Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και απαντώντας σε ερώτηση για το πώς διασφαλίζεται η διαδικασία της λίστας ώστε το μόσχευμα να το λάβει ο πρώτος συμβατός δότης, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι η λίστα μεταμόσχευσης κρατείται σε εθνικό επίπεδο στον ΕΟΜ – δεν υπάρχει σε κανένα τοπικό νοσοκομείο – και ότι παρακολουθείται από τον αντίστοιχο ΕΟΜ που υπάρχει πανευρωπαϊκά.
«Η μονάδα, οι γιατροί που διαπιστώνουν τον θάνατο (σ.σ. οι οποίοι όπως σημείωσε η κ. Γκάγκα είναι διαφορετικοί από αυτούς της μονάδας, είναι δηλαδή νευρολόγοι, αναισθησιολόγοι κτλ) δεν ξέρουν με ποιον είναι συμβατός ο άνθρωπος που πεθαίνει, ούτε ξέρουν πού θα πάει το μόσχευμα, δεν ξέρουν τη λίστα, η μεταμόσχευση πηγαίνει με απόλυτη σειρά και είναι απόλυτα διασφαλισμένο», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Κληθείσα τέλος να πει αν υπάρχουν μεταμοσχεύσεις που δεν γίνονται στην Ελλάδα και γιατί, η κ. Γκάγκα ξεκίνησε την απάντησή της με μια ερώτηση:
«Αν θέλετε εσείς ένα γιατρό να κάνει μια επέμβαση, πού θα πάτε, σε κάποιον που κάνει μια επέμβαση το χρόνο ή σε κάποιον που κάνει 3 επεμβάσεις την εβδομάδα και έχει εμπειρία;».
«Υπάρχουν ορισμένα περιστατικά όπως η μεταμόσχευση καρδιάς σε παιδιά, που έχουμε μια κάθε δυο ή τρία χρόνια γιατί δεν έχουμε λήπτες. Δεν υπάρχει κέντρο που να έχει τέτοια εμπειρία που να πάμε με ασφάλεια. Υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Ιταλία όπου πηγαίνουν τα παιδιά με ασφάλεια να κάνουν τέτοιες μεταμοσχεύσεις: καρδιά, πνεύμονα και ήπαρ. Για αυτές τις μεταμοσχεύσεις δότες μπορούν να είναι από την Ελλάδα ή και από την Ιταλία», εξήγησε η κ. Γκάγκα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr