Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στην έκθεση εκφράζονται ανησυχίες για σειρά θεμάτων όπως η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων Αρχών, η αργή απονομή δικαιοσύνης, διαφθορά στους κόλπους της αστυνομίας και δημοσίων υπηρεσιών αλλά και για το μεταναστευτικό.
Ειδικότερα, στο προσχέδιο της έκθεσης της επιτροπής (δείτε την ολόκληρη στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό") αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ που συμμετέχουν στην αποστολή συμφώνησε στα ακόλουθα γενικά συμπεράσματα:
- Σημειώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα στέρεο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.
- Εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τονίζει ότι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες είναι ουσιώδεις για μια ισχυρή δημοκρατία και σημειώνει με ανησυχία ότι έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα.
- τονίζει ότι ο έλεγχος από εξειδικευμένους φορείς και από τον ελεύθερο Τύπο υποσκάπτεται, ότι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υφίστανται τεράστια πίεση και ότι το δικαστικό σύστημα είναι εξαιρετικά αργό και αναποτελεσματικό, γεγονός που οδηγεί σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Παράλληλα, εκφράζει μεγάλη ανησυχία ότι η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά·
- Εκφράζει την έκπληξή του που σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, δεν υπάρχει ακόμη ορατή πρόοδος στην αστυνομική έρευνα, υπογραμμίζει ότι αυτό προκαλεί «παγωμάρα» σε άλλους δημοσιογράφους και επιμένει ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, προτρέποντας τις ελληνικές αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Europol.
- Ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς και παραβίαση του απορρήτου τους με κατασκοπευτικό λογισμικό.
- Τονίζει ότι ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης απειλείται καθώς η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης κατανέμεται κυρίως σε έναν μικρό αριθμό ολιγαρχών, με αποτέλεσμα τη δραματικά ανεπαρκή αναφορά σε ορισμένα θέματα, όπως το δυστύχημα του τρένου στα Τέμπη.
- Εκφράζει ανησυχία για την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τον περιορισμό των εξουσιών, τις αδιαφανείς διαδικασίες διορισμών και την παρενόχληση και εκφοβισμό αξιωματούχων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και η Αρχή για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών. Σημειώνει επίσης ότι η Εθνική Υπηρεσία Διαφάνειας, η οποία θα πρέπει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στον έλεγχο των δημοσίων αρχών, δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική και έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της. Επίσης, η συνεχιζόμενη παρενόχληση της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προκαλεί σοβαρή ανησυχία.
- Υπογραμμίζει ότι η διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών, σε συνδυασμό με αμφιβολίες για την ακεραιότητα τμημάτων της αστυνομίας, και συγκρούσεις συμφερόντων στο υψηλότερο επίπεδο, οδηγεί σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας όπου μπορεί να ευδοκιμήσει η διαφθορά. Καλεί την κυβέρνηση και τις αρχές να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα κατά προτεραιότητα και να εφαρμόσουν πλήρως όλες τις κρίσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τη μεταχείριση των μεταναστών στα σύνορα και στο εσωτερικό, μετά από αναφορές για συστηματικά pushbacks, βία, αυθαίρετη κράτηση και κλοπή των υπαρχόντων τους.
- Προτρέπει την κυβέρνηση να άρει αμέσως τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε ΜΚΟ και δημοσιογράφους που καταγράφουν θέματα μετανάστευσης. Παράλληλα, ζητά να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν όλες οι πρωτοβουλίες που συμβάλλουν σε μεγαλύτερη διαφάνεια σε αυτά τα θέματα, όπως ο μηχανισμός υποβολής εκθέσεων από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
- Σημειώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει στέρεο νομικό πλαίσιο όσον αφορά την ίση μεταχείριση και έχουν γίνει θετικά βήματα όπως η δημιουργία της νέας Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανησυχεί, ωστόσο, για την ίση μεταχείριση των LGBTI ατόμων, των Ρομά και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων και των γυναικών. Καλεί την κυβέρνηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να προωθήσουν την κοινωνική αλλαγή από αυτή την άποψη, ιδίως όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία, την αστυνομική βία και την ισότητα στον γάμο.