Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Βορίδης, ανέφερε ότι έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια τα εναέρια μέσα και έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εθελοντών, ωστόσο «τα φαινόμενα είναι τόσο έντονα που δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν όλες οι εστίες άμεσα».
«Καταλαβαίνω τη θεμιτή αγωνία πως κάπως πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Προφανώς κάνουμε και θα κάνουμε πράγματα. Υπάρχει πιο μεγάλη συζήτηση για όλα αυτά, ότι προφανώς θα χρειαστεί να εμπλέξουμε την κοινωνία περισσότερο, αλλά με οργανωμένο τρόπο», είπε ο κ. Βορίδης.
«Από μια μεγάλη πυρκαγιά όπως του Έβρου, έχουμε καταστροφές σε 40 κατοικίες και για αυτές υπάρχει ένα σύστημα αποζημιώσεων που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συνθήκη, οι απώλειες που έχουμε είναι μικρές. Είναι περιορισμένη η καταστροφή περιουσιών, για τις οποίες υπάρχει μηχανισμός που αποζημιώνει τους πολίτες», υποστήριξε ο Υπουργός Επικρατείας.
«Έχουμε περισσότερους πυροσβέστες από αυτούς που είχαμε. Οργανικά κενά υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια στην Πυροσβεστική», απάντησε στην σχετική κριτική της αντιπολίτευσης.
Για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή
Σχετικά με την επικείμενη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή, ο κ. Βορίδης είπε πως «προφανώς θα έχει απολογιστικά χαρακτηριστικά για το τι κάναμε και τι συνέβη, θα έχει και μια συζήτηση που θα αφορά προτάσεις για το τι επιπλέον πρέπει να γίνει».
«Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Όταν έχουμε 500 φωτιές σε μια εβδομάδα, όταν στην Δαδιά έχουμε 15 μέτωπα ταυτόχρονα, όταν στην Πάρνηθα έχεις 9 μέτωπα ταυτόχρονα, ενώ πλέον έχουμε και συλλήψεις… Καταλαβαίνω ότι θέλουμε να μην το βλέπουμε αυτό και να μην υπάρχει, αλλά αντικειμενικά βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολες συνθήκες», σημείωσε.
Σχετικά με τους εμπρηστές και την αυστηροποίηση των ποινών, ο Υπουργός Επικρατείας είπε ότι «σωστά γίνεται η αυστηροποίηση των ποινών, αλλά για να έχει νόημα, το κρίσιμο είναι να μπορείς να συλλάβεις τον εμπρηστή, χρειάζεται ένας μηχανισμός να μπορείς να συλλαμβάνεις εμπρηστές. Οι μισές συλλήψεις μετατρέπονται σε ποινικές διώξεις και εκεί πρέπει να δούμε την εξέλιξη των δικογραφιών, τις ποινές που επιβάλλονται και αν εκτίονται».
Προσέθεσε πως «οι εμπρηστές εξ αμελείας, πάλι στον μέγιστο βαθμό τιμωρούνται βάσει νόμου, δυνητικά μέχρι φυλάκιση 15 ετών βάσει πλαισίου. Το θέμα είναι ποιες ποινές επιβάλλονται, αν πχ. επιβληθεί μια ποινή 3 χρόνια ή αν έχει αναστέλλουσα δύναμη η ποινή. Υπάρχουν ζητήματα που εξετάζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Μπορεί να υπάρχει απόφαση για μη χορήγηση αναστολής στην εκτέλεση της ποινής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr