Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό που αποτελεί την «ατμομηχανή της οικονομίας» της χώρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αποτέλεσμα της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης είναι «ο ελληνικός τουρισμός σήμερα να παρουσιάζει ουσιαστικές δομικές ελλείψεις, ως προς τις υποδομές, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, το θεσμικό πλαίσιο, που τον καθιστούν ολοένα και πιο αδύναμο παίκτη σε μία όλο και πιο ανταγωνιστική και σύνθετη διεθνή αγορά και «έρμαιο» των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων».
Αναλύοντας το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα είπε ότι χαρακτηριστικό του αποτελεί η τριπλή συγκέντρωση:
-Θεματική συγκέντρωση, γύρω από το κυρίαρχο προϊόν «ήλιος και θάλασσα»,
-Γεωγραφική συγκέντρωση, κατά μήκος της παράκτιας ζώνης και
-Χρονική συγκέντρωση, στους θερινούς μήνες.
Στο πλαίσιο μιας άλλης εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό υπογράμμισε: «οι αποφάσεις και οι στρατηγικές για τα αναπτυξιακά μοντέλα, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στον τουριστικό κλάδο, δεν μπορεί να εκπονούνται ερήμην των ανθρώπων του: των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζόμενων που με την καθημερινή τους προσπάθεια κρατάνε τη χώρα και τον κλάδο τους όρθιους. Εμείς βλέπουμε τον τουρισμό ως ένα όχημα μέσα από το οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τον συνολικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης».
«Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας»
Για «κρεσέντο αλαζονείας και εκβιασμών» κατηγόρησε την ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις δηλώσεις των στελεχών της για την μουσουλμανική μειονότητα.
Αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη λέγοντας: «Το μήνυμα της συμπατριώτισσάς σας δεν απευθυνόταν μόνο στην μουσουλμανική μειονότητα, αλλά σε κάθε κοινωνική ομάδα, που θα έχει άλλη βούληση από την παντοδύναμη βούληση του κόμματος και της οικογένειας. Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ξεκάθαρο: Όποια κοινωνική ομάδα, όποιος παραγωγικός κλάδος τολμά να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα, θα περάσει δύσκολα, θα αντιμετωπίζεται ως «πρόβλημα», ως εσωτερικός εχθρός».
Ακολούθως απηύθυνε έκκληση «σε όλες και όλους ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και επιλογές: Υψώστε φραγμό στην αλαζονεία της εξουσίας, ενισχύστε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πάρτε στα χέρια σας την υπόθεση της ανατροπής των συσχετισμών. Να γεμίσουμε τον χάρτη με νομούς στο χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να γεμίσουμε τον χάρτη με το μόνο χρώμα που ενοχλεί την αλαζονεία την έπαρση της Δεξιάς».
Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό
Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τον τουρισμό και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε κατ’ αρχήν τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου για τον τουρισμό που είναι:
-Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με τον καθορισμό κεντρικών στόχων σε εθνικό επίπεδο και εξειδικευμένων, διαφοροποιημένων στόχων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
-Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεση του τουρισμού με άλλους κρίσιμους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογενή τομέα.
-Η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας και των απορριμμάτων καθιστώντας τες εθνικούς πρωταθλητές στην εξοικονόμηση και στην ιδιωκατανάλωση ενέργειας και μπολιάζοντας τες με την αρχή της «κυκλικότητας» σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.
-Η έμφαση στις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση της ανθρώπινης μετακίνησης.
Σημείωσε ότι αντίθετα με τη ζήτηση στην διεθνή αγορά το ελληνικό τουριστικό προϊόν χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή διαφοροποίηση και παραμένει τυπικά προσανατολισμένο στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” του οργανωμένου παραθεριστικού τουρισμού για να προσθέσει ότι «το μοντέλο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας».
Η διασύνδεση του τουρισμού
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ολοκληρωμένη προσέγγιση της τουριστικής ανάπτυξης, προϋποθέτει τη διασύνδεση του τουρισμού με άλλους κρίσιμους τομείς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας: τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία, την μεταποίηση, τον πολιτισμό, και τις ανανεώσιμες πηγές και πρόσθεσε: «Πεποίθησή μας είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι σήμερα σε θέση να κάνει το άλμα προς ένα πράσινο παραγωγικό μοντέλο. Σε αυτή τη νέα εθνική στρατηγική εντάσσεται και το σχέδιό μας για ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών. Υποδομές ύδρευσης, Βιολογικούς καθαρισμούς, Οδικούς άξονες, υδατοδρόμια, σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, Υποδομές υγείας για επαρκή υγειονομική κάλυψη στις τουριστικές περιοχές, ώστε η Πολιτεία να εγγυάται την ασφάλεια σε πολίτες και επισκέπτες. Τα παραδείγματα και εδώ είναι πολλά, αλλά μιας και ήμαστε στην Κρήτη θα αναφέρω μόνο το όραμα για την δημιουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς που θα διασυνδέει αρχικά το νέο αεροδρόμιο Καστελίου με την πόλη του Ηρακλείου».
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πολιτική του κόμματός του για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ως ισότιμους και πολύτιμους εταίρους στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής αλλά και συνολικά στην εκπόνηση ενός Νέου Παραγωγικού Υποδείγματος για τη χώρα.
Θέλουμε περισσότερο σύγχρονες, καινοτόμες και δυνατές ΜμΕ οι οποίες να είναι βιώσιμες και να προσφέρουν σταθερές και καλές θέσεις εργασίας. Για εμάς οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες δεν συνιστούν «πρόβλημα» για την ελληνική οικονομία – όπως έχει υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία – αλλά κεντρικό πυλώνα της λύσης του ευρύτερου ζητήματος που μας απασχολεί και αφορά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
Τα μέτρα
Ακολούθως ανέφερε τα συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ:
-Λύση στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Με προστασία 1ης κατοικίας, της επαγγελματικής έδρας, τη νομοθέτηση νέου πτωχευτικού κώδικα.
-Μείωση των φορολογικών βαρών, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αφορολόγητο για όλους στα 10000 ευρώ.
-Μείωση του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους, μέσω μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα και χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
-Πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδότηση, με ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων και ιδίως των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «με τον ίδιο στόχο προβλέπουμε τη θεσμοθέτηση:
-Ταμείου Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών, για την χρηματοδότησή τους με κεφάλαιο κίνησης, μικροπιστώσεις, εμπορικές και αγροτικές πιστώσεις, leasing και factoring.
-Δομή στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Ενώσεων τους, για την υποστήριξή τους οριζόντια και εξατομικευμένα, αλλά και για την προώθηση συνεργειών και clusters, με στόχο την ενδυνάμωσή τους, την αλλαγή παραγωγικής κλίμακας και δυνατοτήτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr