Παράλλήλα, μιλώντας για τις εκλογές στην γειτονική χώρα υπογράμμισε: «Εμείς θα θέλαμε μια δυτικόφιλη, δημοκρατική, ισχυρή οικονομικά, χωρίς οικονομικές κρίσεις Τουρκία. Το ποιος από τους δύο θα το υπηρετήσει αυτό, είναι κάτι που θα το αποφασίσει η τουρκική κοινωνία».
«Τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα από αυτό που φαίνεται αν πάρεις τα συνθήματα των κομμάτων», επεσήμανε ο υπουργός, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».
Αυτό, όπως υπογράμμισε «μας δίνει τη δυνατότητα μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες, οι δύο καινούριες κυβερνήσεις, μπορεί να είναι ίδιες με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά θα είναι κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν το πολιτικό κεφάλαιο να κάτσουν να συζητήσουν τη διαφορά μας».
«Πιστεύουμε ότι έτσι μαγικά θα βρεθεί μια λύση που δε βρέθηκε επί δεκαετίες; Οι πιθανότητες δεν είναι σπουδαίες, όμως πρέπει να το προσπαθήσουμε. Και αυτό που μας δίνει αυτό το κλίμα είναι τη δυνατότητα να το δοκιμάσουμε χωρίς τη διαρκή ένταση που είχαμε μέχρι τώρα», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Ούτως ή άλλως ένας από τους βασικούς όρους που έθετε η Ελλάδα μέχρι τώρα για να κάτσει να κουβεντιάσει είναι να μην υπάρχουν παραβιάσεις, να μην υπάρχουν υπερπτήσεις, να μην υπάρχει επιθετική ρητορική. Έγινε, είναι σπουδαίο που έγινε, πάμε από το μικρό παράθυρο να φτιάξουμε μια μεγάλη πόρτα».
Αναφερόμενος στις συμμαχίες που έχει χτίσει η Ελλάδα επεσήμανε πως σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, μια σειρά χωρών του Αραβικού χώρου και μια σειρά από χώρες που πιστεύουν στο διεθνές δίκαιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr