Οι δύο ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν σε ένα "ασφαλές περιβάλλον" που είχαν δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα οι διπλωματικές ομάδες των δύο κρατών. Υπήρξε καλό κλίμα και κρίθηκε πως η άκομψη αναφορά Ερντογάν στο Κυπριακό, στη διάρκεια της ομιλίας του στον ΟΗΕ, δεν έπρεπε να σταθεί αφορμή για να μην υπάρξει πρόοδος (έστω μικρή) στα ελληνοτουρκικά.
Αυτό που έκαναν, άλλωστε, Μητσοτάκης και Ερντογάν ήταν να επικυρώσουν τον ήδη συμφωνημένο από τους υπουργούς Εξωτερικών «οδικό χάρτη» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ένας «χάρτης» που για την ώρα είναι μικρός και περιλαμβάνει ουσιαστικά μόνο τρεις «περιοχές» τις οποίες θα διανύσουν από κοινού Ελλάδα και Τουρκία εντός του 2023.
Μέχρι το τέλος του 2023 έχουν συμφωνηθεί συναντήσεις για "θετική" ατζέντα (Οκτώβριο), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Νοέμβριο) και η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ως εκεί φτάνει ο σχεδιασμός. Έγινε «ένα βήμα παραπάνω», σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή .
Πρόσθεσε ακόμα ότι «είναι πολύ θετικό ότι κατεγράφη ειλικρινής διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης». Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι «η διαφύλαξη του καλού κλίματος, αλλά και η καλλιέργεια αμοιβαίου κλίματος εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση» για την περαιτέρω εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία.
Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι δύο ηγέτες υπεισήλθαν στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η κυβερνητική πηγή αρκέστηκε να τονίσει πως «πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα» και ότι χρειάζεται χρόνος, ώστε το θετικό κλίμα να δημιουργήσει συνθήκες, ώστε οι δύο χώρες να αποπειραθούν να επιλύσουν τη μία και μόνη διαφορά, που τις χωρίζει.
Κατά τα λοιπά έγιναν γενικές συζητήσεις για το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση, ενώ όπως αναφέραμε παραπάνω "παραλείφθηκε" το αγκάθι του Κυπριακού, γεγονός που σχολιάστηκε επικριτικά από την αντιπολίτευση.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή απάντησε σχετικά πως πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναφερθεί στο Κυπριακό κατά την ομιλία του την Πέμπτη (21/9) στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών είναι μία άκρως αντιπαραγωγική συζήτηση. Έκρινε, όμως, πως έχει σημασία πως καταγράφεται θετικό momentum στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις «παρά τις μεγάλες δυσκολίες, που υπάρχουν στο Κυπριακό».
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επαναληφθεί η τριμερής, αλλά και να υπάρξουν απεσταλμένοι για το Κυπριακό.
Τέλος, η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή επεσήμανε σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό ότι κατέστη σαφές στην τουρκική πλευρά ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν βάρκες στο Αιγαίο» και πως είναι αμοιβαία ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr