Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των εργαζομένων, οι οποίοι εξέφρασαν στον Σωκράτη Φάμελλο την ανησυχία τους για τη μεγάλη καθυστέρηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει το πλάνο χρηματοδότησης της ανάπλασης της HELEXPO – ΔΕΘ.
Όπως επισήμανε ο Σ. Φάμελλος: «Είναι πρωτοφανές να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχιτεκτονικές αλλά και οι οικονομοτεχνικές μελέτες για την ανάπλαση της ΔΕΘ εδώ και ένα χρόνο αλλά, η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπερταμείο να μην έχουν αναλάβει καμία πρωτοβουλία και να μην έχουν κάνει καμία ανακοίνωση για το σχέδιο χρηματοδότησης. Η σκοπιμότητα είναι προφανής. Η κυβέρνηση άφησε το θέμα στον πάγο για να ξεφύγει από το σκόπελο των εθνικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Γιατί προφανώς θα εισέπραττε την κατακραυγή των Θεσσαλονικέων αν μαθευόταν ότι το σχέδιο είναι το ξεπούλημα και του εκθεσιακού φορέα της πόλης και της χώρας μας. Κάτι τέτοιο θε είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για τους υποψήφιους βουλευτές και τους εντεταλμένους της ΝΔ στην αυτοδιοίκηση».
Ειδικότερα για τη χρηματοδότηση σχολίασε πως: «τα δισεκατομμύρια που ήταν διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διαθέσιμα φαίνεται για τους κολλητούς του κ. Μητσοτάκη, μέχρι και την “Ελληνικός Χρυσός” που έχει πάρει χρηματοδότηση, αλλά όχι για τη Θεσσαλονίκη και τον Εκθεσιακό της φορέα. Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ για να το ιδιωτικοποιήσει στη συνέχεια. Και έτσι θα χαθεί και το σχέδιο για την αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου πάνω από 50% που είχε εξασφαλιστεί».
Εξέφρασε επίσης την απόλυτη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε οποιοδήποτε σχέδιο ή μεθόδευση με στόχο την ιδιωτικοποίηση: «είτε με τη μορφή ΣΔΙΤ, είτε με παραχώρηση της έκτασης για σχέδια real estate μεγαλοεργολάβων. Το εκθεσιακό μοντέλο στην Ευρώπη είναι στενά συνδεδεμένο με δημόσιους φορείς, όπου κεντρικό ρόλο παίζουν η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση και οι επιμελητηριακοί φορείς. Αυτό πρέπει να ισχύσει και στη Θεσσαλονίκη. Η ΔΕΘ HELEXPO πρέπει να παραμείνει στη πόλη μας και στους φορείς της πόλης».
Τόνισε ακόμη πως τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη πρέπει να τύχουν απάντησης από τους φορείς της πόλης: «ο Περιφερειάρχης, κ. Τζιτζικώστας, που επανεξελέγη, οι υποψήφιοι για το δήμο Θεσσαλονίκης και οι παραγωγικοί φορείς της πόλης πρέπει να πάρουν θέση. Εδώ και τέσσερα (4) χρόνια η πόλη μας πάει προς τα πίσω εξαιτίας των επιλογών του κ. Μητσοτάκη και αποφάσεων που λαμβάνονται μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Έχει κάποιος το θάρρος να μιλήσει για το δίκιο και τα συμφέροντας της πόλης μας και της τοπικής οικονομίας;».
Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε τέλος ότι: «ο εκθεσιακός φορέας έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη, το κτιριακό του απόθεμα είναι υποβαθμισμένο, αυθαίρετες και ετερόκλητες κατασκευές και φράχτες και κάγκελα διαφόρων χρονικών περιόδων δεν αποτελούν ποιοτικό και ανταγωνιστικό φορέα αλλά μία τροχοπέδη στο κέντρο της πόλης. Που περιορίζει και το δημόσιο χώρο αλλά και την ανάπτυξη της ΔΕΘ. Πιθανά αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, να αφήσει την ΔΕΘ να υποβαθμιστεί και να δημιουργήσει αδιέξοδο στο χρηματοδοτικό της σχέδιο για να δώσει σε κάποιον κολλητό μεγαλοεργολάβο ή «επενδυτή» να την εκμεταλλευτεί».
Στην συνάντηση εκ μέρους του Συλλόγου των εργαζομένων της ΔΕΘ συμμετείχαν: Χατζηιωάννου Παναγιώτης, Πρόεδρος, Χασαπίδης Χρήστος, Αντιπρόεδρος, Κοτίβα Κυριακή, γραμματέας, και τα μέλη Υψηλάντου Ελένη και Καπετανάκης Κώστας. Ο Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εμποδίσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ μέσα και έξω από τη Βουλή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr