Ο Έλληνας πρωθυπουργός, 10 μέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, δηλώνει πρόθυμος να μιλήσει με όποιον αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής 14 Μαΐου στην Τουρκία, ωστόσο, προσθέτει: «Αλλά δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».
«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ βρισκόταν σε προεκλογική εκστρατεία στην κεντρική Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης.
«Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες».
Αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει: «Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με … μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επιθετικά».
Με αφορμή την επαναπροσέγγιση που υπήρξε μετά τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι «είναι κρίμα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι η μοίρα μας να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης».
Όμως, τόνισε, ότι οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση λέει κάθε λίγο και λιγάκι ότι θα έρθει νύχτα στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», είπε.
Σχετικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυθπουργός λέει ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή κυβέρνηση και κατά προτίμηση χρειαζόμαστε μια μονοκομματική κυβέρνηση».
Μεταξύ άλλων, μίλησε και για το μεταναστευτικό τονίζοντας: «Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr