Ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής, Γιώργος Αυγενάκης, ήταν αυτός που άνοιξε πρώτος το θέμα, λέγοντας πως κινδυνεύει να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής επειδή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τις... εισαγωγές εργατών γης και πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, ιδιαίτερα τώρα που η Θεσσαλία έχει ήδη πληγεί από τις πλημμύρες και η Ελλάδα έχει πρόβλημα σε επάρκεια τροφίμων.
Αυτό λέει η μία πλευρά, με την οποία συμφωνεί και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης. Υπερθεματίζει μάλιστα, λέγοντας πως υπάρχουν ανάγκες και στις κατασκευές. Μεγάλα έργα αργούν να προχωρήσουν επειδή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια.
Παράλληλα, πρόσθεσε στα επιχειρήματά του πως η νομιμοποίηση μεταναστών «εκτός από ότι καλύπτει τις δραματικές ελλείψεις εργατών, ενισχύει τα δημόσια έσοδα με φόρους και εισφορές για την απασχόληση».
Τι λέει η... άλλη πλευρά; Πως οι μετανάστες είναι ήδη πολλοί στη χώρα και πρέπει να φύγουν. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως ζουν και εργάζονται ήδη εδώ. Απλώς το κάνουν παράνομα. Εφόσον νομιμοποιηθούν, θα πληρώνουν φόρους και θα γίνουν γνωστοί στις αρχές, ώστε να ελέγχονται καλύτερα.
Στα παραπάνω επιχειρήματα, οι διαφωνούντες αναφέρουν πως νομιμοποίηση μεταναστών θα δώσει μήνυμα... χαλαρότητας, που θα προκαλέσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Οι πιο ακραίοι μιλούν επίσης για αλλοίωση της σύνθεσης της κοινωνίας κλπ
Σε αυτά ο Δημήτρης Καιρίδης απαντά πως η χώρα θα διατηρήσει την ίδια ακριβώς πολιτική στα σύνορά της και οι ροές θα είναι ελεγχόμενες, όπως μέχρι σήμερα.
Αυτό είναι το debate μέχρι στιγμής και μένει να δούμε αν η κυβέρνηση θα το τολμήσει τελικά.
Το σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει νομιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται παράνομα στην Ελλάδα, συζητήθηκε πάντως, και στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr