Σε σχετική ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει:
Ένα μήνα σχεδόν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel», οι κυβερνητικές εξαγγελίες για άμεση αποζημίωση κι αποκατάσταση των καταστροφών δεν έχουν υλοποιηθεί. Ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις τεράστιες δυσκολίες οι κάτοικοι του Νομού Τρικάλων, νιώθουν οργή κι αγανάκτηση.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί ανακοίνωσαν ότι με διαδικασίες εξπρές θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς και μάλιστα ταχύτερα από αυτές της κακοκαιρίας του «Ιανού». Ποιος να πιστέψει, όμως, ότι οι διαδικασίες θα είναι εξπρές, όταν η Υπουργική Απόφαση για τις αποζημιώσεις του «Ιανού» δημοσιεύτηκε μόλις λίγες μέρες μετά την κακοκαιρία «Daniel» και συγκεκριμένα στις 13/9/2023 (ΦΕΚ 5417/17483/13-9-2023), τρία ολόκληρα χρόνια μετά;
Επισημαίνουμε ότι ειδικά για τις καθολικά πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, θα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ και συνολικά στο ποσό των 6.600 ευρώ, μαζί με το ποσό για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες.
Ειδικότερα, εφόσον η κατοικία βρίσκεται εντός των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν καθολικά σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, δύναται η ενίσχυση για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών, ή/και αντικατάσταση οικοσκευής, να πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα, αρχικά συνολικού ύψους 6.600 ευρώ για την κύρια κατοικία, χωρίς να απαιτείται αυτοψία από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ).
Για το Νομό Τρικάλων οι καθολικά πληγείσες περιοχές είναι: Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια, Φωτάδα, Παραπόταμος, Γεωργανάδες, Φανερωμένη, Κεραμίδι και Βαλομάνδρι.
Οι υπόλοιπες περιοχές που έχουν επίσης υποστεί ζημιές πρόκειται να αποζημιωθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov κι από τη διασταύρωση των στοιχείων των αρμόδιων επιτροπών ελέγχου και καταγραφής ζημιών.
Όπως, όμως, καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς του Νομού Τρικάλων, σχεδόν ένα μήνα μετά, μόνο ένα μέρος των πληγέντων έχει λάβει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 6.600€, ακόμα και στις καθολικά πληγείσες περιοχές που αναφέρονται παραπάνω.
Κι εδώ εμφανίζεται η οργή των κατοίκων που ακούνε «αποζημίωση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες» κι ένα μήνα μετά δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Πώς ζουν άραγε αυτοί οι άνθρωποι ένα μήνα τώρα; Πώς ψωνίζουν τα βασικά αγαθά για να σταθούν στη ζωή; Τι να πιστέψουν από αυτά που ακούνε και δε βλέπουν παρά μόνο λάσπες, σκουπίδια, νεκρά ζώα και λασπόνερα στις περιουσίες τους;
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν υποχρέωση όχι μόνο να τηρήσουν τις εξαγγελίες τους, αλλά να λάβουν και πρόσθετα μέτρα, καθώς τα ήδη ανακοινωθέντα δεν καλύπτουν επαρκώς όλες τις επιπτώσεις από τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι των Τρικάλων, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας.
Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πόσοι είναι οι δικαιούχοι πλημμυροπαθείς ανά Δημοτική Κοινότητα από τις καθολικά πληγείσες περιοχές του Νομού Τρικάλων;
2. Σε πόσους έχει αποδοθεί σε ένα μήνα το ποσό των 6.600€, χωρίς αυτοψία από τη ΓΔΑΕΦΚ ;
3. Πότε πρόκειται να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων στο σύνολό τους στις περιοχές Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια, Φωτάδα, Παραπόταμος, Γεωργανάδες, Φανερωμένη, Κεραμίδι και Βαλομάνδρι ;
4. Πότε πρόκειται να πιστωθούν οι λογαριασμοί για το ποσό που δικαιούνται στις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν και που απαιτείται αυτοψία από τη ΓΔΑΕΦΚ ;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr