Το πρώτο αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα είναι μειωμένος κατά 10% για όσους ασφαλίζουν το σπίτι τους κατά των φυσικών καταστροφών.
«Σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε ακόμη μία παρέμβαση που σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και συνδέεται με τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ», είπε ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε με αυτό τον τρόπο θα ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έτσι ώστε να υπάρξει μια ιδιωτική κάλυψη απέναντι σε φυσική καταστροφή.
Youth Pass 150 ευρώ για κάθε νέο που κλείνει τα 18
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι κάθε νέος που κλείνει τα 18 θα παίρνει 150 ευρώ «για να τα δαπανήσει σε ταξίδια, υπηρεσίες Πολιτισμού ή Αθλητισμού», όπως είπε.
Ουσιαστικά έτσι μονιμοποιείται, λοιπόν, το λεγόμενο Freedom Pass, που θα ονομάζεται «Youth Pass», ενώ, όπως είπε, έτσι θα στηριχθούν εγχώριες επιχειρήσεις.
«Ένα σημαντικό κομμάτι στήριξης του τουρισμού έχει να κάνει και με εγχώρια ζήτηση Ελλήνων που ταξιδεύουν… π.χ επιτυχία το Freedom Pass για νέους… Θα δίνουμε ένα τέτοιο εργαλείο 150 ευρώ σε κάθε νέο στα 18 που θα ενηλικιώνεται για να μπορεί να το δαπανήσει σε ταξίδι υπηρεσία πολιτισμού ή υπηρεσία αθλητισμού ώστε να πιάσουν τα χρήματα τόπο σε εγχώριες υπηρεσίες και να πιάσουν τόπο και στον τουρισμό», εξήγησε.
Αύξηση στο επίδομα τέκνων στο Δημόσιο
Το τρίτο μέτρο αφορά, όπως είχε προαναγγείλει, τους δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, αυξάνεται το επίδομα τέκνων στο Δημόσιο από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ, ενώ για τους τρίτεκνους θα ανέρχεται στα 170 ευρώ.
«Δεν έχουμε δώσει τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα και δεν έχουμε αναγνωρίσει το κόστος του να μεγαλώνεις παιδιά.
Για αυτό, στον δημόσιο τομέα, θα κάνουμε μια παρέμβαση και στα επιδόματα τέκνων έτσι ώστε το επίδομα τέκνων που σήμερα είναι 50, να πάει στα 70 από τις αρχές του 2024, για τα δύο παιδιά από τα 70 ευρώ θα πάει στα 120 ευρώ και για τα τρία παιδιά θα πάει στα 170 ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός.
«Να προσεγγίσει τα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός»
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «μπορούμε να αυξήσουμε το επίπεδο των μισθών κατά 25%, να φτάσει περίπου στα 1.500 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας και ο κατώτατος μισθός να προσεγγίσει τα 950 ευρώ. Απαιτείται βεβαίως ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας. Οι εποχές που μπορούσαμε να δαπανούμε σημαντικούς πόρους, όπως επί της πανδημίας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «η ανεργία είναι η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας» και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική από το να βοηθήσουμε έναν άνεργο να βρει δουλειά. Κι αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο η ΔΥΠΑ μπορεί να βοηθήσει μέσα από μια σειρά από προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για το «Πρώτο Ένσημο» και τόνισε πως η ουσία της πολιτικής του είναι η βελτίωση του επιπέδου των μισθών, τονίζοντας ότι πρέπει μια κυβέρνηση να επεμβαίνει και στην αύξηση των μισθών αλλά και του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης των φόρων.
Είπε επίσης ότι «εξαρχής στο επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής ήταν και παραμένουν οι επενδύσεις, ξένες επενδύσεις, εγχώριες, μεγάλες επενδύσεις, μικρές επενδύσεις, διότι μόνο μέσα από τις επενδύσεις μειώνεται η ανεργία και μπορεί τελικά να βελτιωθεί και το επίπεδο των μισθών στη χώρα μας».
Αναφέρθηκε και στον κλάδο της τεχνολογίας όπου επίσης γίνονται σημαντικές επενδύσεις και υπογράμμισε εισαγωγικά όπως είπε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας.
«Μπορέσαμε και δημιουργήσαμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για μία σοβαρή κοινωνική πολιτική διότι τελικά όλες οι πολιτικές για τις οποίες μιλάμε για την επόμενη τετραετία στηρίζονται πάνω στην οικονομία. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται με 3% εκτιμούμε ετησίως δηλαδή με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε δεν μπορούμε να παράγουμε πλούτο τον οποίο στη συνέχεια είναι δικιά μας η ευθύνη για το πώς θα τον διανείμουμε», υπογράμμισε.
«Να προσεγγίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα το μέσο όρο της Ευρώπης παντού», ανέφερε ως πρωταρχικό στόχο. «Το κλειδί για να μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο είναι η γρήγορη ανάπτυξη, φυσικά πάντα σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία».
Εκτίμησε ακόμα ότι ο πληθωρισμός «θα βαίνει από εδώ και στο εξής μειούμενος, πιστεύουμε ότι εντός διετίας μπορεί να επανέλθει στο 2%», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «φέτος θα έχουμε μια χρονιά ρεκόρ στα έσοδα από τον τουρισμό».
Έμφαση στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία
Σε ερώτηση εργαζόμενου των Ναυπηγείων για τη δυνατότητα απορρόφησης των ανέργων, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως πάντα του έκανε εντύπωση πώς μπορεί να έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και να στέλνουμε τα πλοία μας για βασικές επισκευές σε γειτονικές χώρες και επιχειρήσεις με τόση ιστορία και εργαζόμενους που αγαπούν τη δουλειά του να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας.
«Αυτό που έγινε εδώ είναι τόσο σημαντικό γιατί σηματοδοτεί ότι μπορούμε να μπούμε σε κλάδους από τους οποίους νομίζαμε ότι είχαμε βγει ουσιαστικά εδώ και δεκαετίες και να είμαστε ανταγωνιστικοί», τόνισε.
Υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Έκανε λόγο για το παράδειγμα ενός κλάδου που καταφέραμε να αναστήσουμε και μπορούμε να είμαστε και πρωταγωνιστές, ενώ επεσήμανε ότι με την ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου των ναυπηγείων, αλλά και τον υποστηρικτικό κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας μπορούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr