Η ρητή αυτή διαβεβαίωση προκάλεσε πολλά ερωτηματικά δεδομένου ότι, όπως είχαν επισημάνει οι τρεις ευρωβουλευτές (Carles Puigdemont i Casamajó, Antoni Comín i Oliveres, Clara Ponsatí Obiols), το σκάνδαλο του Κατάρ «διερευνάται» ακόμη, χωρίς ορατά αποτελέσματα.
Είχαν επισημάνει επίσης ότι, το Κατάρ έχει βρεθεί στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια για δωροδοκία της FIFA, καθώς και για την κακή του απόδοση στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι «χιλιάδες μετανάστες εργάτες πέθαναν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ».
Είχαν υπογραμμίσει δε ότι, το Κατάρ «όπλισε» ΜΚΟ, ενώσεις, άτομα, βοηθούς και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να υποτάξει τις διαδικασίες μας».
Ρωτούσαν δε την Κομισιόν αν θα επανεξετάσει και θα δημοσιοποιήσει όλες τις συναντήσεις, τα ταξίδια και τις επικοινωνίες μεταξύ των αξιωματούχων της, συμπεριλαμβανομένων των Αντιπρόεδρων / ΥΕ Borrell και Αντιπροέδρου Schinas και των ομάδων τους, και του Εμιράτου του Κατάρ, καθώς και αν θα διατηρήσει κανονικές σχέσεις με το Κατάρ όσο διερευνάται το σκάνδαλο.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου, στην οποία περιλαμβάνεται η ρητή διαβεβαίωση ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να έχει σχέσεις με το Κατάρ»:
Απάντηση της Αντιπροέδρου Jourová εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (29.3.2023)
- Κατά την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή δραστηριοποιείται σε μια σειρά προσεγγίσεων με ενωσιακούς και διεθνείς φορείς. Η Επιτροπή εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες διαφάνειας όσον αφορά την εκπροσώπηση συμφερόντων και δημοσιεύει πληροφορίες για συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με εκπροσώπους συμφερόντων. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν επίσης να διατίθενται μέσω ανακοινώσεων μέσω άλλων μέσων, συμπεριλαμβανομένων των δελτίων τύπου ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
- Για τους λόγους που προβλέπονται στην απόφαση 2014/839/ΕΕ της Επιτροπής, η έννοια του εκπρόσωπου δεν καλύπτει τους εκπροσώπους άλλων θεσμικών οργάνων ή οργανισμών της ΕΕ, τις κοινές αρχές των κρατών μελών, εκπρόσωπους δημοσίων αρχών τρίτων χωρών και τους διεθνείς οργανισμούς.
- Η ΕΕ θα συνεχίσει να έχει σχέσεις με το Κατάρ, βασισμένες σε αμοιβαία συμφέροντα και βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται η εξωτερική δράση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του 2022 για μια στρατηγική εταιρική σχέση με τον Κόλπο
- . Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί είναι πολύ σοβαροί. Έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και υποστηρίζει την ενδελεχή διερεύνηση οποιασδήποτε πιθανής αδικοπραγίας. Το θέμα συζητήθηκε με συνομιλητές του Κατάρ σε διάφορα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εξέφρασε τη θέση της και συμφωνήθηκε ότι οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη έπρεπε να είναι σε καθεστώς πλήρους σαφήνειας.
- . Η Επιτροπή θεωρεί σημαντικό ότι όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θέτουν και εφαρμόζουν σαφείς κανόνες για ηθική και διαφάνεια και έχουν τα ίδια βασικά πρότυπα ακεραιότητας, ανεξαρτησίας και μηχανισμούς ελέγχου.
- Η Επιτροπή εργάζεται επί του παρόντος σε μια πρωτοβουλία για μια κοινή συμφωνία για τη σύσταση ενός φορέα δεοντολογίας κοινό για όλα τα θεσμικά όργανα και τα συμβουλευτικά όργανα.
- Η Επιτροπή θα εξετάσει τους κανόνες διαφάνειας, θα εξετάσει τα μέτρα κατά της διαφθοράς (πακέτο κατά της διαφθοράς) και την υπεράσπιση της δημοκρατίας από ξένες παρεμβάσεις.
- Οι συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τα θέματα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη.
Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr