«Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για μια κυβέρνηση που κυβερνά ήδη τέσσερα χρόνια. Πολύ δε περισσότερο όταν στις 7 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης, στην επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αμέσως μετά τις εκλογές, είπε ότι είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο. Τελικά φάνηκε ότι δεν ήμασταν», σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Στις πυρκαγιές είδαμε να μένουν απροστάτευτες ακόμα και ευαίσθητες εγκαταστάσεις. Το είδαμε τον Ιούλιο με τη φωτιά και τις εκρήξεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο, το είδαμε και τώρα με την εκκένωση του μεγαλύτερου περιφερειακού νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας, του νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ανικανότητας στην προετοιμασία του "επιτελικού" κράτους», τόνισε ο Στέργιος Καλπάκης.
«Δεν γίνεται η κυβέρνηση να λέει ότι "αυτή είναι η κατάσταση με την κλιματική κρίση και άρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω". Και αν του χρόνου έχουμε πάλι τις ίδιες συνθήκες ή οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες, τι θα κάνουμε;», είπε.
«Από το 2020 μέχρι σήμερα ο νόμος για την πολιτική προστασία βρίσκεται σε αναστολή. Η ίδρυση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το φθινόπωρο του 2021 έγινε με τον νόμο σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα, το είπε και ο ίδιος ο κ. Κικίλιας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επισήμανε:
«Το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, το οποίο η ΝΔ αγνόησε. Το νομοσχέδιο αυτό προέβλεπε ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, συντονισμό των συναρμόδιων φορέων και τη δημιουργία τοπικών μονάδων πολιτικής προστασίας στους Δήμους».
Προσέθεσε δε ότι «τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία μένουν αναξιοποίητα, καθώς έχει αξιοποιηθεί μόλις το 0,5% και αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο αναποτελεσματικότητας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr