενους».
Οδεύοντας προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, η κα. Κεραμέως ερωτήθηκε τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο, για να απαντήσει πως «γίνονται συζητήσεις αλλά θα ακούσατε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος προ ημερών σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη είπε ότι το ζήτημα αυτό θα έχει κλείσει οριστικά πολύ σύντομα».
«Να μιλήσουν τα παιδιά για το bullying»
Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της βίας στα σχολεία και γενικότερες στους ανήλικους, η υπουργός σημείωσε πως πρόκειται για διεθνές φαινόμενο, το οποίο ωστόσο όσο αφορά στη χώρα μας. ανησυχεί πάρα πολύ την κυβέρνηση. «Γι’ αυτό λαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο το Υπουργείο Παιδείας, είναι και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που λαμβάνει δράσεις, είναι το Προστασίας του Πολίτη που λαμβάνει σημαντικές δράσεις, είναι πολυσύνθετο, πολυδιάστατο φαινόμενο και γι’ αυτό απασχολεί πολλά στελέχη της κυβέρνησης» τόνισε.
«Να θυμίσω ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια επί της πρώτης θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να αυξηθούν, να υπερδιπλασιαστούν οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία. Το λέω γιατί δεν ήταν αυτονόητο αυτό. Χρειάστηκαν πολλοί πόροι, ανθρώπινοι πόροι, οικονομικοί πόροι, προκειμένου ακριβώς να μπορέσουμε να στηρίξουμε περισσότερο την εκπαιδευτική κοινότητα. Και αναφέρομαι πρωτίστως στους μαθητές, αλλά όχι μόνο στους μαθητές. Αλλά δεν ήταν η μόνη πρωτοβουλία. Ήταν πολλές άλλες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα μια που ψηφίστηκε επί των ημερών μου στο Υπουργείο Παιδείας και ξεκίνησε να υλοποιείται, αυτή η νέα πλατφόρμα που βοηθάει πολύ στο να καταθέτεις κάτι που σε απασχολεί, κάτι που έχεις δει ότι είναι προβληματικό είτε αφορά εσένα είτε ένα φίλο σου, είτε έναν συμμαθητή σου. Αν δεν κάνω λάθος, η τωρινή ηγεσία είναι προ των πυλών στο να θέσει σε εφαρμογή αυτή την πλατφόρμα.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μιλήσουν τα παιδιά. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Τα στοιχεία, μας δείχνουν και για τη χώρα μας αλλά και διεθνώς, ότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά τα οποία θέλουν να μιλήσουν αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο, δεν έχουν βρει το μέσο, δεν έχουν βρει την πλατφόρμα, δεν έχουν βρει τη δίοδο για να εκφραστούν. Και με ψυχολόγους και με κοινωνικούς λειτουργούς και με άλλα εργαλεία.
Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν εισαχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα ένα νέο μάθημα που λέγεται Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Ξεκινάει από το νηπιαγωγείο, πάει μέχρι και το Γυμνάσιο και έχει θεματικές που έχουν να κάνουν με το σεβασμό στον άλλον, με το πώς βάζεις όρια στη δική σου συμπεριφορά, σεβόμενος ακριβώς το ζωτικό χώρο του άλλου και ούτω καθεξής» είπε καταλήγοντας η κα. Κεραμέως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr