Το βασικό σενάριο που κυκλοφορεί λοιπόν πλέον στα δημοσιογραφικά γραφεία δεν είναι ο ανασχηματισμός, αλλά μία ακόμα παραίτηση υπουργού, με την οποία θα αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και τις μεγάλες πυρκαγιές που προηγήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.
Με αυτό τον τρόπο οι υπουργοί αποχωρούν φαινομενικά με δική τους πρωτοβουλία και όχι επειδή τους αποπέμπει ο Πρωθυπουργός. Επικοινωνιακά είναι μία πιο διαχειρίσιμη επιλογή, που αφήνει όλες τις μεριές ικανοποιημένες.
Οι υπουργοί δεν ακυρώνονται τελείως και μπορούν ακόμα και να επιστρέψουν στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτονώνει την πολιτική κρίση χωρίς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό τόσο νωρίς στη δεύτερη κυβερνητική του θητεία.
Αν άλλωστε συνυπολογίσουμε την παραίτηση Μηταράκη, οι αλλαγές είναι ήδη αρκετές για ένα μόλις δίμηνο που μετράει αυτή η κυβέρνηση. Μοιάζει νωρίς για να "καεί" το χαρτί του ανασχηματισμού.
Το παραπάνω σενάριο ενίσχυσαν περαιτέρω οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, όταν ρωτήθηκε για το πώς αξιολογεί το Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως "αποδείχθηκε στην πράξη ότι υπάρχει η έννοια της πολιτικής ευθύνης και η λέξη παραίτηση δεν είναι μία άγνωστη λέξη". Επανέλαβε επίσης πως "όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, είναι μία διαρκής διαδικασία, που οδηγεί πολλές φορές σε αναπόφευκτες αποφάσεις".
Την τελευταία φράση είχε πει και πριν την παραίτηση Βαρβιτσιώτη, όταν είχε ερωτηθεί για το αν ο Πρωθυπουργός στηρίζει τον πρώην πια υπουργό Ναυτιλίας. Συνεπώς, δικαιολογημένες οι φήμες για μία ακόμα... οικειοθελή αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr