O Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται στο ταξίδι του από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη. Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη, όπου θα εκπροσωπήσουν τον Πρωθυπουργό στην Έκθεση CIIE, (China International Import Expo), όπου θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις. Μία επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα ολοκληρώσει τις επαφές τους μετά της συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αποτελεί η διεύρυνση των προοπτικών συνεργασίας με ασιατικές υπερδυνάμεις ενώ πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η γεωπολιτική αστάθεια είναι υπαρκτή και συντελούνται ριζικές αναδιατάξεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επαφές κορυφής που θα έχει στην κινέζική πρωτεύουσα, αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας περί αναγκαίων ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Κίνα και συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πάντως, τις ήδη καλές σχέσεις που διατηρεί η χώρα μας με την Κίνα, ενώ λόγω πολιτισμικών δεσμών και γεωπολιτικής θέσης, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση. Όπως είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες. Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι της Κίνας φθάνει τα 400 δις ευρώ.
Τέλος, επισημαίνεται πως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, έχει πολιτικό και διπλωματικό χαρακτήρα καθώς δεν αναμένεται να συνοδεύεται από κάποια επιχειρηματική ομάδα, έχει όμως και βαρύνουσα οικονομική σημασία καθώς πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ενώ πρόσφατα αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα και δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr