Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Δούκα:
Υπάρχουν γειτονιές του κέντρου όπου η κατοικία και οι εμπορικές χρήσεις εξορίζονται, από την πίεση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της εστίασης. Πρέπει να μπει ένα όριο στις νέες άδειες για ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης; Πρέπει η πολιτεία να πάρει μέτρα για τον υπερτουρισμό; Κι αν ναι, ποια;
Η Αθήνα δεν μπορεί να γίνει πόλη μόνο τουριστών. Όσον αφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση, πρέπει να τεθούν όρια. Ο υπερτουρισμός συνδέεται άμεσα με τη στεγαστική κρίση. Η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας ρύθμισης είναι έκδηλη, καθώς έχουμε μία τρομακτική αύξηση από το 2015, που προσεγγίζει το 470%. Οι ευρωπαϊκές πόλεις προχωρούν σε παρεμβάσεις. Στο Άμστερνταμ και το Δουβλίνο υπάρχουν πλέον μετρήσιμα αποτελέσματα που αποδεικνύουν την χρησιμότητα μέτρων χρονικού περιορισμού βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Σχεδιάζουμε, λοιπόν, να συνεργαστούμε συστηματικά με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να πετύχουμε τη βέλτιστη κατανομή των διαμερισμάτων σε όλη την έκταση της Αθήνας, με χρονικούς περιορισμούς, όπου αυτό χρειαστεί και την αναβάθμιση των οικιστικά υποβαθμισμένων περιοχών, στη βάση της φέρουσας ικανότητας.
Από την επόμενη ημέρα των εκλογών υλοποιούμε, επίσης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης όλων των ακατοίκητων κτιρίων του Δήμου Αθηναίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα 1400. Θα πιέσουμε την κυβέρνηση για την αξιοποίηση και των διαθέσιμων δημοσίων κτηρίων και τη μετατροπή τους σε κοινωνική κατοικία με κίνητρα για επιστροφή μόνιμων κατοίκων και νέων ζευγαριών σε γειτονιές του κέντρου.
Πρέπει να περιοριστούν τα τραπεζοκαθίσματα στον δημόσιο χώρο; Πώς θα τηρηθεί και θα εφαρμοστεί ο νόμος; Επαρκεί η δημοτική αστυνομία;
Τα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να περιορίζονται εκεί όπου η άδεια του καταστήματος προβλέπει και όχι να καταλαμβάνουν παράνομα τον δημόσιο χώρο, στερώντας τον από τους πεζούς, τα ΑμΕΑ και τους γονείς με τα παιδικά καροτσάκια. Πέρα όμως από την προφανή εφαρμογή της νομιμότητας, εμείς σχεδιάζουμε να μειώσουμε τον νόμιμο χώρο που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα και να επανέλθουμε στην προ πανδημίας εποχή. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, μπορεί να τον μειώσουμε και ακόμα περισσότερο.
Πριν λίγες ημέρες, ο κ. Μπακογιάννης είχε δηλώσει “Μακάρι να υπάρξει ένα κίνημα τραπεζοκαθισμάτων”. Για ποιο λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής εύχεται για κίνημα τραπεζοκαθισμάτων, ενώ εδώ και 4 χρόνια είχε πολύ απλά τη δυνατότητα να εφαρμόσει το νόμο και δεν το έκανε;
Η Δημοτική Αστυνομία θα μπορεί να επιτελέσει την αποστολή της, ξέροντας ότι θα έχει την πλήρη κάλυψη του Δημάρχου για το έργο της. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε για το θέμα αυτό, καθώς και για όλα τα άλλα, την προϋπόθεση της κοινωνικής υποστήριξης και εμπιστοσύνης, ως θεμέλιο κάθε επιτυχούς παρέμβασης.
Στο θέμα της παραβατικότητας, πέρα από το να διαμαρτύρεται προς την αστυνομία, τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος;
Η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στόχος μας είναι η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών, για να μπορεί ο δημοτικός αστυνομικός να είναι ο άνθρωπος του Δήμου, σε κάθε γειτονιά, πάντα δίπλα στον πολίτη.
Επίσης, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ. η οποία θα οδηγήσει σε περισσότερους αστυνομικούς διαθέσιμους για περιπολία στις γειτονιές της Αθήνας και σε κοινή εποπτεία ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας στο κέντρο και στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές. Ένα ακόμα βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η αύξηση του φωτισμού στις περιοχές με αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας. Και φυσικά θα διοργανώσουμε πολλές περισσότερες εκδηλώσεις στις γειτονιές της πόλης, ώστε να αποκτήσουν και πάλι τη ζωντάνια τους. Οι «ζωντανές» πλατείες και τα «ανοιχτά σχολεία», με πολιτισμικές και αθλητικές δραστηριότητες, είναι σημαντικές δράσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Συμπερασματικά, μια δέσμη καλά σχεδιασμένων μέτρων, δίνει θετικά αποτελέσματα.
Ο Μεγάλος Περίπατος ξεκίνησε με στόχο να δοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς και τα ποδήλατα. Πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο; Πρέπει να αποθαρρυνθεί η χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο;
Ο «Μεγάλος Περίπατος», όπως τελικά υλοποιείται, είναι ένα έργο βιτρίνας που δεν προσφέρει επί της ουσίας, που στέρησε μεγάλους οικονομικούς πόρους και ταλαιπώρησε αφάνταστα τους πολίτες. Εμείς θα δώσουμε από την αρχή βαρύτητα σε έργα αναζωογόνησης των γειτονιών της Αθήνας. Οι γειτονιές είναι η βάση του οικοδομήματος, ώστε να συνδεθεί με τις κεντρικές παρεμβάσεις σε ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της πόλης. Όσον αφορά το κέντρο, ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να μειωθεί κατά πολύ η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει προτού πετύχουμε σημαντική αναβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας που ενώνει τις γειτονιές με το κέντρο, την ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων και την ανακατασκευή των πεζοδρομίων, σε δρόμους που πραγματικά το χρειάζονται (όπως π.χ. η Σόλωνος), έτσι ώστε να μπορεί κανείς να περπατά με άνεση και ασφάλεια.
Αν έπρεπε να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο έργο στην Αθήνα την επόμενη τετραετία, ποιο θα ήταν αυτό;
Το όραμά μας είναι μία πράσινη, ασφαλής, καθαρή και δημιουργική Αθήνα. Για εμάς, το μεγάλο έργο είναι να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα. Τα 25.000 νέα δέντρα, η μείωση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες σε αρκετές γειτονιές της πόλης, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε κατά 25% μέσα στην πενταετία, η σημαντική μείωση της ηχορύπανσης, και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσα από τον διαμοιρασμό φθηνής καθαρής ενέργειας σε 50.000 φτωχά νοικοκυριά, είναι οι εμβληματικές αλλαγές του κοστολογημένου προγράμματος που προτείνουμε στις Αθηναίες και τους Αθηναίους.
Δεν προτείνουμε δηλαδή ένα μεμονωμένο έργο. Υλοποιούμε μία ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία αλλάζει ριζικά την ποιότητα της ζωής στην πόλη. Προτείνουμε δηλαδή ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο στην Αθήνα, που θα υλοποιηθεί μέσα στις γειτονιές και θα μας αφορά όλους, με έμφαση στους περισσότερους αδύναμους. Αυτή είναι η βασική μου διαφορά σε σχέση με τις αντιλήψεις και τις προτεραιότητες της δημαρχίας Μπακογιάννη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr