Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στους στόχους της νέας τετραετίας για την κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι κύρια προτεραιότητα είναι η επίτευξη υψηλών ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξης, οι οποίοι θα ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «η ανάπτυξη δεν έχει αμιγώς δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να οδηγεί στη σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, να έχει στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και δεν θα μπορεί να αγνοεί τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης».
Συνεχίζοντας, ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι «να μην διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Το ζητούμενο είναι πώς θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς τα λάθη του παρελθόντος».
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται όσο πέφτει η ανεργία, και σημείωσε ότι ο στόχος μας για μέσο μισθό €1.500 στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός.
Για την ενεργειακή μετάβαση
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές της πράσινης μετάβασης, ενώ σημείωσε ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η χώρα μπορεί να εξελιχθεί σε εξαγωγέα ενέργειας.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά και περισσότερα φωτοβολταϊκά», ανέφερε, τονίζοντας πως η χώρα επιδιώκει να έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις.
Αν και παραδέχθηκε ότι «ως Ευρώπη έχουμε ένα δομικό πρόβλημα, δεν έχουμε δείξει διάθεση να κάνουμε κινήσεις όπως αυτές που κάνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα», έκανε μια αναφορά στα θετικά που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Πήγαμε καλά στο σκέλος της εξοικονόμησης ενέργειας, πετύχαμε μείωση 7% έναντι 3,5% στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα»
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δείξει μια μεγάλη προσαρμοστικότητα, ενδεχομένως βγαίνοντας από την κρίση έγιναν πιο ισχυρές», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, στάθηκε στην αξία των μικρών επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στο ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη μικρή επιχειρηματικότητα, καθώς μπορεί να συνυπάρξει κάλλιστα με τη μεγάλη», φέρνοντάς ως παράδειγμα τον τουριστικό κλάδο.
Για τη Θεσσαλία
Αναφερόμενος στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «συνολικά, οι δράσεις μας θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Το κράτος έχει την ευθύνη του επανασχεδιασμού των υποδομών με βάση τα νέα δεδομένα, αλλά και εμείς δε γίνεται να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων, της στελέχωσης και της οργάνωσης του Δημοσίου».
«Οι προκλήσεις είναι πολλές, πρέπει να βρούμε μία ισορροπία ανάμεσα στο κλίμα, την επάρκεια ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα, χωρίς να θυσιάσουμε κανένα από τα τρία. Προοπτική εύκολη στη διατύπωση, αλλά δύσκολη στην πράξη», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Παπαλεξόπουλος: «Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε»
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κατά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της Ανοιχτής Εκδήλωσης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, έδωσε έμφαση αφενός στο γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, χωρίς ωστόσο να παραλείπει την επιτακτική ανάγκη «η ελληνική οικονομία να διαβεί με γρήγορο ρυθμό το δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να γίνει πιο ανταγωνιστική βοηθώντας στην συμπεριληπτική ανάπτυξη».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε παράλληλα ότι «όσο και αν το παραγωγικό μας μοντέλο βρίσκεται σε μια διαδικασία αλλαγής, αυτή είναι συχνά πολύ πιο αργή, και πιο επιφανειακή, από όσο χρειάζεται προκειμένου να διασφαλιστεί και η διατηρησιμότητά του», ενώ έθεσε 10 στόχους για το 2030 για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr