Όπως τόνισε «εκεί που σήμερα δυσκολευόμαστε να βρούμε πιθανώς αυτό που θέλουμε, με έναν πολύ απλό οδηγό, ένα Chabot πλέον σε φυσική γλώσσα το gov.gr θα απαντά σε οτιδήποτε το ρωτάμε σε σχέση με αυτό που ψάχνουμε. 'Αρα, ένα καινούργιο gov.gr πολύ πιο γρήγορο, πιο διαλειτουργικό, πιο αποτελεσματικό για ακόμη μεγαλύτερη διάδραση με τους πολίτες».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι επόμενο βήμα είναι να περάσουμε από την διακίνηση των ψηφιακών εγγράφων στην διακίνηση των δεδομένων. «Μέχρι το τέλος του χρόνου κάποια πρώτα βασικά βήματα για κάποιες πρώτες βασικές λειτουργίες θα γίνονται απλά με την αποδοχή από την μεριά μας μέσω του wallet της επιθυμίας κάποιου οργανισμού να πάρει κάποια δεδομένα μας».
Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και για το θέμα της ευρυζωνικότητας. «Πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα στο να υλοποιήσουμε και να ετοιμάσουμε την επόμενη πιο γρήγορη Ελλάδα» επεσήμανε και αναφέρθηκε στα προγράμματα, smart readiness, σύμφωνα με το οποίο «περίπου 120 χιλιάδες οικήματα θα μπορούν με την πλατφόρμα που έχει ήδη ανοίξει να γίνουν πιο έξυπνα, με οπτική ίνα», στο gigabit voucher, το ufbb «προκειμένου να καλύψουμε περισσότερες περιοχές εκτός αστικών κέντρων καθώς υπάρχει το αίτημα για ακόμη καλύτερες ταχύτητες». Όσον αφορά το θέμα της κυβερνοασφάλειας ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ρυθμιστικού οργανισμού κυβερνοασφάλειας.
«Πλέον δεν πάμε να ελέγξουμε τον στενό πυρήνα του Δημοσίου, αλλά πάμε σε 2000 φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρχουν κοινές οδηγίες, αναβαθμίσεις, κοινή πληροφόρηση, πιστοποιήσεις και ελέγχους προκειμένου να είμαστε πιο ασφαλείς». Επανέλαβε τα μεγάλα έργα πληροφορικής που ‘τρέχουν' όπως η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας αλλά και της πολιτικής προστασίας.
«Σήμερα ‘τρέξαμε' ένα εξαιρετικό πρότζεκτ στην Πεντέλη για να δούμε κατά πόσο οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό πυρκαγιών. Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό σε μια ακτίνα 5 χλμ. είχαμε εντοπίσει με ακρίβεια το σημείο της πυρκαγιάς. Τέλος η αλλαγή του δορυφορικού προγράμματος της χώρας με μεγαλύτερη έμφαση στην γεωεπισκόπηση, στο να μπορέσουμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε πλέον πολύ πιο ακριβείς δορυφορικές φωτογραφίες για να σχεδιάσουμε τις επόμενες πολιτικές. Αυτή είναι η επόμενη Ελλάδα, που πρέπει να χτίσουμε μαζί».
Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου σχολίασε ότι είναι σημαντικό η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία να τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr