Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, τον πόλεμος στην Ουκρανία, τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Εσθονίας και τη συνεργασία των δύο χωρών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και για το μεταναστευτικό.
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «είναι φυσικό ως σύμμαχοι να έχουμε κοινή στάση απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή», συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ και σύσσωμος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζουν την «αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ».
«Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους υπονομεύεται «μια δίκαιη λύση στην ταραγμένη αυτή περιοχή».
«Δυστυχώς, και το γνωρίζουμε καλά εμείς στην δικιά μας γειτονιά, πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη, με πολλές και παράλληλες συνέπειες, από την διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας μέχρι την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η θέση μας είναι κατηγορηματική, τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται και η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση».
«Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Εσθονίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις εμπορικές συναλλαγές και στις ψηφιακές τεχνολογίες. Μάλιστα, όπως είπε, όταν η Ελλάδα σχεδίασε την ψηφιακή της επανάσταση χρησιμοποίησε την Εσθονία ως χώρα- μοντέλο.
«Είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη ενός ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει την δράση των εταιρειών που κινούνται σε αυτό τον χώρο».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με την πρωθυπουργό της Εσθονίας τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, με βάση την προσήλωση και των δύο χωρών στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, στην απόρριψη κάθε μορφής αναθεωρητισμού, «γι’ αυτό και θέση στην ατζέντα μας είχαν τόσο ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία όσο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η διεθνής πληγή του Κυπριακού και της τουρκικής κατοχής».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε μία θετική ατζέντα ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει ευθύνη ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα και τυπικά δεσμεύεται από τις αρχές της καλής γειτονίας.
Σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας - Εσθονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κοινή πεποίθηση είναι ότι ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας παραμένει η αλληλεγγύη και η συνέπεια όλων των κρατών-μελών στις ενιαίες αποφάσεις».
Σχετικά με την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε το υπό διαμόρφωση πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-27.
«Συμμεριζόμαστε την θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην δημοσιονομική ευθύνη αλλά και στην ανάγκη για ευελιξία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι πια χώρα- πρόβλημα για την ΕΕ.
Στο τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μεταναστευτικό είναι «μια κοινή πρόκληση και δυστυχώς μια ιδιαίτερη απειλή, στη σκιά μάλιστα μιας κρίσης στη Μέση Ανατολή». Η Ελλάδα είναι μια χώρα πρώτης γραμμής που δέχεται μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «δεν αποκλείεται να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της».
«Το μεταναστευτικό έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr