Ασφαλώς, το ουκρανικό θα αποτελέσει το νούμερο ένα ζήτημα την πρώτη ημέρα της Συνόδου και θα γίνει μία διεξοδική ανάλυση της επίσκεψης Σι στον Πούτιν.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι αν υπήρξε κάποια μυστική συμφωνία σχετικά με προμήθεια όπλων της Κίνας στη Ρωσία.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να εγκρίνουν τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Πληροφορίες αναφέρουν σχέδια για αποστολή 1 εκατομμυρίου φυσιγγίων στο Κίεβο εντός 12 μηνών.
Η Σύνοδος θα συζητήσει ακόμα το ξεκλείδωμα άλλων 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης, η οποία έχει χρηματοδοτήσει τις παραδόσεις όπλων των χωρών στην Ουκρανία.
Το εμπόριο και η ανταγωνιστικότητα του μπλοκ αφού η Επιτροπή πρότεινε τη δική της κρατική υποστήριξη για τις βιομηχανίες ως απάντηση στα πράσινα κίνητρα της Ουάσιγκτον θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.
Την Παρασκευή (24/3) οι ηγέτες θα στραφούν σε ζητήματα της οικονομίας και ενέργειας. Εκεί αναμένεται να παρέμβει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επιδιώξει συντονισμό των χωρών του Νότου για το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων που είναι δεδομένο πως θα επιστρέψουν το επόμενο διάστημα.
Όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, η ύπαρξη κανόνων που αναντίρρητα θα πρέπει να τηρούνται δεν θα πρέπει να υπονομεύουν, από την άλλη, τις αναγκαίες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς που ήταν στη «βιτρίνα» του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. «Η εμπειρία των ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς, εκτός όλων των άλλων, είναι αντιπαραγωγική», θα προσθέσει για να σημειώσει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει με στοιχεία και οικονομικά δεδομένα, όχι με βάση εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς ή στερεοτυπικές προσεγγίσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr