Ο υπουργός, τόνισε ότι «η κλιματική κρίση δεν θα φύγει», και επισήμανε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές μπήκαν από ανθρώπινο χέρι, είτε από εγκληματική αμέλεια είτε από πρόθεση.
Πρόσθεσε, ως ενδεικτικό της έντασης των πυρκαγιών ότι σε μέτωπο η φωτιά πέρασε αντιπυρική ζώνη πλάτους διακοσίων μέτρων, ενώ δημιουργήθηκαν πυροστρόβιλοι με θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών κελσίου.
Συνέχισε λέγοντας πως η κορύφωση του δράματος επήλθε με τον θάνατο των «δύο πιλότων μας με αυτοθυσία και ηρωισμό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές. Από πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικούς, λιμενικούς, μέχρι τους κατοίκους».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικούς καύσωνες που έχουν καταγραφεί και πρόσθεσε ότι θα θυμόμαστε το 2023, όπου μία ολόκληρη ζώνη, από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, υποφέρει.
Είχαμε πρωτοφανή χιονόπτωση στις ΗΠΑ, ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα, το χειμώνα χάσαμε το μισό νερό από τις βροχές, πράγμα που μείωσε τη σχετική υγρασία και άρχισε να δημιουργεί συνθήκες για τη διάδοση των πυρκαγιών, έφτασε η σχετική υγρασία στο έδαφος να είναι κάτω από το 10%, που είναι το ακραίο όριο.
Ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε στις φοβερές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όπου επί πέντε μέρες έπνεαν άνεμοι άνω των 150 χλμ, πράγμα που όπως είπε δεν είχε καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Κλιματολογίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr