Άλλωστε, είναι προφανές, ότι ένα από τα μεγάλα μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση, με υψηλό δείκτη ρίσκου, είναι και αυτό της γεωπολιτικής και ειδικά των σχέσεων με την Τουρκία, όπου το καθεστώς Ερντογάν θα επιχειρήσει μια νέα αναδιάταξη ισορροπιών.
Με βάση πληροφορίες, η υπόθεση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, αλλά και των πιθανών κοιτασμάτων με παράλληλα “συνοδεία άλλων ζητημάτων” θα μπουν εμφατικά στο τραπέζι από την Άγκυρα. Και βέβαια αναμένονται και από πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, που επιδιώκει να κρατήσει “κοντά” την Τουρκία στη Δύση, δίνοντάς της και κάποια “αντίδωρα”.
Άλλωστε, σε πολλούς κύκλους διπλωματών και αναλυτών, μια πιθανή “μοιρασιά” στην Αν. Μεσόγειο και δευτερευόντως στο Αιγαίο προβάλλει ως λύση για να “κρατηθεί” μια ισορροπία με δυτικότροπο προσανατολισμό στα ανατολικά της συμμαχίας. Βέβαια, ένα άνοιγμα μια τέτοιας ατζέντας για την Αθήνα δεν είναι και τόσο ευχάριστη, μια και έτσι μπορεί να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε κινήσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου.
Στη συνέντευξη στον ANT1 πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσαφήνισε ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι τα μοναδικά ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης ζητημάτων “χαμηλής” πολιτικής ως βασικά σημεία αιχμής της διμερούς σχέσης. Κάτι που ίσως και να παραπέμπει και σε μια διαδικασία πάγιας “αδράνειας”, όπως άλλωστε έχει επιλέξει σε πολλές περιπτώσεις να κάνει στο παρελθόν η ελληνική πλευρά παραπέμποντας στο διηνεκές μεγάλες διαφορές με την Τουρκία.
“Ο τουρκικός αναθεωρητισμός, όπως τουλάχιστον εγώ τον βίωσα την τελευταία τετραετία, πράγματι δημιουργεί μεγάλα ζητήματα, διότι έρχεται και θίγει ευθέως την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: “
Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχω εξηγήσει επανειλημμένως στον κ. Ερντογάν και του έχω επαναλάβει ότι η Ελλάδα έχει ένα μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσει με την Τουρκία και αυτό είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ, δηλαδή, και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να λυθεί με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, έστω και αν χρειαστεί να καταλήξουμε τελικά στη Χάγη για να μπορέσει κάποιος τρίτος να το επιλύσει για λογαριασμό μας.
Όμως, αυτή η άποψή μου με αναγκάζει να ξεκαθαρίσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω ότι εάν επιμείνει σε αυτή τη ρητορική δεν έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε. Καθώς δεν πρόκειται ποτέ να δεχτώ να διευρυνθεί η ατζέντα σε ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση, ή όπως τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Αυτά τα ζητήματα δεν πρόκειται ποτέ να τα συζητήσω με τον Πρόεδρο Erdoğan, είναι εκτός ατζέντας” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.
“Αν γυρίσετε τον χρόνο πίσω, μέχρι και το 2015, 2016, οι διερευνητικές συζητήσεις οι οποίες γίνονταν αφορούσαν τον στενό ορισμό της ελληνοτουρκικής διαφοράς, όπως την προσδιορίζουμε εμείς. Στη συνέχεια μπήκαν αυτά τα θέματα στην ατζέντα. Αν λοιπόν η Τουρκία, για να το πω πολύ περιληπτικά, θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη, θέλει να κάνει ένα καινούριο άνοιγμα στη Δύση, όπως φαίνεται να θέλει ο Πρόεδρος Erdoğan, πρέπει να καταλάβει ότι και αυτό το άνοιγμα περνάει μέσα από την επαναφορά του διαλόγου Ελλάδος και Τουρκίας στη μία βασική διαφορά” ανέφερε.
“Πρέπει να σας πω ότι έστω κι αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα μείζονα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει μονίμως να είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου, όπως δυστυχώς φτάσαμε τον Αύγουστο του 2020. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, χωρίς ο ένας να προκαλεί τον άλλον. Εν προκειμένω, χωρίς η Τουρκία να προκαλεί την Ελλάδα, γιατί εμείς δεν κάνουμε κάτι προκλητικό εις βάρος της Τουρκίας.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να διευρύνουν την ατζέντα προς μια πιο θετική κατεύθυνση. Ζητήματα που έχουν να κάνουν, παραδείγματος χάρη, με συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας, οικονομικής συνεργασίας, έχουμε μεγάλο διμερές εμπόριο με την Τουρκία, αλλά όλα εξαρτώνται από την προσέγγιση της Τουρκίας.”
Η συνεκμετάλλευση
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα για πιθανή συνεκμετάλλευση παρέπεμψε το θέμα στα ζητήματα οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας υπενθυμίζοντας και το ότι η ελληνική πλευρά εξοπλίζεται αρκούντως.
“Η ελληνική πολιτική την περασμένη τετραετία απέδωσε καρπούς. Πώς; Έχουμε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες είναι δεσμευτικές για το πώς η Ευρώπη βλέπει την Τουρκία.
Έχουμε ενισχύσει τις συμμαχίες μας. Έχουμε μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά έχουμε ενισχύσει σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, κάτι το οποίο φαίνεται να προκαλεί εκνευρισμό στον κ. Ερντογάν. Πλην όμως, οι αποφάσεις αυτές προφανώς δεν υπόκεινται στην έγκριση κανενός” τόνισε και σημείωσε ότι μοναδικά ζητήματα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
“Τίποτα άλλο. Παρά ταύτα, η επίλυση αυτής της διαφοράς, δηλαδή η σαφής οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, πιστεύω ότι θα ήταν τελικά προς όφελος και των δύο χωρών, ώστε να λήξει πια αυτή η εκκρεμότητα με έναν τρόπο που προφανώς θα είναι αποτέλεσμα κάποιας συμφωνίας ή της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, εφόσον συμφωνήσουμε και οι δύο ότι πρέπει να πάμε στη Χάγη” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εν όψει πιθανής συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στα μέσα Ιουλίου.
Η Κρήτη
Υπενθυμίζεται ότι σε φάση εκτίμησης των δεδομένων από τις έρευνες στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκονται οι αρμόδιοι ώστε να φανεί εάν από το 2026 θα γίνει εκκίνηση των όποιων εξορύξεων, σε μια διαδικαία που κομβικό ρόλο έχει η ExxonMobil.
Χαρακτηριστικές οι αναφορές του Πρωθυπουργού από την Κρήτη το Σαββατοκύριακο της 23 Απριλίου κατά την περιοδεία του για τις προηγούμενες εκλογές. “Η δική μας η κυβέρνηση είναι αυτή που δρομολόγησε για πρώτη φορά σοβαρές, ουσιαστικές σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί εξετάζονται από την εταιρεία η οποία έχει εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε πια με βεβαιότητα αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Και, εφόσον υπάρχουν, να εκκινήσουμε τάχιστα τη διαδικασία. ώστε ενδεχομένως και το 2026 να μπορούμε να έχουμε τις πρώτες εξορύξεις φυσικού αερίου πια εντός ελληνικής και εθνικής κυριαρχίας, ζώνης ελληνικής κυριαρχίας, για να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την θέση της πατρίδας μας ως ενεργειακού κόμβου για ολόκληρη την Ευρώπη”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr