Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος ειδικότερα στις σχέσεις με την Τουρκία δήλωσε: “Αντί να κοιτάξω στο παρελθόν θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον” και εκτίμησε ότι: “Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ μας παραμένουν, αλλά μας συνδέουν σήμερα και στο μέλλον δύο προκλήσεις, η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό”.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι: “Είπα και στον Ερντογάν ότι η βασική μας διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ μπορεί να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο”.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση Ελλάδα και Τουρκία έχουν κάνει σημαντική πρόοδο ώστε να “κανονικοποιήσουν” τις σχέσεις τους.
Απάντησε όμως σε όσα είχε πει ο κ. Ερντογάν από το ίδιο βήμα περί αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κύπρος παραμένει ένα παράνομης εισβολής και παραβίασης των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ και ξεκαθάρισε ότι μόνη λύση μπορεί να είναι ένα κράτος με δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία.
“Είναι ζήτημα αξιοπιστίας να υπερασπιστούμε τις αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε ο ΟΗΕ. Το να βρούμε μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα για την Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ να επανεκκινήσει ο διάλογος στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του στην κλιματική αλλαγή και στο μεταναστευτικό σχολιάζοντας: “Είναι σαν τα Ηνωμένα Έθνη να μην είναι ενωμένα αρκετά”.
Δήλωσε ότι η Ελλάδα θα κάνει τα δύο αυτά θέματα μαζί με το σεβασμό στο δίκαιο της θάλασσας βασικά στην ατζέντα της στο συμβούλιο ασφαλείας, στο οποίο η χώρα μας είναι υποψήφια το 2024 για την ιδιότητα μη μόνιμου μέλους για την περίοδο 2025-2026.
Όπως είπε "καλώ για τη δημιουργία μιας "παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή". Ένα forum όπου θα μπορούμε να παράγουμε νέα συλλογική σκέψη, ανανεωμένη συνεργασία, να προσφέρουμε πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα, προτού να είναι πολύ αργά.
Επενδύοντας περισσότερο, για παράδειγμα, στην κοινή χρήση νέων τεχνολογιών για προηγμένη πρόγνωση και μοντέλα για μετεωρολογικά φαινόμενα, ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, με μεγαλύτερη ακρίβεια, πώς θα εκδηλωθούν αυτά τα φαινόμενα, από πού προέρχονται οι πλημμύρες και πού εξαπλώνονται οι πυρκαγιές.
Επομένως, θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση μιας συμμαχίας για την προσαρμογή στο πλαίσιο της ερχόμενης συνόδου για το κλίμα, COP28, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επειδή μόνο μέσα από τη συνεργασία μας μπορούμε να κάνουμε πραγματική διαφορά, αντλώντας διδάγματα ο ένας από τον άλλον, αλλά και ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές και λύσεις.
Πάρτε για παράδειγμα τον αριθμό έγκαιρης ειδοποίησης "112", για έκτακτες περιστάσεις, που διαθέτει η Ελλάδα. Δεν υφίστατο κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές πριν από πέντε χρόνια. Μια ολόκληρη παραθαλάσσια πόλη καταστράφηκε και περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μάθαμε από αυτό το λάθος, το διορθώσαμε και αυτό το καλοκαίρι το "112" διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωής.
Τι διαφορά θα έκανε άραγε ένας τέτοιος αριθμός, έκτακτης ανάγκης, στο Μάουι, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στη Χαβάη, ή στη Λιβύη για παράδειγμα; Είναι ακριβώς αυτού του είδους οι λύσεις, χωρίς μεγάλο κόστος, που αντιπροσωπεύουν το είδος της τεχνολογικής προσαρμογής που χρειαζόμαστε, σε παγκόσμιο επίπεδο, για το μέλλον. Μια απλή ιδέα που, όμως, σώζει ζωές.
Όλα αυτά είναι καίριας σημασίας, καθώς, στο τέλος της ημέρας, η πρωταρχική υποχρέωσή μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr