«Αγωνιζόμαστε για νέα κοινωνική πλειοψηφία που θα ανοίξει το δρόμο σε προοδευτική κυβέρνηση, η οποία είναι μονόδρομος για να αλλάξει η χώρα σελίδα», υπογράμμισε.
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι βαθιά συντηρητικές και δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη να ρυθμιστούν οι νέες μορφές εργασίας που προκύπτουν.
«Οι μάσκες πέφτουν ολοκληρωτικά με το σημερινό νομοσχέδιο. Πλήρως ελαστική εργασία, κατάργηση υπερωριών, συνθήκες πλήρους ανασφάλειας για το μέλλον των εργαζομένων», είπε και τόνισε: «Δουλέψτε περισσότερες ώρες χωρίς περισσότερα δικαιώματα κι αμοιβές είναι το μήνυμα της ΝΔ».
«Οφείλω να σταθώ» σε τρία σημεία είπε και συνέχισε:
-Τις κατά παραγγελία συμβάσεις με τις οποίες ο εργαζόμενος θα είναι δέσμιος του εργοδότη, χωρίς προγραμματισμό της προσωπικής του ζωής, με πλήρη ανασφάλεια και φυσικά με πολύ χαμηλές αμοιβές.Μάλιστα η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την πρωτοβουλία της, κρύβεται πίσω από τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 1152 του 2019, η οποία επιδιώκει την προστασία των εργαζομένων με αυτές τις μορφές εργασίας, όχι όμως τη γενίκευσή τους.Η καθιέρωση των συμβάσεων αυτών είναι συνειδητή επιλογή του κ. Μητσοτάκη.
Προσέξτε! Ρητά αναφέρεται στην οδηγία ότι τα μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν ως βάση για τη γενική καθιέρωση του μέτρου αυτού στο εθνικό τους δίκαιο.Όμως η Νέα Δημοκρατία πράττει ακριβώς αυτό και έχει το θράσος να μας εγκαλεί γιατί δεν τη στηρίζουμε. Να στηρίξουμε τί; Την πλήρη απορρύθμιση;
Οι συμβάσεις αυτές, αποτελούν το άκρον άωτον της εργασιακής επισφάλειας και των καταχρηστικών πρακτικών εις βάρος των εργαζομένων, που τίθενται σε εργασιακή ετοιμότητα για όποτε και όσο τους χρειάζεται η επιχείρηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό τους.Γενικεύεται η ανασφάλεια, καταργείται ακόμη και η προσαύξηση των αμοιβών για την εργασία τις νυχτερινές ώρες.
-Δεύτερο σημείο, η ακόμη δυσμενέστερη για τον εργαζόμενο διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.Αλλάζετε τον δικό σας νόμο, κύριοι της ΝΔ, δίνοντας τη δυνατότητα εφαρμογής συστήματος ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση με ατομική σύμβαση εργασίας.Χωρίς καν να προηγείται αίτημα του εργαζόμενου, όπως στην περίπτωση της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας του νόμου Χατζηδάκη.
-Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω και τη βαθιά υποκρισία της Κυβέρνησης, που δήθεν κόπτεται για τη βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων με την παράλληλη απασχόληση, δηλαδή τη δεύτερη και τρίτη δουλειά και την εργασία 13 ωρών την ημέρα.Το κάνει μάλιστα, χωρίς να περιλαμβάνει, όπως θα όφειλε, ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου να απαγορεύεται ή να περιορίζεται η επιπλέον απασχόληση σε επικίνδυνες και βαριές για τον εργαζόμενο δουλειές.
Ούτε νομοθετήσατε,την αποτροπή απασχόλησης σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και σε εταιρείες του ίδιου ομίλου, δηλαδή στον ίδιο εργοδότη! Και για να το εξηγήσω απλά με ένα παράδειγμα: Μπορεί ένας εργαζόμενος να απασχολείται σε φαινομενικά διαφορετικούς εργοδότες, που στην ουσία θα είναι άμεσα συνδεδεμένοι,δουλεύοντας δηλαδή 13 ώρες ημερησίως χωρίς να λαμβάνει προσαύξηση για την απασχόλησή του πέραν από τις 8 ώρες.
Είναι μια συνειδητή σας επιλογή.Αναφέρεστε σε αυτό στην αιτιολογική έκθεση αλλά όχι στη διάταξη ενώ θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί και οι απαραίτητες κυρώσεις".
Τι ανέφερε για τις τριετίες
Για τις τριετίες ειδικότερα ο κ. Ανδρουλάκης, μίλησε για εμπαιγμό του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι η σχετική τροπολογία της κυβέρνησης διαψεύδει όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αφού προβλέπει το προσωρινό ξεπάγωμα μέχρι το 2027 κι υπονόησε δηκτικά: «Γιατί μέχρι το 2027; Μήπως ταυτίζεται με τον εκλογικό κύκλο; Ντροπή, υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού. Αστεία τρικ, συνδυάζετε αυτό το μέτρο με την περίοδο διακυβέρνησής σας. Αφορά μόνο το 40% των εργαζομένων, με τους υπολοίπου τι θα γίνει;»
Πρόσθεσε ότι είναι κοινοβουλευτική απρέπεια να βάζει η κυβέρνηση στην τροπολογία για τις τριετίες και τα μέτρα για Θεσσαλία για να εκβιάσει την ψήφο της αντιπολίτευσης. «Σαφής η θέση μας για τριετίες, διακριτή από την ΝΔ, καταθέσαμε τροπολογία. Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο», σημείωσε.
Η έντονη κριτική του κ. Ανδρουλάκη κατά τη κυβέρνησης αφορούσε και το επιτελικό κράτος, το οποίο , όπως είπε είναι σαθρό,αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο επικαλούμενος την ανικανότητα να αντιμετωπίσει τις καταστροφές στη Θεσσαλία . Επανέλαβε την πρότασή του για ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής που θα αναλάβει Τask Force με ομάδες εργασίας την οποία θα ελέγχει η Βουλή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr