Στη συνέντευξή του ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε πολλές φορές τον όρο "σύγχρονη πατριωτική Αριστερά", ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ξανά αυτοπεποίθηση. "Η Αριστερά δεν πρέπει να φοβάται την Κανονικότητα", σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά αυτοδύναμία.
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως "δεν είμαι ιδιοκτήτης του κόμματος, είμαι υπηρέτης του κόμματος» και πρόσθεσε πως «στους διαφωνούντες λέω "δείξτε συντροφικότητα"».
«Στη δική μου σκέψη δεν υπάρχει θέμα διάσπασης. Τα όργανα θα αποφασίσουν το χρόνο του συνεδρίου», συμπλήρωσε, ενώ είπε πως θέλει νέα πρόσωπα στο κόμμα.
Σε ερώτηση για την απουσία του από τη Βουλή, θεωρεί πως δεν αποτελεί πρόβλημα. «Είναι μια ανακούφιση για εμένα που υπάρχει ο κ. Φάμελλος γιατί είναι τόσο το έργο που πρέπει να έχουμε έναν πραγματικό επιστήμονα. Εγώ θα είμαι έξω στην κοινωνία για να φτιάξουμε τη σχέση μας με τον κόσμο».
O νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερη στη βάση του κόμματος, λέγοντας πως πρέπει το κόμμα να είναι σε διαρκή επικοινωνία με την κοινωνία και να επεξεργάζεται τις ιδέες του απλού κόσμου για να διαμορφώσει τις πολιτικές του προτάσεις. Οι ιδέες θα φτάνουν στα όργανα του κόμματος που θα "παράγουν πολιτική", όπως είπε.
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τόνισε: «Έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλω να έχω συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια. Πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα δημόσια έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο. Πρέπει να κάνουμε συμπράξεις. Οι δωρεές αντί να πάνε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά, να πάνε στο δημόσιο».
Επίθεση στην κυβέρνηση
Ο κ. Κασσελάκης άσκησε πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως υπάρχει διοικητική ανεπάρκεια.
Με αφορμή τις πλημμύρες, είπε: «Νομίζω ότι πρόκειται για μια μεγάλη διοικητική ανεπάρκεια και στην αυτοδιοίκηση και στο κράτος. Ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει να σώσσει ζωές. Δεν είναι άτυχος ο Βόλος» ενώ σε ερώτηση για την κλιματική αλλαγή, ανέφερε πως «άλλο το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα κλιματικής κρίσης και άλλο το γεγονός ότι δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη. Καταρχάς πρέπει να υπάρχει μια ανασυγκρότηση ώστε διάφοροι φορείς να ξέρουν πού λογοδοτούν. Πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο το ποιος λογοδοτεί πού», αναφέροντας πως πρέπει να υπάρξει «σίγουρα καλύτερο οργανόγραμμα και σίγουρα καλύτερη απορρόφηση των πόρων».
Οικονομία
Κριτική άσκησε, όμως, και στο κομμάτι της οικονομίας, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να υπάρξει μείωση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και καύσιμα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. "Ας γίνει πιλοτικά σε Ρόδο, Έβρο και Θεσσαλία", πρότεινε.
Για την επενδυτική βαθμίδα τόνισε πως είναι "ευπρόσδεκτη¨, αλλά έχει γίνει στις πλάτες των πολιτών. Έχουμε φτωχοποιήσει τον Έλληνα για να έχουμε καλά δημοσιονομικά".
Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην έννοια του κοινωνικού κράτους: «Πρέπει να φτιάξουμε κοινωνικό κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη. Μεγάλη παρακαταθήκη Τσίπρα τα κοινωνικά επιδόματα. Ο Ανδρέας έκανε τομές στο κοινωνικό κράτος τη δεκαετία του '80.
Ο Μητσοτάκης από την άλλη πάει να ιδιωτικοποιήσει το δημόσιο αντί να το φτιάξει.
Πληρώνουμε τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν στη Θεσσαλία. Χρεώνουμε τις νέες γενιές. Αντί να δώσουμε τα χρήματα σε υποδομές, τα διπλοπληρώνουμε σε αποζημιώσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr