«Όλα αυτά τα χρόνια διαπιστώνω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι αυτό της κατοικίας. Σε συνδυασμό με το ότι συνεχώς οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται και εγείρονται ερωτήματα για τη μικρομεσαία οικογένεια για το αν και κατά πόσο αξίζει τον κόπο ο Έλληνας φοιτητής να έρθει και να σπουδάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο», σημείωσε ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο μια φοιτήτρια, τόνισε: «Δύο πράγματα ζητάμε. Βιώσιμα ενοίκια. Δεν μπορεί ένα παιδί να φύγει μακριά από τον τόπο καταγωγής του με αυτά τα ενοίκια», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται «πλαφόν σε πλατφόρμες για μικρότερο διάστημα ενοικίασης γιατί ανεβαίνουν οι τιμές», λέγοντας, παράλληλα, ότι «θα μπορούσε να υπάρξει και ελάφρυνση στους γονείς των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις».
Σε ερώτηση για το πόσες φοιτητικές εστίες υπάρχουν στην πόλη των Ιωαννίνων, οι φοιτητές είπαν ότι είναι οι δύο υφιστάμενες εστίες που διαθέτουν συνολικά 300 μονόκλινα δωμάτια και επιπλέον 200 δωμάτια με ενοικίαση σε ξενοδοχεία για ένα όμως σύνολο φοιτητών περίπου 35.000.
Ο κ. Ανδρουλάκης, συγκρίνοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις κοινωνικές κατοικίες με αυτή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είπε: «Η Κυβέρνηση ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης 100 κατοικίες, 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Κι έχουν κάνει κι ένα πρόγραμμα, το ‘’Σπίτι μου’’, το οποίο όμως δεν είναι για ενοίκιο, είναι για αγορά. Δηλαδή πάει ένα νέο ζευγάρι και παίρνει ένα χαμηλότοκο δάνειο κι αγοράζει σπίτι. Το πρόβλημα είναι το εξής: Έχει ανέβει τόσο πολύ η τιμή του τετραγωνικού που είναι πολύ δύσκολο με τα χρήματα αυτά να βρεις σπίτι.
Εμείς, όμως, λέμε κάτι άλλο. Γιατί να επενδύσουμε σε μια πολιτική που είναι νέα ιδιοκτησία, ενώ το θέμα είναι πως μια χώρα που έχει λίγα σπίτια προς ενοικίαση, να μην απαγορεύσει την Golden Visa; Έρχονται από τρίτες χώρες κι αγοράζουν σπίτια για να πάρουν τη βίζα. Δεύτερον, να μπουν όρια στη βραχυχρόνια μίσθωση: δηλαδή δεν μπορείς να έχεις 10-15 AirBnB. Δεν είσαι πια ιδιώτης, ουσιαστικά είναι η αντίληψη μιας μικρής εταιρείας».
Μάλιστα, προέτρεψε να δοθεί έμφαση με παροχή κινήτρων στα κλειστά σπίτια προκειμένου «να ανακαινιστούν και να τα βάλουν οι ιδιοκτήτες σε μια δεξαμενή κοινωνικής κατοικίας για 10-15 χρόνια. Κι εκεί που το ενοικιάζουν με 700 ευρώ, να το δίνουν με 400 ευρώ. Θεωρώ ότι αυτό που επιλέγει η κυβέρνηση είναι ατελέσφορο, ενώ αυτό που λέμε εμείς έχει γίνει σε πάρα πολλές χώρες», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως το ελληνικό πανεπιστήμιο εξακολουθεί να παρέχει ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών, σημειώνοντας: «Εμείς τι θέλουμε; Να βελτιώσουμε τη καθημερινότητα του φοιτητή. Να δημιουργήσουμε συνθήκες για καλύτερη έρευνα. Δεν μπορεί ο ερευνητής να είναι με μπλοκάκι. Να έχει μια μόνιμη σχέση με το πανεπιστήμιο. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Επίσης, να φτάσουμε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρηματοδότηση της έρευνας. Είμαστε πάρα πολύ πίσω», ενώ τόνισε ότι «εμείς προσπαθούμε όχι να απαξιώσουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά να το ενδυναμώσουμε».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να καθιερωθεί το εθνικό απολυτήριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr