Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης στρογγυλής τράπεζας Υπουργών, με θέμα την “Ανοικτή Επιστήμη” (Open Science) και την “Κυκλοφορία Εγκεφάλων” (Brain Circulation).
Ο κ. Σενετάκης τόνισε πως η δημιουργία ενός δικτύου εμπιστοσύνης είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η καχυποψία μεταξύ των κρατών και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για την πλήρη πρόσβαση και τη συνεργατική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, των δεδομένων, των δημοσιεύσεων, του λογισμικού κ.ά, προς όφελος των κοινωνιών μας.
Ανέφερε δε, πως το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (EOSC) είναι μια πρωτοβουλία στη σωστή κατεύθυνση, χρήζει όμως περαιτέρω ωρίμανσης.
Αναφορικά με την ‘’Κυκλοφορία Εγκεφάλων’’ (Brain Circulation), σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη παίζει σημαίνοντα ρόλο: «Οι περισσότερες χώρες στέλνουν τους νέους για εκπαίδευση στο εξωτερικό, με σκοπό να τους φέρουν πίσω στην πατρίδα τους.
Ορισμένοι θα παραμείνουν στη χώρα υποδοχής μετά την εκπαίδευση. Ωστόσο, οι φοιτητές και οι μετανάστες μπορούν να ασχοληθούν με τις χώρες καταγωγής τους μέσω επιχειρηματικών επισκέψεων, βραχυχρόνιων διαμονών και υποτροφιών.
Οι αμοιβαία επωφελείς δεσμοί μεταξύ των χωρών καταγωγής και υποδοχής δημιουργούν μια κατάσταση θετικού αθροίσματος και για τις δύο πλευρές. Η εμπιστοσύνη ήταν το κρίσιμο στοιχείο που έδενε τους Έλληνες μετανάστες με τη μητέρα πατρίδα. Οι Έλληνες μετανάστες δημιούργησαν ένα διεθνές παράδειγμα».
Ο κ. Σενετάκης έκλεισε την τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στους Έλληνες της διασποράς, λέγοντας: «Πρέπει να δημιουργήσουμε δομές και δίκτυα που συνδέουν τους ομογενείς με την πατρίδα τους. Όσον αφορά τη χώρα μου, τους ζητάμε όχι μόνο να αγαπούν την πατρίδα τους, αλλά και να εμπιστεύονται το ελληνικό κράτος, το οποίο συνεχώς αλλάζει και μεταρρυθμίζεται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr