Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε για τα Ελληνοτουρκικά πως οφείλουμε «να χτίσουμε πάνω στην σχετική καταλαγή τελευταίας περιόδου . Προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας και αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών και στην ανάπτυξη θετικής ατζέντας μέσω των ΜΟΕ και της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας».
Ακόμα πρόσθεσε πως «η χώρα μας στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας επιδιώκει την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς για οριοθέτηση ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο πρότυπο των συμφωνιών που ήδη έχουμε συνάψει με Ιταλία και Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα με Αλβανία. Η συνεχής μετάθεση στο μέλλον των ζητημάτων αυτών δεν ωφελεί κανέναν. Θα προσεγγίσουμε το διάλογο με όπλο την ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον».
Ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά την δευτερολογία του απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12νμ. Δεν θα συζητήσουμε ζητήματα αποστρατικοποίησης νησιών. Τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην εθνική κυριαρχία της χώρα και όχι οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Ελπίζουμε σε ειλικρινή διάλογο και συνθήκες αναθεωρητικές δεν θα τεθούν στο τραπέζι. Ο αναθεωρητισμός είναι μη ανεκτός από την ελληνική εξωτερική πολιτική ούτε θα αλλάξουν οι συνθήκες που στηρίζουν το σημερινό στατους κβο όπως έχει διαμορφωθεί από τις συνθήκες της Λωζάννης και του Μοντρέ».
Σε άλλο σημείο επανέλαβε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο λαο Νοτιοδυτικά της Κρήτης με την Αίγυπτο «αποτελεί το πρώτο βήμα μιας μεγαλύτερης στρατηγικής που έχει να κάνει με την πλήρη επέκταση των χωρικών υδάτων όταν το κρίνουμε απαραίτητο».
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο υπουργός είπε «δεν θα δεχθούμε λύση δύο κρατών. Η Κύπρος και λαός της, Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, να απαλλαγούν από τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό καθεστώς εγγυήσεων. Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα επι του εδάφους. Η λύση πρέπει να είναι λειτουργική για να δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει». Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε και για την Συμφωνία τω Πρεσπών λέγοντας «η ΚΟ της ΝΔ εγκαίρως τοποθετήθηκε για το ζήτημα. Είχαμε επισημάνει ότι υπάρχουν σοβαρές ατέλειες που μπορούν να αναδείξουν ζητήματα. Παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση και θα πράξουμε ότι επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί διεθνής συνθήκη που πέρασε από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή αποτελεί νομικό και δικαϊκό δεδομένο και θα το υπηρετήσουμε»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr