Παράλληλα προανήγγειλε ότι από το δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας η Νέα Δημοκρατία αν επικρατήσει στις εκλογές θα εξετάσει οριζόντια μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ ενώ σχολίασε και τα περί τοπικών νομισμάτων που προτείνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας λόγο για «ξεπερασμένες πολιτικές».
Η συνέντευξη ξεκίνησε με αφορμή το δυστύχημα με θύμα την 12χρονη στην Καλλιθέα και τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι «με απασχολεί το ζήτημα της οδικής ασφάλειας καθώς προέρχομαι από την Κρήτη ένα νησί που χάνουν τους νέοι σε τροχαία δυστυχήματα. Στόχος μας είναι να μειώσουμε κατά 50% τους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα μέχρι το 2030 που χρειάζεται συνδυασμό παρεμβάσεων από οδικά έργα μέχρι αλλαγή της οδηγικής κουλτούρας, βελτίωση της συμπεριφοράς των νέων και να αντιληφθούμε ότι όταν οδηγούμε αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα δεν πρέπει να κάνουμε τον νταή. Να επιμείνω και στο κράνος που σώζει ζωές αλλά και ζώνη μπρος και πίσω υποχρεωτικά. Να είμαστε πιο αυστηροί στην εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Για τη λεωφόρο Κηφισού είπε ότι μας απασχολεί το ζήτημα με την κίνηση. Η Αθήνα δεν στατιστικά η χειρότερη πόλη όσον αφορά την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Έχουμε επενδύσει πολλά στην επέκταση των μέτρων σταθερής τροχιάς με την γραμμή 4 που θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας. Τα έργα αυτά είναι μακράς πνοής αλλα όταν υλοποιούνται ανακουφίζουν τους πολίτες. Ειδικά για τον Κηφισό υπάρχει ένα έργο για την παράκαμψη της Αθήνας από την Ελευσίνα προς την Υλίκη, είναι ένα έργο που πρέπει να ωριμάσουμε.
Όσον αφορά τα έργα ΣΔΙΤ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έφτασε στο όριο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων τα ΣΔΙΤ. Να δώσω ένα παράδειγμα: φοιτητικές εστίες. Θα κατασκευάσουμε 10.000 φοιτητικές εστίες με την μέθοδο αυτό. Πιστεύω ότι θα είναι έτοιμες σε 3-4 χρόνια για 5 πανεπιστήμια. Είναι σημαντική παρέμβαση όπως και η αύξηση του επιδόματος ενοικίου για τους φοιτητές στην οποία προχωρήσαμε.
Εμείς δεν φοβηθήκαμε ποτέ τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και αυτό μας χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εντονότατη καχυποψία και ένας ξεκάθαρος κρατισμός. Πολλά από αυτά όπως για τα τοπικά νομίσματα δείχνουν μια αντίληψη της οικονομίας που είναι ξεπερασμένη. Προφανώς ο ρόλος του κράτους είναι να θέτει τους κανόνες και όταν χρειάζεται όπως συνέβη στην πανδημία να παρεμβαίνει. Ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία.
Ερωτηθείς για τις ασφαλιστικές εισφορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την περαιτέρω μείωσής τους απάντησε ότι αυτό θα γίνει τουλάχιστον κατά μια μονάδα.
«Συνιστά πρόοδο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους. Η απάντησή μου στους εργοδότες είναι πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους. Οι μισθοί ανεβαίνουν και όταν ζητούμε πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και αυτό δεν αφορά μόνο αποφοίτους πανεπιστημίου αλλά και τεχνικές ειδικότητες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δουλεύουν όπως για τον τουρισμό. Και το χρέος του κράτους είναι να τις επεκτείνει. Το κάναμε στη Ρόδο και το Ηράκλειο και αυτό είναι μια κατάκτηση» πρόσθεσε.
«Πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα» ενώ στην ερώτηση αν θα επανέλθει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων είπε ότι «αυτό θα ήθελα να γίνει αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί»
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο όριο της φτώχιας δικαιώνουν τις πολιτικές μας και διαψεύδουν την έκθεση του ΟΟΣΑ. Η πολιτική μας στόχευε και στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας και να μειώνουμε την ανεργία.
«Όπου πηγαίνω σήμερα βλέπω την αγορά να είναι καλά. Προχθές πήγα στην Πάργα, είδα πολύ τουρισμό, ευχαριστημένους μαγαζάτορες. Όλα αυτά τα καταστήματα έμειναν ανοιχτά γιατί τα στηρίξαμε».
«Μας έλεγαν "ξοδεύετε περισσότερα από όσα έχετε" έλεγαν ορισμένοι ιλουμινάτι. Τα αποτελέσματα τους διαψεύδουν. Έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και εκτελούμε τον προϋπολογισμό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχουμε περισσότερες δυνατότητες διασταυρώσεων και ελέγχων, έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, είμαι υπέρμαχος ότι πρέπει να κερδίσουμε περισσότερα από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
«Ξέρουμε πού μπορεί να υπάρχει δυνητική φοροδιαφυγή. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερες διασταυρώσεις. Ο εφοριακός δεν χρειάζεται να είναι στον δρόμο μπορεί να βρει τους παραβάτες από τον υπολογιστή του» συμπλήρωσε.
Ειδικά για τη φορολογική πολιτική είπε ότι «δεν θέλω να κατεβάσω πιο πολύ από το 22% τον φόρο για τις επιχειρήσεις, Για τα επόμενα βήματα της φορολογικής πολιτικής θα αυξήσουμε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για κάθε παιδί, θα εξετάσουμε τεκμήρια, από το δεύτερο μισό της 4ετιας θα εξετάσουμε μείωση του ΦΠΑ αλλά οριζόντιες. Πρέπει να υπάρχουν διαβαθμισμένες κλίμακες ΦΠΑ».
«Το πείραμα της Ισπανίας (σ.σ. για μείωση του ΦΠΑ) απέτυχε. Όσες χώρες το δοκίμασαν, απέτυχαν. Είχαν υστέρηση εσόδων και όχι μείωση των τιμών» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr