Η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει ρεπορτάζ για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Προέδρο και σημειώνει: «Πέρυσι, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν τόσο τεταμένες που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι "δεν θα συναντήσει ποτέ ξανά" τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Από αυτή την άποψη, ήταν ένα καλό σημάδι το γεγονός ότι οι δύο πολιτικοί συναντήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ήταν η δεύτερη συνάντησή τους μετά τη δήλωση του Ερντογάν ότι ο Μητσοτάκης "δεν υπάρχει πια" γι' αυτόν. Τον Ιούλιο, είχαν συμφωνήσει σε έναν "οδικό χάρτη" για την προσέγγιση στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους….Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν για τα περαιτέρω βήματα. Το λεγόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών θα συνεδριάσει εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, στις 7 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, τότε θα μπορούσαν να υπογραφούν συμφωνίες για συνεργασία στην προστασία του κλίματος και την καταπολέμηση των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Για τον Νοέμβριο έχουν προγραμματιστεί διαβουλεύσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Σύμφωνα με την DW στο δημοσίευμα προστίθεται πως: «Ήταν αξιοσημείωτο ότι και οι δύο πλευρές, τουλάχιστον δημοσίως, άφησαν έξω το θέμα της Κύπρου. Τουρκοκύπριοι είχαν επιτεθεί πρόσφατα σε κυανόκρανους εξαιτίας μιας διαμάχης για έναν μη εγκεκριμένο δρόμο. Τον Σεπτέμβριο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν συναντηθεί στην Άγκυρα δίνοντας τον τόνο για ένα φιλικότερο κλίμα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έκανε λόγο για μια "νέα, πιο θετική εποχή" στις σχέσεις των δυο χωρών. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια ορατή κίνηση όσον αφορά τις εδαφικές διαφορές δεκαετιών».
Χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό με την Τουρκία
Συνέντευξη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδη φιλοξενεί η ιστοσελίδα του δεύτερου δημόσιου τηλεοπτικού γερμανικού καναλιού ZDF, με αφορμή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Ο κ.Καιρίδης κάνει λόγο «για ένα σύστημα πρότυπο της πρώτης υποδοχής προσφύγων» αναγνωρίζοντας παράλληλα πως «υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα τα οποία δεν θα πρέπει να μας κάνουν να παραβλέπουμε ότι ζούμε μια κλιμάκωση» και επισημαίνει πως ίσως ζούμε μια νέα κρίση του μεταναστευτικού. Όσο για το ρόλο που παίζει η Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, απαντά: «Το σύστημα των επαναπροωθήσεων δεν λειτουργεί, δεν στέλνονται πίσω. Ούτε οι χώρες προέλευσης, ούτε η Τουρκία συνεργάζονται. Είναι όμως μια χώρα-κλειδί που ελέγχει τις διαδρομές στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό που συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν περιορίζεται στη Μεσόγειο, αλλά οδηγεί σε δευτερογενή μετανάστευση προς τη Γερμανία και αλλού. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία με την Τουρκία που να είναι επικερδής και για τις δυο πλευρές. Και γι' αυτό χρειαζόμαστε τη Γερμανία με την ιδιαίτερη σχέση της με την Τουρκία. Για να λειτουργήσει η προστασία των προσφύγων για όσους την έχουν ανάγκη, πρέπει να επαναπατριστούν και όσοι δεν γίνονται δεκτοί. Εδώ η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει πίεση από κοινού ώστε να είναι αποτελεσματική».
Το βάσανο του υπερτουρισμού
Τέλος η Frankfurter Rundschau αναφέρεται στον υπερτουρισμό στην Ελλάδα και σημειώνει: «Ο τουρισμός στην Ελλάδα πηγαίνει καλά - σχεδόν υπερβολικά καλά και αυτό, παρά τις καταστροφές στο περιβάλλον. Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το ρεκόρ επισκεπτών του 2019. Τότε είχαν επισκεφθεί τη χώρα 33 εκατομμύρια τουρίστες. Ήδη γίνεται λόγος για υπερτουρισμό. Σύμφωνα με το Travel Daily News, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε σε πρόσφατη ομιλία του ότι υπάρχει σχετική ανησυχία.... Άλλες χώρες παλεύουν επίσης με τον υπερτουρισμό και λαμβάνουν δραστικά μέτρα. Το Άμστερνταμ, για παράδειγμα, έχει βαρεθεί τους τουρίστες που πάνε μόνο για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά των τουριστών που κάνουν πάρτι».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr