Ο πρώτος άξονας, όπως είπε, είναι η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων σε όλη τη Θεσσαλία, η οποία βασίζεται στην καθημερινή ενημέρωση από τις 26 δομές υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται στην περιοχή.
Σύμφωνα με την κα. Αγαπηδάκη, έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας εκ των οποίων τα έξι χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο 3 σχετίζονται με παθογόνο νόσο που σχετίζονται με τις πλημμύρες.
Ο δεύτερος άξονας είναι η εντομολογική επιτήρηση, διευκρινίζοντας ότι τα προβλήματα με τα κουνούπια θα εμφανιστούν με την αποστράγγιση των υδάτων, περίπου σε 10 ημέρες. Για το λόγο αυτό τοποθετούνται ειδικές παγίδες ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα.
Τρίτος άξονας είναι η καταλληλότητα του νερού και για το σκοπό αυτό γίνονται δειγματοληψίες από διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, τρεις φορές την εβδομάδα.
Για τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία από τη νεκρά ζώα η κ. Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην απομάκρυνσή τους καθώς από τη μια αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες και από την άλλη το αποτεφρωτήριο στην Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο. Ωστόσο τα νεκρά ζώα μεταφέρονται στη Βέροια για καύση.
Αναφορικά με την βοήθεια στους κατοίκους, είπε ότι συγκεντρώνεται στο κτίριο της Περιφέρειας και αποστέλλεται στα χωριά ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr