«Παγίως πιστεύω ότι το γερμανικό πολιτικό σύστημα είναι το ιδανικό, αλλά είμαι υπουργός και θα στηρίξω την κυβέρνηση. Αυτή είναι η άποψή μου και δεν την αλλάζω.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουφλιάς.
Στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι η ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας χωρίς να θίγεται η αναλογικότητα επεσήμανε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος.
Ο νέος νόμος προτείνει την ενίσχυση της προσαύξησης των εδρών στο πρώτο κόμμα κατά 50 έδρες από 40 που προβλέπει ο ισχύων νόμος. Η σύμπραξη κομμάτων επιτρέπεται, αλλά όπως είπε και ο κ. Παυλόπουλος, δεν πριμοδοτείται με το «μπόνους» των επιπλέον εδρών.
Στις τροποποιήσεις περιλαμβάνεται και η ποσόστωση για τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις εθνικές εκλογές, κατά το 1/3 των υποψηφίων βουλευτών.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη (οπαδός και αυτή του «γερμανικού μοντέλου») εξέφρασε τη συμφωνία της με το νέο νόμο, λέγοντας ότι «αυτό το οποίο σήμερα προέχει είναι μια σταθερότητα κυβερνητική και γι' αυτό χρειαζόμαστε μια αλλαγή του εκλογικού νόμου» ενώ προσέθεσε ότι «από κει και πέρα ο διάλογος θα προχωρήσει και θα τα δούμε».
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι «σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι ο κ. Καραμανλής λειτουργεί ως αυθεντικός εκπρόσωπος ενός παρωχημένου, πελατειακού και εξαρτημένου πολιτικού συστήματος», ενώ επεσήμανε ότι η μόνη ελπίδα μεταρρύθμισης του υπάρχοντος συστήματος είναι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο, προσαρμοσμένο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr