Τόνισε, όμως, ότι υπάρχει ευθύνη από τον πολιτικό κόσμο προκειμένου σαν χώρα να είμαστε απόλυτα συνεπείς σε όλες αυτές τις συμμαχίες που έχουμε, αλλά δεν πρέπει αυτές να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των άλλων χωρών όπως του ΝΑΤΟ και δεν θα πρέπει να υπάρχουν ετεροβαρή στοιχεία.
Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο ανέφερε ότι γνωρίζουμε λίγα πράγματα, που δεν είναι ανεξάρτητα από όλα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι πρέπει τα κανάλια της διπλωματίας να είναι πάντα ανοιχτά, αλλά θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ιδίως όταν το ένα μέρος αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Χαρακτηρίστε την στάση της Ελλάδος στο ουκρανικό ζήτημα σωστή αφού δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, όμως στάθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμετείχε σε αυτές τις κυρώσεις.
Ο κ. Κατρίνης τόνισε ακόμη ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα να έχει δυνάμεις στα ελληνικά νησιά και δεν υπάρχει θέμα αποστρατιωτικοποίησης. «Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση η οποία θα δεχτεί να συζητήσει θέματα τα οποία βασίζονται σε ανιστόρητες θεωρίες κάτι φυσικά που ζητάει επιτάσεως η Τουρκία.», πρόσθεσε.
Για την ΑΟΖ είπε ότι η διαφορά αυτή θα πρέπει να επιλυθεί βάσει των διεθνών κανόνων που όμως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και δεν εφαρμόζει. «Όμως δεν πρέπει να έχουμε πολλές ελπίδες ότι μπορεί να συμβεί αυτό εύκολα αφού στη γείτονα χώρα έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για ένα ευρύ φάσμα συζητήσεων πάνω σε δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, προσδοκίες οι οποίες θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνες αν υιοθετηθούν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κατρίνης στάθηκε παράλληλα και σε κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι δεν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής συμφωνίας και ακολουθούν δικές τους πολιτικές που φυσικά δεν είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία προκειμένου αυτή να μην συμπεριφέρεται σαν… ταραξίας στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr