Αυτή η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συνθήκη αποτυπώνεται σε έναν βασικό δείκτη, που είναι αυτός που αφορά το εάν τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση.
Παρότι υπήρχε ένα προβάδισμα της απάντησης «πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση» σε προηγούμενες έρευνες, αυτό ήταν μικρό σε σχέση με τις απαντήσεις ότι «τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Ιουλίου 48% υποστήριξαν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και 44% ότι πάνε προς τη σωστή.
Λιγότερο από δύο μήνες μετά, τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι απαντήσεις «πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση» εκτινάσσονται στο 66%, ενώ οι απαντήσεις πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρούν ραγδαία στο 28%.
Όπως αναφέρει η Metron Analysis, είναι σαφές ότι η έρευνα δεν αποτυπώνει απλώς μια δυσαρέσκεια για την κατάσταση της χώρας αλλά και την απώλεια της αισιοδοξίας που είχε αρχίσει έστω και ως ένα βαθμό να αποτυπώνεται το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτό σίγουρα έχουν μετρήσει και τα τελευταία γεγονότα και μια συνολικότερη αίσθηση απροστάτευτης χώρας όσο και προβλήματα που παραμένουν έντονα, όπως η ακρίβεια.
Αυτό φαίνεται και στις αυθόρμητες απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για το 29%, όμως έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το 15% θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα την ανασφάλεια και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης (απάντηση που τον Ιούνιο έδινε μόνο το 3%).
Αντίστοιχα, σημασία έχει ότι το 9% ιεραρχεί ως σημαντικότερο πρόβλημα τις φυσικές καταστροφές, απάντηση που δεν καταγραφόταν σε προηγούμενες έρευνες.
Όμως πέραν του γενικού κλίματος απαισιοδοξίας, υπάρχει και σαφής δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το 61% έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση και μόνο το 32% έχει θετική γνώμη. Επιστρέφουμε, δηλαδή σε κλίμακα δυσαρέσκειας που είχαμε να δούμε από τον Μάρτιο και φαίνεται εν μέρει τουλάχιστον να αντιστρέφεται το κλίμα που είχε αποτυπωθεί τον Μάιο όταν οι θετικές γνώμες ήταν στο 37%.
Όλα αυτά προσθέτουν πολιτικούς πονοκεφάλους σε μια κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της αποκατάστασης των υποδομών και της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής στη Θεσσαλία, της αποζημίωσης των πληγέντων και την εκπόνηση ουσιαστικά νέων σχεδίων για την προστασία από φυσικές καταστροφές που γίνονται όλο και πιο πιθανές, την ώρα που τα όποια σχέδιά της για επιπλέον «παροχές» πάνε πίσω και η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας δεν μεταφράζεται σε έναν άμεσο θετικό αντίκτυπο.
Μένει να δούμε πώς θα προσπαθήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο να «γυρίσει» το κλίμα, καταλήγει η Metron Analysis.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr