Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης:
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετέχω στα συνέδρια του “Economist”. Η αλήθεια είναι ότι διοργανώνετε πάρα πολλά συνέδρια στη χώρα μας και εγώ αυτό το εκλαμβάνω ως ένα θετικό σημάδι για την απόδοση της Ελλάδας.
Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον “Economist” γιατί πριν από 10 μέρες έδωσε δύο βραβεία στην Ελλάδα. Ένα από τα δύο βραβεία στη χώρα μας ήταν επειδή, το 2022, έλαβε τα πιο χρήσιμα και αποτελεσματικά μέτρα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη μείωση των τιμών στα τρόφιμα. Δεδομένου ότι ήμουν ο αρμόδιος Υπουργός που εφάρμοσε αυτά τα μέτρα και παρόλο που ο αγώνας κατά του πληθωρισμού και κυρίως του πληθωρισμού στα τρόφιμα, είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος αγώνας, δύσκολος για όλους και κυρίως για τους πιο ευάλωτους, αισθάνθηκα πάρα πολύ μεγάλη περηφάνεια που ένα διακεκριμένο περιοδικό όπως ο “Economist” είδε αυτά που είχαμε κάνει και αξιολόγησε την απόδοσή μας τόσο ψηλά ώστε να λάβουμε το πρώτο βραβείο. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για αυτό.
Ως Υπουργός Εργασίας θα ήθελα να σας πω ποια είναι η πραγματική ιστορία, διότι είναι μια από τις σπάνιες εποχές που οι αριθμοί, δεν λένε την αλήθεια. Όταν το 2019 πρωτοεξελέγη η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτό που ακούγαμε παντού ήταν το εξής: «σας παρακαλώ, βρείτε μου μια δουλειά». Σήμερα, 4,5 χρόνια μετά, αυτό που ακούω απ’ όλους επί καθημερινής βάσεως ως Υπουργός Εργασίας είναι: «σας παρακαλώ, βρείτε μου υπαλλήλους». Στον κατασκευαστικό, στον βιομηχανικό, στον αγροτικό, στον τεχνολογικό, ακόμα και στον τουριστικό τομέα αλλά και σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αυτό που ζητάνε είναι ανθρώπους να δουλέψουν.
Υπάρχει μια έλλειψη εργατικών χεριών και αυτό είναι περίεργο, διότι αν κοιτάξουμε τα επίσημα δεδομένα θα δούμε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο παραπάνω από το 10% επί του παρόντος, πολύ καλύτερο βεβαίως από το 18% που ήταν το 2019. Οπότε αναρωτιέται κανείς, τι συμβαίνει.
Από τη μια πλευρά έχουμε την αγορά η οποία μου ζητάει την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες διότι δεν μπορούν να βρουν εργάτες και εργαζόμενους και από την άλλη πλευρά έχουμε τα στατιστικά δεδομένα που καταδεικνύουν ότι έχουμε 10% ανεργία. Υπάρχει λοιπόν μια πραγματικότητα η οποία δεν είναι ευκόλως κατανοητή. Κάτι συμβαίνει.
Επίσης, αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι υπάρχει μαύρη οικονομία και εμείς την καταπολεμάμε όσο μπορούμε. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, η μαύρη οικονομία δυστυχώς κυριαρχεί ακόμα στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη προσαρμογής και σύνδεσης μεταξύ των πραγματικών αναγκών της σύγχρονης οικονομίας και των δεξιοτήτων που έχει το εργατικό δυναμικό είναι υπαρκτό. Και ακριβώς εκεί παρεμβαίνουμε.
Χρησιμοποιώντας πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους – παρεμπιπτόντως είχαμε την δυνατότητα να συνδυάσουμε πόρους από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που συνδυαστικά συγκεντρώνουν τεράστια χρηματικά ποσά για τα επόμενα εφτά χρόνια ώστε να επανεκπαιδεύσουμε το εργατικό δυναμικό μας, δηλαδή να διασφαλίσουμε το ταίριασμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς και των ανθρώπων που αναζητούν εργασία ή που θέλουν να αλλάξουν εργασία στην Ελλάδα. Και όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Ίσως είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα που έχω αντιμετωπίσει ως υπουργός Εργασίας».
Ερώτηση:
Μπορούμε λίγο να διερευνήσουμε περαιτέρω αυτό το παράδοξο που υπάρχει, δεδομένου ότι δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε λίγο κάποια πράγματα. Κάποια από τα δεδομένα έχουν να κάνουν με αυτή την μαύρη οικονομία που αναφέρατε κι εσείς. Αλλά κάποια άλλα στατιστικά δεδομένα είναι πραγματικά, όπως είπατε και εσείς, και καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες ή ότι είναι άνεργοι διότι δεν έχουν αυτές τις δεξιότητες που αναζητάει η αγορά. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διασφαλίσετε την
επανεκπαίδευση αυτών των ανθρώπων με “upskilling και reskilling”».
Άδωνις Γεωργιάδης:
«Όχι μόνο των ανέργων. Διότι μπορείς να κάνεις “upskilling και reskilling” σε εργαζόμενους που αναζητούν νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας που πληρώνουν καλύτερα. Που αναζητούν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Αυτή είναι ευθύνη μας. Ευθύνη να προσφέρεις αυτή την δυνατότητα όχι μόνο στους άνεργους αλλά και σε αυτούς που αναζητούν μια καλύτερη ζωή”.
Ερώτηση:
Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και είναι αυτή η ευθύνη που μας αναλογεί. Έχετε μήπως κάποια αίσθηση ως προς το που εντοπίζονται αυτά τα χάσματα; Η τάση είναι να λέμε, εντάξει, χρειάζεται εκπαίδευση και μάλιστα αναφερθήκαμε σε αυτό νωρίτερα στο πάνελ. Είπαμε ότι χρειάζεται εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων πληροφορικής.
Άδωνις Γεωργιάδης:
«Εγώ αναφέρομαι σε βασικές δεξιότητες, σίγουρα ψηφιακές δεξιότητες αλλά και πολλές άλλες δεξιότητες. Όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, κάναμε χρήση voucher προκειμένου να εκπαιδεύσουμε 150.000 ανθρώπους που χρειάζονταν αυτές τις δεξιότητες και έχουμε και προγραμματισμό για επιπλέον χιλιάδες. Με το Υπουργείο Παιδείας αναπτύσσουμε ένα πιο εξελιγμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με γίγαντες της τεχνολογίας, όπως είναι η Google, η Apple και η Microsoft που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εκπαιδεύσουν ανθρώπους και να προσφέρουν και πιστοποιητικό ως προς την απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να βρούνε πιο εύκολα εργασία στο μέλλον.
Αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς στην Ελλάδα σήμερα οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν και απλές τεχνικές εργασίες. Δηλαδή, κάποιος θέλει να ανοίξει εστιατόριο στην Ελλάδα σήμερα. Ανοίγει εστιατόριο, αλλά δυσκολεύεται στη συνέχεια να βρει λαντζέρηδες. Έχουμε μεγάλη έλλειψη λαντζέρηδων στην Ελλάδα. Και πολλοί αποφασίζουν να μην ανοίξουν εστιατόριο για αυτό ακριβώς το λόγο.
Στην Ελλάδα πάντα είχαμε το πρόβλημα να δίνουμε περισσότερη σημασία στα πτυχία, παρά στις τεχνικές δεξιότητες. Για αυτό και είχαμε πάρα πολλούς δικηγόρους και πάρα πολλούς γιατρούς και εξακολουθούμε να έχουμε ακόμα πολύ περισσότερους γιατρούς, δικηγόρους και άλλους απόφοιτους πανεπιστημίων απ’ ότι έχουμε εργάτες.
Άρα, η βασική μας ευθύνη στο Υπουργείο είναι να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα πολύ περισσότερο, ούτως ώστε να υπάρξει μία συνεργασία με τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα δίνουν πιστοποιητικά σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αποκτήσει τις δεξιότητες, προκειμένου στη συνέχεια αυτοί οι άνθρωποι να απορροφηθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν ισχυρίζομαι ότι θα είναι εύκολο να βρούμε μη καταρτισμένους εργάτες στον κατασκευαστικό τομέα. Μάλλον θα πρέπει να τους εισάγουμε. Δεν είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες που θα θέλανε να κάνουν αυτές τις εργασίες, αλλά σε πολλούς άλλους τομείς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το εργατικό δυναμικό μας και να τους δώσουμε δυνατότητα για μια καλύτερη ζωή.
Ελπίζω ότι σε μελλοντικά συνέδρια θα μας δώσετε και ένα βραβείο για την πρόοδο που θα έχουμε σημειώσει σε αυτό τον τομέα. Έχω την τιμή να έρχομαι πρώτη φορά στο “Economist Forum” ως Υπουργός Εργασίας, να μιλάω για τις επενδύσεις και για τα μέτρα που έχουμε λάβει.
Πιστεύω ότι στο μέλλον θα είναι πιο σημαντική η πρόοδος που θα έχουμε σημειώσει, δεδομένου ότι στο μέλλον θα έχουμε διασφαλίσει την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού που με τη σειρά της θα προσελκύσει ακόμα περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικές αυτές οι επενδύσεις για εμάς διότι αν θέλουμε να τις διασφαλίσουμε, τότε θα πρέπει να εστιάσουμε ακριβώς στην ποιότητα του εργατικού δυναμικού που θα χρειαστούν. Άρα, ναι, πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο εθνικό στόχο και από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να αναλάβω αυτό το Υπουργείο, έχω την ευθύνη ο στόχος αυτός να επιτευχθεί».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr