«Ο πρώτος μας στόχος, φυσικά, είναι να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό μέσα στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στο Reuters κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Σαλαμίνα.
Τα ελληνικά ομόλογα έχασαν την αξιολόγηση -που συνεπάγεται πολύ χαμηλό κίνδυνο χρεοκοπίας- το 2010, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας, αναγκάζοντάς την να υπογράψει τρία προγράμματα διάσωσης έως το 2018.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι μόνο μια σταθερή κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις αναγκαίες αλλά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που θα συνεχίσουν την πρόοδο της χώρας.
Μεταρρυθμίσεις
«Ο Μητσοτάκης, πρώην τραπεζίτης και γιος πρώην πρωθυπουργού, αντιμετώπισε επικρίσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνησή του ότι ευνοεί τους ολιγάρχες και τον ιδιωτικό τομέα και αρνείται να ρίξει φως σε ένα σκάνδαλο υποκλοπών. Λένε ότι έφερε το κρατικό σύστημα υγείας "στα πρόθυρα της κατάρρευσης"» σχολιάζει το Reuters.
Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση της υγείας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, αν κερδίσει μια δεύτερη θητεία, μαζί με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τη δημιουργία ενός «υπουργείου Οικογένειας» για την αντιμετώπιση της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα, που θα μπορούσε να απειλήσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα.
Αλλά πάνω απ' όλα, σύμφωνα με το Reuters, πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη για να διατηρήσει τη χώρα σε σταθερή δημοσιονομική πορεία. Η Ελλάδα βλέπει την ανάπτυξη στο 2,3% φέτος, βοηθούμενη από τον τουρισμό και τις επενδύσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η κυβέρνησή του «έθεσε τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη». Εάν επανεκλεγεί, λέει ότι το υπουργικό του συμβούλιο, ενισχυμένο με περισσότερες γυναίκες, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο μεταρρυθμίσεων, αλλά και θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και θα μειώσει την ανισότητα.
«Θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, μια ανάπτυξη που θα εστιάζει στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, αλλά και θα μειώνει την ανισότητα» δήλωσε.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ετησίως πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής -που θεωρείται ότι αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο της οικονομίας- θα βοηθούσε επίσης την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της και να απελευθερώσει κεφάλαια για κοινωνικές πολιτικές, είπε.
«Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το θέμα, διότι προσθέτει δημοσιονομική δύναμη πυρός στον προϋπολογισμό μας» είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr