Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, αφού έπαιξε σε μεγάλο βαθμό σόλο στην αντίθεσή της κατά των ρωσικών κυρώσεων, η Βουδαπέστη λαμβάνει τώρα υποστήριξη από την Αθήνα στον σκεπτικισμό της σχετικά με τα πιο πρόσφατα μέτρα κατά της Ρωσίας, είπαν πέντε διπλωμάτες της ΕΕ στο Μέσο.
Η ΕΕ συζητά επί του παρόντος το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ενώ τα 10 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων επικεντρώνονταν σε μέτρα για να αδειάσει το ταμείο του του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο, οι Βρυξέλλες θέλουν τώρα να αποφύγουν την παράκαμψη των κυρώσεων τους. Σε ένα άνευ προηγουμένου βήμα για το μπλοκ, το τρέχον πακέτο θα μπορούσε να στοχεύσει άλλες χώρες που θα βοηθήσουν τη Μόσχα να αποφύγει το εμπορικό της εμπάργκο.
Θέλουν τη διαγραφή εταιρειών τους- «χορηγών πολέμου»
Όμως, η Βουδαπέστη και η Αθήνα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, προβάλλουν εμπόδια, συνδέοντας την έγκρισή τους για το πακέτο με ένα ξεχωριστό ακανθώδες ζήτημα που αφορά την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει συντάξει μια λίστα με ιδιωτικές εταιρείες που αποκαλεί «χορηγούς πολέμου», η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές εταιρείες.
Βουδαπέστη και Αθήνα θέλουν να διαγραφούν ορισμένες από τις εταιρείες τους από αυτή τη λίστα προτού συμφωνήσουν με το πακέτο κυρώσεων. Αν και αυτά τα ζητήματα συνήθως δεν συνδέονται, η Ουγγαρία και η Ελλάδα χρησιμοποιούν το πακέτο κυρώσεων ως πολιτικό μοχλό για να βγάλουν τις εταιρείες τους από τη λίστα της Ουκρανίας.
Αυτό πυροδότησε εντάσεις στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμπον επέκρινε ευθέως την Ουγγαρία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη, η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στη συζήτηση, ανέφεραν τέσσερις από τους διπλωμάτες. Η Αθήνα απώθησε τις προτάσεις για παράκαμψη των κυρώσεων.
«Η Ελλάδα επανέλαβε ότι, εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση κυρώσεων, θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διερευνηθούν επαρκώς και στη συνέχεια να ληφθούν τα δέοντα μέτρα», είπε διπλωμάτης που γνωρίζει το θέμα. «Στην περίπτωση της ουκρανικής “λίστας της ντροπής”, οι ελληνικές εταιρείες κατηγορούνται ως “διεθνείς χορηγοί του πολέμου”, παρόλο που δεν παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας».
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, ενώ συμπάσχουν με την ελληνική θέση, «το ερώτημα είναι πόσο βλάπτει (την οικονομία τους) και η Ελλάδα λέει ότι είναι πολύ επιζήμιο. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτή τη θέση, αλλά ανεξάρτητα από αυτό θέλουμε φυσικά το επόμενο πακέτο κυρώσεων».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, έχει ήδη δεσμευτεί να επιλύσει τις διαφορές στον ουκρανικό κατάλογο. Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι εναπόκειται τώρα σε αυτόν να συνεργαστεί με τους Ουκρανούς για μια λύση.
Δεν υπάρχει συμφωνία
Ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι, εφόσον η Ουγγαρία και η Ελλάδα αρνούνται να συμφωνήσουν σε ο,τιδήποτε προτού οι εταιρείες τους βγουν από τη λίστα, «δεν υπάρχει πίεση να προχωρήσουμε στα άλλα μέρη».
Ωστόσο, οι διπλωμάτες λένε επίσης ότι βλέπουν την Αθήνα και τη Βουδαπέστη διαφορετικά. Το επίπεδο απογοήτευσης με τη Βουδαπέστη είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι η φιλορωσική και φιλοκινεζική γραμμή της έχει συχνά εμποδίσει την ΕΕ να καταλήξει σε ομοφωνία σχετικά με δηλώσεις για τη Μόσχα και το Πεκίνο. Μπλοκάρει επίσης την έγκριση μιας όγδοης δόσης των χρημάτων της ΕΕ για την επιστροφή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Μια νέα έκδοση του πακέτου, που στάλθηκε στους απεσταλμένους της ΕΕ την Τετάρτη και είδε το Politico δεν περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές.
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε οι απεσταλμένοι της ΕΕ θα συζητήσουν ξανά το πακέτο κυρώσεων. Δύο από τους διπλωμάτες είπαν ότι υπάρχει συναίνεση για ένα πράγμα: να συμφωνήσουμε στο πακέτο στο τέλος.
Ωστόσο, χωρίς να υπάρχει σαφής προθεσμία, μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο οι συζητήσεις...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr