Ειδικότερα, αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση και τις επερχόμενες εκλογές, ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων, τα οποία μπορούμε να ονομάσουμε φιλοευρωπαϊκά και συστημικά, δηλαδή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο βαθμός συμφωνίας μεταξύ τους είναι μεγαλύτερος από της διαφωνίας.
Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε επίσης πως το 2012 μία κυβέρνηση συνεργασίας κράτησε όρθια τη χώρα, με το ΠΑΣΟΚ να βάζει πλάτη και να αναλαμβάνει μεγάλο πολιτικό κόστος.
Διαφωνεί συνεπώς με την επιλογή Μητσοτάκη, να εγκαταλείψει κάθε πιθανότητα συνεργασίας και να θέτει ως μονόδρομο την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «τρίτο πρόσωπο» είναι θεμιτή, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δημιουργία συγκυβέρνησης.
Τόνισε δε ότι ακόμα πως όταν ο ίδιος αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, ο τότε πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί μία πραγματική συνεργασία.
Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που προτιμά, όπως είπε, τις κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς υπάρχει καλύτερος θεσμικός έλεγχος. Ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι «αυτοκράτορας». Όσο ικανός κι αν είναι ένας άνθρωπος, δεν μπορεί να κυβερνά μόνος του.
Ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε όμως με λύπη πως «στην Ελλάδα επικρατεί το μοντέλο του πρωθυπουργού- αυτοκράτορα».
Κατηγόρησε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν σέβεται το ΠΑΣΟΚ:
«Δεν μπορείς να λες ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Βαρουφάκη και το κόμμα του. Αυτό είναι μία ιστορική ύβρις. Πρέπει όλοι να σέβονται τη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ. Είναι βαθιά προσβλητικό».
Ο κ. Βενιζέλος άφησε επίσης αιχμές για την προεκλογική ρητορική της ΝΔ και για το εθνικό θέμα της ασφαλούς πορείας της χώρας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που έθεσε ως βασικό λόγο της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών.
«Δεν μπορεί από τη μία ότι η χώρα είναι ασφαλής και παράλληλα να τίθεται ως ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας η πορεία της χώρας. Είναι αντιφατικό αυτό το μήνυμα», σημείωσε και πρόσθεσε πως στην πραγματικότητα η χώρα έχει επανέλθει σε μία σχετική «κανονικότητα».
Όπως είπε δεν υπάρχουν οι συνθήκες του 2012 ή του 2015 και πως κανένα κόμμα δεν μπορεί να εξαναγκαστεί σε συνεργασίες που δεν επιθυμεί. Συνεπώς, η ρητορική της ΝΔ πως κινδυνεύουμε με επανάληψη του 2015 δεν είναι ορθά δομημένη.
Ελληνοτουρκικά
Στα ελληνοτουρκικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στο Φόρουμ των Δελφών πως πρέπει ασφαλώς πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, ωστόσο, εκτιμά πως πάντα υπάρχουν «παράθυρα» ευκαιρίες.
Επανέλαβε την ανάγκη να είναι η Ελλάδα ανοιχτή σε διάλογο, αλλά ασφαλώς με μεγάλη προσοχή στην ατζέντα.
Εκτός από τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Βενιζέλος είπε πως και στο Κυπριακό θα μπορούσε να υπάρξει συζήτηση επίλυσης, κάτι που έχει δηλώσει πως επιθυμεί και ο νέος πρόεδρος της χώρας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr