Ο Πρωθυπουργός μίλησε στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη (13/7) και λόγω επικαιρότητας, ήταν φυσιολογικό να πέσει το βάρος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Είχε άλλωστε προηγηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος πως μπορεί πράγματι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μπουν σε ένα νέο πλαίσιο συνεννόησης.
Η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από 4 δύσκολα χρόνια, δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Είναι καλύτερα να ζούμε σαν ευτυχισμένοι γείτονες, παρά να είμαστε στα κόκκινα», τόνισε και συνέχισε: «Να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο που θα έχει και απτά αποτελέσματα. Μία είναι η διαφορά, η οριοθέτηση των θαλασίων ζωνών».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως για την Ελλάδα "ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα των διαφορών μας η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Έχουμε κι άλλα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά θα πρέπει να τα διερευνήσουμε στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Εφόσον το συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη, δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά ακόμη κι αν δεν το πετύχουμε, η διατήρηση του θετικού κλίματος είναι σημαντική".
Σε ερώτηση για το αν συζήτησε με τον κ. Ερντογάν το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη ο πρωθυπουργός δεν απάντησε: "Επιτρέψτε μου να μην πω λεπτομέρειες. Η συζήτηση είναι πρόωρη. Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις εμπιστοσύνης. Δεν είμαστε αφελείς, αλλά οφείλουμε και οι δύο μέσα στην αρχή μίας νέας κυβερνητικής θητείας να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο", είπε συγκεκριμένα.
Για το αν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Ερντογάν απάντησε: "Σίγουρα έρχεται από μία μεγάλη εκλογική νίκη. Αυτό τον απελευθερώνει ενδεχομένως να χρησιμοποιεί εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση. Εισέπραξα διαφορετική ατμόσφαιρα, μέχρι εκεί μπορώ να πω. Να χτίσουμε μία αμφίδρομη σχέση και να αντιδρά ο ένας στις θετικές κινήσεις του άλλου".
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι η ο κ. Ερντογάν ζήτησε και πήρε ανταλλάγματα για να πει το "ναι" στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Για το γεγονός ότι άνοιξε ο δρόμος να πάρει η Τουρκία F-16 ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: "Στο Κογκρέσο είπα οι πωλήσεις εξοπλισμών να λάβουν υπόψιν τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Αυτό έγινε πάγια θέση των ΗΠΑ και του κογκρέσου. Το τι θα γίνει τελικά δεν το γνωρίζω, αλλά αυτή τη στιγμή, το κύριο μέλημα είναι να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικά σε έναν σύμμαχο που έχει αποδείξει πως συνεργάζεται. Εμείς κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, όπως την πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ. Πρέπει να δούμε πού ήμασταν και πού είμαστε. Συζητάμε για τα F-35, προμηθευόμαστε τα Rafale, τα F-35 θα τα παραλάβουμε το 2028 και τρέχει το πρόγραμμα για τις Belh@rra. Η υποχρέωσή μας ήταν η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία να έχει μία πολλή ισχυρή αποτρεπτική ισχύ".
Όσο για την επαναπροσέγγιση ΕΕ και Τουρκίας σημείωσε: "Εμείς ευχόμαστε αυτή η συζήτηση να έχει περιεχόμενο, όμως εκεί είμαστε στο τραπέζι και σε έναν βαθμό επηρεάζουμε και εκεί είναι και η Κύπρος. Η Τουρκία να επιστρέψει, όχι στη λύση των δύο κρατών, γιατί αυτή δεν συζητείται".
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ήταν ενδιαφέρουσα ιδέα του Νότη Μηταράκη για την έφιππη αστυνομία, αλλά όπως είπε, έκρινε πως δεν χρειαζόταν. Σημείωσε δε πως η «πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr