Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης που επεξεργάζεται το «ερανιστικό» νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη στην Ολομέλεια, ο κ. Βορίδης, τόνισε πως είναι αδιανόητο να υπάρχει καταδικασμένος για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης που να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό, καθοδηγητή, εκφραστή ή αρχηγό κόμματος.
«Τα έχουμε πει στη διάταξή μας αυτά. Βλέπω μια συζήτηση σα να περιμένει κάποιος ότι αυτή η νομοθετική μας βούληση δεν θα ευοδωθεί. Θα παρακαλούσα όποιος θέλει το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας να κατέβει το κόμμα Κασιδιάρη να μας το πει ευθαρσώς. Εμείς λεμέ αυτό δεν είναι νοητό και έχουμε κάνει συγκεκριμένη διαδικασία και έχουμε φτάσει σε συγκεκριμένο πλαίσιο μετά από πολλή σκέψη σε σειρά δεδομένων», είπε.
Εν συνεχεία, τόνισε: «Θέλουμε τώρα να ενισχύσουμε δικαστική κρίση. Τίποτα περισσότερο, να τη θωρακίσουμε, να την κάνουμε πιο ισχυρή. Να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης όπου αυτή καταλήξει. Ούτε προδικάζουμε, ούτε ξέρουμε τι θα κάνει ο Άρειος πάγος. Θέλουμε να είναι ισχυρή. Σε αυτή την κατεύθυνση της ενίσχυσης δικαστικής κρίσης θα είναι η εκδήλωση συμπληρωτικής παρέμβασής μας».
Καστανίδης: Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει κάθε σχετικό μέτρο
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που είχε στηρίξει την αρχική τροπολογία για το μπλόκο στον Κασιδιάρη, σε δήλωση του ο Χάρης Καστανίδης είπε πως το κόμμα του υποστηρίζει κάθε σχετικό μέτρο.
«Υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές, γιατί αυτό είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Εγκαλούμε όμως ταυτόχρονα την Κυβέρνηση για προχειρότητα και ανευθυνότητα, γιατί χρειάστηκε μέχρι τώρα να φέρει τρεις ρυθμίσεις, πράγμα που δεν θα συνέβαινε εάν άκουγε εξαρχής και πριν δύο χρόνια τις υπεύθυνες προτάσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Λυπούμαστε γιατί για άλλη μια φορά αποδεικνύει τους χαρακτηρισμούς που ανέφερα προχειρότητα και ανευθυνότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τι αλλάζει η συμπληρωματική τροπολογία
Τελικά η νέα τροπολογία που κατατέθηκε παραπέμπει ευθέως στο κόμμα «Ελληνες» του πρωτόδικα καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη και εισάγει επι της ουσίας δύο προβλέψεις: ότι η απόφαση για την κάθοδο ή μη του κόμματος θα ληφθεί από όλα τα μέλη – δικαστές του αρμόδιου Τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου και όχι από μια υποεπιτροπή και πως τα μέλη του τμήματος μπορούν να ζητήσουν τεκμηρίωση από άλλες δικαστικές ή μη αρχές για την θωράκιση της τελικής τους απόφασης.
Σύμφωνα με την συνοδευτική αιτιολογική έκθεση «o έλεγχος των προϋποθέσεων που αφορά στο δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών όπως διαμορφώθηκε τελευταία τροποποιείται ως προς δύο επιμέρους σημεία. Αφενός ο ανωτέρω έλεγχος ανατίθεται σε δικαστικό σχηματισμό με αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης. Συγκεκριμένα η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου – στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του.
Αφετέρου για την ενίσχυση της πληρότητας, της αποτελεσματικότητας και της λυσιτέλειας του σχετικού ελέγχου, ο οποίος άλλωστε διενεργείται αυτεπαγγέλτως, προβλέπεται και ρητώς ότι το οικείο Τμήμα λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές». Να σημειωθεί ότι η τροπολογία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Μεγάλη Τρίτη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr