«Έχουν γίνει θαύματα στον ενεργειακό τομέα στην χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια. Η χώρα μας έχει ”σπάσει” πολλαπλά ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέβηκε τρεις θέσεις στον κόσμο σε ότι αφορά την συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ηλεκτρικό μείγμα, από την δέκατη θέση βρέθηκε στην έβδομη θέση. Έχουμε δεκαπλασιάσει τον ρυθμό εγκατάστασης νέων ΑΠΕ σε σχέση με πέντε χρόνια πριν», τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Παράλληλα, πρόσθεσε σχετικά με τις ΑΠΕ: «Μόνιμη λύση για χαμηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και προβλέψιμες τιμές, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η αξιοποίηση των ΑΠΕ. Μέσα σε ένα χρόνο το 2022 εγκαταστάθηκαν δύο φορές περισσότερες ΑΠΕ απ΄ ότι το σύνολο της τετραετίας 2018 – 2022».
Για την επιστροφή στον λιγνίτη ο υπουργός σχολίασε ότι ήταν απαραίτητο να γίνει και από την άλλη σημείωσε ότι η προσπάθεια για την μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν περιορίστηκε μόνο στην επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Σκρέκας: «Να θυμίσω ότι δώσαμε 9 δις ευρώ και το 30% από αυτά τα χρήματα προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπόλοιπο 70% προήλθε από την υπερφορολόγηση των κερδών των παρόχων της ηλεκτρικής ενέργειας και από την δημοπρασία των ρίπων. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε να προάγουμε την ενεργειακή δημοκρατία και να δώσουμε την δυνατότητα σε νοικοκυριά να μπορέσουν να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό στην στέγη τους, ώστε μέσα από αυτό να μειώσουν δραματικά τον λογαριασμό ρεύματος, αλλά να συμμετέχουν και στην προστασία περιβάλλοντος».
Ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη είναι η λύση για φθηνό ρεύμα
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα φιλολαϊκό και καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης συστήματος φωτοβολταϊκών με στέγη στα νοικοκυριά και σε αγρότες. Δηλαδή, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα θα έχουν μία επιδότηση της τάξης 60% επί του συνόλου της επένδυσης και θα μειώνεται στο 50% η επιδότηση για νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα. Έτσι μία οικογένεια θα επιτύχει να πάρει μία επιδότηση 6 χιλιάδες ευρώ, στην συνέχεια μπορεί να πάρει ένα μικρό δάνειο τεσσάρων χιλιάδων ευρώ κι έτσι από τον πρώτο χρόνο να κάνει απόσβεση».
Για την περίπτωση που κάποιος είναι κάτοικος πολυκατοικίας απαιτείται η συμφωνία από τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Δεν χρειάζεται να συστηθεί μία ενεργειακή κοινότητα, μπορεί να κάνουν ένα συμφωνητικό μεταξύ τους και να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό κοινό και να συμψηφίζουν διαφορετικά ρολόγια την ενέργεια που παράγεται», επεξήγησε ο υπουργός.
Και κατέληξε ο κ. Σκρέκας: «Έχουμε εξασφαλίσει ηλεκτρικό χώρο για συνολικά 300 χιλιάδες δικαιούχους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr