Μιλώντας στο Action24, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι η αναστολή θα ισχύει για τρεις μήνες και οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν έκτακτο επίδομα έως 534 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η σχετική τροπολογία έχει ήδη κατατεθεί από το Σάββατο (22/7).
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το κράτος μας να αφήσει κανέναν αβοήθητο. Το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα 4 χρόνια και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Δεν θέλω κανένας να ανησυχεί», πρόσθεσε. «Όλα όσα καταστράφηκαν, όλα θα τα φτιάξουμε».
Ο υπουργός γνωστοποίησε πως έκλεισε διακοπές στη Ρόδο για αυτόν και την οικογένειά του. «Τη Ρόδο θα τη στηρίξουμε. Δεν θα την αφήσουμε να πάθει ζημιά πραγματική από αυτή την πυρκαγιά», είπε επίσης.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Γεωργιάδη:
Για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω πυρκαγιών:
«Έχουμε ήδη καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, όπου οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από πυρκαγιές και δεν δύναται να λειτουργήσουν όπως πριν να μπαίνουν σε αναστολή έως και 3 μήνες. Οι δε εργαζόμενοι, θα λαμβάνουν σε αυτό το διάστημα, 534 ευρώ το μήνα ως έκτακτο επίδομα από το κράτος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το Κράτος να αφήσει κανέναν αβοήθητο. Το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Δεν θέλω κανένας να ανησυχεί».
Για τις φωτιές στη Ρόδο:
«Όλα όσα καταστράφηκαν, όλα θα φτιαχτούν. Εγώ για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου έκλεισα ήδη διακοπές στη Ρόδο. Δεν θα αφήσουμε το νησί να πάθει πραγματική ζημιά. Θα πάμε όλοι φέτος στη Ρόδο για να δείξουμε ότι το νησί μας παραμένει πάρα πολύ όμορφο και το τουριστικό του προϊόν παραμένει πάρα πολύ ισχυρό. Ναι, υπήρξε αυτή η φοβερή πυρκαγιά που δυστυχώς ακόμα συνεχίζεται, δεν έχει τελειώσει, και που ακόμα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν αυτή την πολύ μεγάλη μάχη. Ναι μεν το τουριστικό brand της Ρόδου έχει πάθει ζημιά, από την άλλη όμως υπήρξε μία γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης όχι εύκολη που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με την αναγνώριση των ξένων, όχι των Ελλήνων. Το πιο συγκινητικό σε όλη την υπόθεση, είναι οι εκατοντάδες ανθρώπινες ιστορίες τουριστών στο διαδίκτυο, από Ροδίτες που άνοιξαν τα σπίτια τους, τους έδωσαν κατάλυμα, τους έδωσαν τρόφιμα και νερό. Να ξέρετε ότι, η διάδοση αυτών των ιστοριών, θα είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση της Ρόδου».
Για τη γενικότερη εικόνα των πυρκαγιών στη χώρα μας:
«Είναι απαίσιο αυτό που συμβαίνει, είναι μία συμφορά, μία καταστροφή. Είναι όμως μία καταστροφή η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί; Υπάρχει σήμερα χώρα και ειδικά χώρα της Μεσογείου που δεν έχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε μεγάλες πυρκαγιές; Φέτος για πρώτη φορά έπιασαν φωτιά τα δάση στην Ελβετία και οι Ελβετοί δεν είχαν ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και ζητάγανε από τους άλλους, γιατί δεν είχαν ποτέ πυρκαγιές. Στη νέα πραγματικότητα που ζούμε οι πυρκαγιές το καλοκαίρι θα είναι, δυστυχώς, μία αναπόφευκτη πραγματικότητα. Έχουμε τα περισσότερα εναέρια μέσα στην ιστορία μας, 30% περισσότερα λειτουργικά εναέρια μέσα από το 2019. Έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως κατά αναλογία πληθυσμού, δηλαδή για ένα κράτος 11 εκατομμυρίων έχουμε το μεγαλύτερο αεροπορικό στόλο που υπάρχει και σε ελικόπτερα και σε αεροπλάνα. Έχουμε έμπειρα πληρώματα και μια έμπειρη πια πυροσβεστική με ικανούς αξιωματικούς.
Εμένα δεν μου αρέσει η συνωμοσιολογία, όμως είναι προφανές ότι εδώ έχουμε και αρκετούς εμπρησμούς. Θα έπρεπε να κοιτάξουμε τη νομοθεσία μας να είναι πολύ πιο αυστηρή, και στις περιπτώσεις εμπρησμού, και στις περιπτώσεις εμπρησμού από αμέλεια. Πρώτο και κυρίαρχο μέλημα σε όλο το σχεδιασμό της κυβερνήσεως Μητσοτάκη είναι να μην έχουμε απώλεια ζωών. Γιατί όλα τα άλλα φτιάχνονται. Δεύτερο, είμαστε έτοιμοι, το κράτος είναι παρόν, όλες οι ζημιές καταγράφονται αμέσως, οι αποζημιώσεις δίνονται σε πρώτο χρόνο, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τη μέριμνα του κράτους. Μην ρισκάρετε τη ζωή σας εάν είστε σε πύρινο μέτωπο για να σώσετε υλικά αγαθά, αυτά θα τα ξαναφτιάξουμε, τη χώρα μας θα την ξαναφτιάξουμε, ο τουρισμός θα ξανάρθει, αρκεί να μην πέσουμε σε πένθος ανθρώπινων ζωών».
Για το ατυχές περιστατικό στη γέφυρα της Πάτρας:
«Το δυστύχημα συνέβη 12:20. Άρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν σταματήσει οι εργασίες την ώρα που είχε διατάξει το κράτος, αλλά η εταιρεία μόνη της είχε αποφασίσει χωρίς άδεια κανενός να συνεχίσει τις εργασίες. Διερευνά η Επιθεώρηση Εργασίας από χθες το γιατί και το πως. Προφανώς και τα πρόστιμα θα μπουν και όλα τα προβλεπόμενα θα ακολουθηθούν. Δεν λέω ότι αυτό φέρνει πίσω στη ζωή τον συμπολίτη μας που πέθανε, ούτε ότι θα φτιάξει την υγεία του άλλου συμπολίτη μας που είναι σε πολύ βαριά κατάσταση στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς εάν είχαν τηρήσει την υπουργική απόφαση που είχαμε εκδώσει, 12:00 η ώρα θα είχαν φύγει και αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί».
Για το περιστατικό στη Χαλκίδα:
«Έχουμε μηδενική ανοχή στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και δεν σας κρύβω ότι και λόγω αυτού του γεγονότος προσπαθώ να σκεφτώ πια, ποιο αυστηρά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Είναι μία καταστροφή και για την οικονομία και για τον εργαζόμενο και για τον ανταγωνισμό. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος επρόκειτο προφανώς ενός πολύ φτωχού συμπολίτου μας. Δεν είχε δίπλωμα μηχανής ή αυτοκινήτου. Έκανε θελήματα με το ποδήλατο. Άρα, μπορεί κάποιος να φανταστεί σε αυτή τη ζέστη να πρέπει να κάνεις ποδήλατο, πόσο επιβαρυντικό είναι για την υγεία σου. Έκανε θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων και στην περί ου ο λόγος ψησταριά. Δυστυχώς το παιδί αυτό εργαζόταν ανασφάλιστος, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ψητοπωλείο, αλλά και σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής».
Για τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων στον Τουριστικό κλάδο:
«Με απασχολεί πάρα πολύ πως θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Δε μιλάμε για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, αλλά για κανονικούς εργαζόμενους, δηλωθέντες στην “Εργάνη”, που τους πληρώνουν το μισθό τους, αλλά μετά τη βάρδια τους πάνε να μείνουν σε ένα κατάλυμα που είναι δράμα.
Οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων δεν είναι πολυτέλεια, πρέπει να μπει μέσα στο κόστος του τουριστικού προϊόντος και να ξέρει και ο άνθρωπος που φτιάχνει μια τουριστική μονάδα ή που λειτουργεί μια τουριστική μονάδα ότι είναι υποχρεωμένος να παρέχει στον εργαζόμενό του, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αλλιώς, ποτέ δεν θα φτάσει το τουριστικό μας προϊόν, στην υψηλή ποιότητα που θέλουμε για να προσελκύουμε τον τουρίστα που θέλουμε. Μετά θα αλλάζουμε συνέχεια εργαζομένους, δεν θα είναι καλά εκπαιδευμένοι, η ποιότητα θα είναι χαμηλότερη και τελικά το προϊόν μας δεν θα είναι τόσο ανταγωνιστικό. Άρα, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτά δεν είναι πολυτέλειες, είναι απαραίτητά στοιχεία μια ανθούσας, ακμαίας και πρωταθλήτριας της τουριστικής βιομηχανίας. Και σε αυτό, θα με δείτε πολύ δραστήριο τους επόμενους μήνες».
Για τις υπηρεσίες delivery εν μέσω καύσωνα:
«Δεν είμαι ευχαριστημένος από τη χθεσινή μέρα, σχετικά με την τήρηση του μέτρου να σταματήσουν οι υπηρεσίες delivery στις 12 το μεσημέρι. Δε μου αρέσει να κοροϊδεύω τον κόσμο και να λέω ότι όλα πήγαν καλά, γιατί δεν πήγανε. Όποιοι νομίζουν ότι το κράτος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και ότι οι Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχουν καταλάβει τι έγινε χθες, κάνουνε λάθος και θα το διαπιστώσουν πάρα πολύ σύντομα. Όταν ψηφίζεται ένας νόμος και εκδίδεται μια υπουργική απόφαση, το κάνουμε διότι θέλουμε να προστατεύσουμε τη ζωή των εργαζομένων και άρα, εν τη ευρύτερα έννοια, και τα συμφέροντα της επιχείρησης που αν συμβεί κάτι κακό θα πάθει μεγάλη ζημιά. Αν οι επιχειρήσεις αυτές εις γνώσιν τους εκ συστήματος και προκλητικά παραβιάζουν αυτή τη νομοθεσία, θα πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις του νόμου, διότι ειδάλλως δεν έχει νόημα να ψηφίζουμε νόμους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr