Ειδικότερα, σε ερώτηση για το τι κυβέρνηση θα σχηματίσει, είπε: «Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα είναι μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη της εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός. Θα δώσουμε έμφαση στην ικανότητα των προσώπων να υπηρετήσουν τις πολιτικές στις οποίες έχουμε δεσμευτεί», είπε και πρόσθεσε:
«Για μένα το ιδεολογικό πρόσημο δεν είναι τόσο σημαντικό, το “μπόλιασμα” της Ν.Δ. με ικανά στελέχη είναι συνεχές».
Για το σενάριο των τρίτων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου». Εγκάλεσε για ανεύθυνη στάση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι είναι μονόδρομος η αυτοδυναμία, καθώς ο ίδιος δεν προτίθεται να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ μας κλείνει κατάμουτρα την πόρτα, η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος, υπογράμμισε.
Το ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν έχει συζητηθεί αρκετά στις δύο προεκλογικές περιόδους, αναγνώρισε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ότι την θεωρεί μέγιστο δείγμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, τόνισε ωστόσο ότι έχουν γίνει ενέργειες περιορισμού της. Το γεγονός ότι υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους δείχνει ότι κάτι αρχίζει να κινείται και στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, παρατήρησε. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μπορεί να μας επιτρέψει, σε βάθος τετραετίας, να πάμε σε σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, κάτι που θα εξετάσουμε στο δεύτερο μισό της νέας τετραετίας, είπε ακόμη.
Σχετικά με την αύξηση μισθών και πως μπορεί να τίθεται ο στόχος αυτός και για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι «η αύξηση των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι κεντρική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί να αυξάνει τους μισθούς. Οι μισθοί αυξάνονται όταν γίνονται περισσότερες επενδύσεις και μειώνεται η ανεργία ώστε να αποκτά μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη ο εργαζόμενος. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κυρίως σε θέσεις που απαιτούν εξειδίκευση αυξήθηκε επειδή η πολιτική μας αποδίδει. Δεν υπάρχουν χέρια λένε οι εργοδότες και τους λέω πληρώστε καλύτερα. Απαραίτητο εργαλείο η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας».
Σχετικά με τις ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, είπε ότι έχουμε πάνω από 700 συμφωνίες που εγκρίθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο και προσέθεσε: «Οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πληρώσουν παραπάνω για να έχουν ικανοποιημένους τους εργαζόμενους, αλλά και να δώσουν και μη μισθολογικά κίνητρα, όπως η παροχή μετοχών στους εργαζόμενους. Για τον κατώτατο μισθό εμείς μιλούσαμε για τα 730 ευρώ και τελικά πήγε στα 780. Εμείς το αυξήσαμε χωρίς επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Έχουμε την αξιοπιστία να μιλάμε γι’ αυτά τα θέματα».
Επίσης, τόνισε σε ό,τι αφορά αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης του νερού ξεκαθάρισε ότι «ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο. Είναι ειλημμένη απόφαση η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο και εν προκειμένω υπό το Υπουργείο Υποδομών».
Σε ερώτηση που αφορούσε στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι προτεραιότητες της ΝΔ ήταν «ο ουσιαστικός περιορισμός των μεταναστευτικών ροών, η ταχύτερη εξέταση των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου και η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών πτυχών του προσφυγικού», όπως ήταν τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.
Άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα, ο οποίος -όπως είπε- επιμένει να στοχοποιεί το Λιμενικό και δεν αναφέρθηκε καθόλου στους διακινητές, «αυτά τα άθλια υποκείμενα που είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο τόσων ανθρώπων», ενώ μίλησε και για όψιμο ανθρωπισμό εκ μέρους του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν είδε τέτοιο ανθρωπισμό για το κολαστήριο της Μόριας. Πρόσθεσε δε ότι το Λιμενικό πάντα θα προστατεύει τους ανθρώπους σε ανάγκη.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους μουσουλμάνους της Θράκης, είπε ότι είναι Έλληνες πολίτες και απολαμβάνουν όρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Το τουρκικό προξενείο ήθελε πάντοτε μια μειονότητα απομονωμένη, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα εφαρμόσω απαρέγκλιτα την πολιτική μας για την μουσουλμανική μειονότητα», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα θίξει το θέμα στον κ. Ερντογάν. «Δεν στέλνω μόνο μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον κ. Ερντογάν, ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε εξωτερικές παρεμβάσεις στα θέματα της μειονότητας», είπε.
Ερωτηθείς για το θέμα που προκλήθηκε με τους μειονοτικούς βουλευτές στη Ροδόπη, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έλαβε εμπιστευτική έκθεση από την ΕΥΠ για το εύρος της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Θράκη και επανέλαβε ότι «ενημέρωσα τον κ. Τσίπρα για την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου για συγκεκριμένους υποψηφίους στη Ροδόπη. Του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για την παρέμβαση», σημειώνοντας ότι αυτό έγινε «πολύ πριν από τις εκλογές», όταν ακόμα ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός. Για να υπογραμμίσει κατόπιν ότι «ο κίνδυνος είναι να εκλεγούν δύο βουλευτές που θα εμφανιστούν στη Βουλή ως υπέρμαχοι της “τουρκικής μειονότητας”».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να δει τον Ερντογάν στο Βίλνιους, ενώ είπε ότι σταδιακά μπορεί να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και αν δεν γεφυρωθούν οι μεταξύ των δύο χωρών διαφορές. Όσο για τα εξοπλιστικά, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να υπαγορεύσει στην Ελλάδα τι αγορές θα κάνει.
Υπάρχει αρχική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι καλύτερο από το Δουβλίνο και ικανοποιεί πάγιες ελληνικές θέσεις, υπάρχουν ωστόσο πολλά σημεία που επιδέχονται βελτίωσης. Μίλησε ακόμη για οργανωμένη πολιτική οικονομικής μετανάστευσης, καθώς Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται εργατικά χέρια. Θα πρέπει να γίνει με δικούς μας όρους, είπε, μιλώντας για νόμιμη μετανάστευση, αλλά και για ανθρωπιστικές βίζες από την Ευρώπη σε μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.
Ερωτηθείς για το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε δημόσια, δωρεάν ποιοτική Υγεία», συμπληρώνοντας ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με την αναμόρφωση του ΕΣΥ, «το οποίο άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ανέδειξε και τις χτυπητές αδυναμίες του. Ποσό 1,5 δισ. ευρώ, 8% από τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα κατευθυνθεί προς την Υγεία».
Απαντώντας στην κριτική Τσίπρα για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, χαρακτήρισε προσβλητικά όσα λέγονται για διαλογή ασθενών στο τελικό στάδιο και μνημόνευσε πολιτικές που εφαρμόστηκαν για τις περιπτώσεις των ασθενών και την πρόσβαση σε ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα. «Ο κ. Τσίπρας δεν έμαθε τίποτα από τις κάλπες της 25ης Μαΐου. Τα ίδια έλεγε τότε και τα ίδια λέει και τώρα. Είναι προσβλητικό να λέει πως δεν βάζουμε πρώτα την υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Είναι αισχρό ψέμα», τόνισε και διαβεβαίωσε: «Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και κρεβάτια σε ιδιωτικές κλινικές, θα το κάνουμε».
Σε ερώτηση για το ΕΚΑΒ ανέφερε: «Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες μας οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά. Πριν τα τραγικά περιστατικά είχαμε δεσμευτεί στο πρόγραμμά μας να μειώσουμε τους χρόνους απόκρισης του ΕΚΑΒ. Χρειαζόμαστε προσλήψεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Θα αξιοποιήσουμε και άλλες δυνατότητες πχ μέσα από την πυροσβεστική. Αποδίδω σημασία στις διακομιδές από τον αέρα. Θα προστεθούν και οι έξι νέες βάσεις των ευέλικτων ελικοπτέρων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr